Jubilar
Lina om att våga blotta sitt hjärta

Jubilaren Lina Brandström var på väg att bli soloartist, men hittade hem i yrkeslivet efter 40. I dag är hon körledaren med passion att se andra växa.
När Lina Brandström leder sina körer uppmuntrar hon varje körmedlem att använda kroppen och våga göra stora rörelser. Hela kroppen behöver vara aktiverad för att ge rätt stöd till sången, hävdar hon
– Jag tar in det sceniska tänket du använder som solist till körmedlemmarna och jag vill skapa en trygghet hos varje individ utifrån de sångliga förutsättningar som han eller hon har i dag, säger hon.
Hon har själv stor erfarenhet av både solosång och körsång. Lina Brandström har lett många körer genom åren och sedan augusti 2020 är hon anställd som körpedagog av Svenska kyrkan i Essunga pastorat. Där leder hon två barnkörer, en ungdomskör och en sångensemble för vuxna. Själv sjunger hon i en femte kör – Solid gospel – på fritiden.
Att våga ta plats på scen kan vara svårt om man inte är uppvuxen i en kultur där det uppmuntras. Lina Brandström fick det självförtroendet när hon vid 21 års ålder flyttade till Los Angeles för att studera sång på musikskolan Musicians Institute.
– Jag fick en annan synvinkel på vad det innebär att stå på scenen. I miljön på skolan var det inget konstigt med att ta plats på scen. Sceniskt uttryck stod på schemat och var viktigt att utveckla.
Efter åren i USA var planen att jobba som turnerande och skivsläppande artist. Lina Brandström nådde det målet när hon var 25 år och fick kontrakt med ett svenskt skivbolag.
– Det var en väldigt spännande och rolig tid men efter ett tag kände jag att den livsstilen inte passade mig. För mig är det viktigt att ha en stabil inkomst och en stabil tillvaro som inte är beroende av vad andra tycker om min musik.
Producenten Lina jobbade med under skivkontraktet uppmuntrade henne dock att fortsätta skriva och några år efter det avslutade skivkontraktet spelade de tillsammans in nya låtar som i dag finns ute på Spotify.
– För mig är det fint att några av mina låtar har fått ett liv och finns tillgängliga för andra. Då lever de vidare.

Under många år jobbade hon även som grafisk formgivare. Men hon saknade körledarskapet och att få jobba med människor. Nu fyller hon 45 och är till freds med det hon gör.
– Jag har hittat hem i arbetslivet. Jag får jobba med musik och människor och skapa tillsammans med andra på en arbetsplats där jag känner att Gud kan använda mig.
Det här året har dock varit speciellt. I början av corona kunde körerna fortsätta öva som vanligt, men med stora avstånd mellan körmedlemmarna, stora lokaler och kortare övningar, förklarar Lina Brandström. När de nya restriktionerna kom i november ställdes all gruppverksamhet i kyrkan in och kyrkan började spela in gudstjänsterna digitalt.
– Vi har haft mycket att göra. De digitala gudstjänsterna har gett mig några nya arbetsuppgifter – att filma och klippa.
Senare i vår hoppas hon att körerna kommer i gång igen.
För Lina Brandström har sången alltid varit förankrad i hennes gudstro. Musiken för henne nära Gud, förklarar hon.
– Den som har en tro kan uppleva Guds närvaro på olika sätt. Jag gör det genom att få sjunga eller lyssna till musik som har kristen anknytning.
Musiken fungerar även som en bro i relationer med andra människor, säger hon.
– Inom musik jobbar du med inre värden och det ger näring till sättet du är emot andra människor.
– Man ska våga blotta sitt hjärta. Om man själv vågar visa sig svag och öppnar sig, då vågar andra göra det också. Det är först då som vi kan hjälpa varandra på riktigt, säger hon.