Jubilar
Missionären som gillar den mångkulturella kyrkan
“Gud har skapat oss olika för att komplettera varandra”

Han kom som en “missionär i retur” från DR Kongo – och har stannat i Sverige i över två decennier. Den mångkulturella församlingen fascinerar honom. Josef Nsumbu har jobbat med internationalisering i kyrkor i både Tensta, Borås och Eskilstuna.
Josef Nsumbu är pastor inom Equmeniakyrkan och sedan några år tillbaka föreståndare för S:t Eskilskyrkan i Eskilstuna, med cirka 200 medlemmar från flera olika nationaliteter och språk. Han tycker om att predika – och att få möta enskilda för samtal, rådgivning och bön.
– Jag gillar att få finnas där för att hjälpa och ge stöd i de andliga problemen. Kan det betyda något för någon så är det väldigt roligt, säger han.
Han är utbildad pastor i Equmeniakyrkans systerkyrka i DR Kongo och jobbade i huvudstaden Kinshasa som församlingspastor, distriktsföreståndare och andre vice samfundsledare. Men i augusti 1990 kom han första gången till Sverige med sin familj för att bo på Lidingö i Stockholm. Han läste vidare och doktorerade vid Uppsala universitet inom teologi och missionsvetenskap några år senare.
Fick hjälp med finansiering
Det var ett svenskt missionärspar i Kongo som uppmuntrade Josef Nsumbu att skriva ett brev till dåvarande Svenska Missionsförbundet för att få hjälp med finansieringen. Efter de avslutade studierna åkte han tillbaka till hemlandet några år för att arbeta som pastor och undervisa på universitetet. Men 2003 fick Josef Nsumbu så en förfrågan från Missionskyrkan i Stockholmsförorten Tensta om att börja arbeta där.
– De ville prova på “mission i retur” som samfundet hade pratat om – och samtidigt få en pastor som kände till svenska språket och kulturen. Jag svarade ja, och vi flyttade till Sverige.
Mångkulturellt i församling
Efter tre år ville Immanuelskyrkan i Borås att Josef Nsumbu skulle komma dit som pastor. Ytterligare åtta år senare flyttade familjen så 2014 till Eskilstuna. De församlingar han har jobbat med har alla haft flera olika nationaliteter inom sig. Josef Nsumbu tycker att han lär sig av de olika kulturbakgrunderna, och menar att blandningen av människor är viktig.
– Tänk om alla blommor bara skulle ha en färg. Gud har skapat oss olika för att komplettera varandra. Det är i mötet med våra olikheter som vi kan växa. Det gäller både för kyrkan och samhället i stort.
Jämställdhet och tidtabeller
Den kongolesiske pastorn är glad för tiden i Sverige – och tycker att svenskarna är mogna i fråga om andliga saker. Han noterar att svenskarna resonerar och kontrollerar innan de tar ställning – och inte dras hit och dit. Han gillar vidare arbetet för jämställdhet mellan könen – och blir fascinerad över hur svenskarna respekterar tiden, med tidtabeller för bussar och tåg med mera - och kan vänta med att ringa på dörren om man som gäst kommer fem minuter för tidigt.
– Men jag inser också hur svenskarna är stressade. Då brukar jag säga att de har klockan, men de saknar tid. Medan vi i Afrika saknar klockan, men har mycket tid på oss.
Vill forska vidare
Nu fyller han 65 år, men kommer att fortsätta att jobba ett tag till. Därefter vill Josef Nsumbu gärna koncentrera sig på sin forskning i missionsvetenskap. Han har kontakter med universitet i både Sydafrika, Burundi, Kongo, Kanada och Kamerun. Han försöker samtidigt lugna ner tempot något efter att ha kört för hårt en period. Men som en missionär känner han sig fortfarande.
– Att vara missionär handlar inte bara om att tänka på de fattiga, utan i första hand på att få människor att komma till Kristus.