Jubilar

Musiknestor i pingströrelsen älskar sjön, tonerna och Gud

Lars-Erik Holgersson uttrycker tacksamhet – trivs intill fiskehamnen i Vänern

Lars-Erik Holgersson, tidigare musikledare i pingströrelsen.
Lars-Erik Holgersson, musikledare i pingströrelsen under många år.
Publisert Sist oppdatert

Naturen och att vara på sjön, musiken samt tron på Gud. När Lars-Erik Holgersson, nestor inom musiken i pingströrelsen, berättar sin historia återfinns de tre områdena i livet parallellt. Han saknar sin Gun-Britt, men är tacksam för det som är och har varit.

Numera bor Lars-Erik Holgersson i farföräldrahemmet vid Spikens fiskehamn på Kållandsö utanför Lidköping, alldeles intill Vänern. Inte långt därifrån går det att besöka Läckö slott. Här har Lars-Erik vistats på somrarna sedan han var barn, men bor nu permanent i huset efter att de 25 åren i Stockholm avslutades runt millennieskiftet.

Han berättar att hans farfar var Vänerskeppare, medan hans pappa var pingstpastor. Sjön och naturen har alltid betytt mycket för både Lars-Erik och hans hustru Gun-Britt, som dog 2019.

– Vi älskar sjön, det ligger i blodet på oss. Pappa fiskade och var väldigt mycket ute på sjön. Gun-Britt och jag hade segelbåt och seglade runt här i Vänern, och även till västkusten och uppför Göta kanal till Vättern, säger han.

Träffade Gun-Britt i Malmö

Lars-Erik Holgersson är ändå mest känd för sin insats inom musiklivet i pingströrelsen från 1960-talet och framåt. Han och Gun-Britt blev något av ett radarpar kring sången och musiken. De träffades i Malmö när Lars-Erik läste på Malmö musikkonservatorium. Han skolades i klassisk musik, något han är väldigt glad över även om det inte är den musikstil som främst har präglat pingstförsamlingarnas musikliv.

– Musikprofilen Göte Strandsjö var den som lockade mig till Malmö. Han åkte runt för att sjunga i församlingarna och besökte oss i vårt hem i Ljungby i Småland. Han betydde jättemycket för mig, berättar Lars-Erik Holgersson.

Öppnar människors hjärtan

Paret Holgersson var aktiva i musiklivet i pingstförsamlingen i Malmö. 1966 fick Lars-Erik Holgersson så kallelsen till Sionförsamlingen i Linköping, där han var anställd i åtta år som musikledare. Föreståndare i församlingen var Karl-Erik Heinerborg. När Heinerborg flyttade till Stockholm och Filadelfiaförsamlingen där bad han 1974 Lars-Erik Holgersson att komma efter som musikledare.

– Predikan och sången och musiken i kyrkorna behöver gå parallellt och integreras med varandra. Det är musiken som ofta öppnar människors hjärtan, säger Lars-Erik Holgersson.

Musikaler för barnen

Han har många fina minnen med sig från tiden i Filadelfia Stockholm. Precis som i Linköping startade de en musikskola i kyrkan för barn och ungdomar – och hade som mest 300 elever. Lars-Erik var också ledare och dirigent för Offensivkören, Filadelfiakören och orkestern samt fungerade som pianist och organist i församlingens gudstjänster.

– Gun-Britt var en god hjälp. Inte minst när det gällde våra barnkörer. Vi gjorde flera musikaler med barnen för att förmedla det kristna budskapet. Det sista vi gjorde var den Levande sjungande julgranen, där 25 000 kom till kyrkan i adventstid och vi samlade 100-tals skolklasser.

– Jag är glad över att vi fick vara med om en sådan tid. Det var mycket jobb, men otroligt många hjälpte även till ideellt – inte minst 100-tals föräldrar. Det var ett stort arbete som höll på i 20 års tid.

Paret i hop, innanför en fotoram.
Lars-Erik och Gun-Britt Holgersson.

Lars-Erik Holgersson tycker det är viktigt med bredden i musiken i kyrkorna. Under ett par decennier anordnade han och Gun-Britt musikveckan ”Sång och spel vid Vänern” med underrubriken ”från Bach till gospel”.

Till Gran Canaria på vintrarna

1999 lämnade paret Holgersson Stockholm. Nu bytte de till något helt annorlunda och blev ansvariga för Turistkyrkan i Las Palmas under vinterhalvåren, och anordnade sångstunder och gudstjänster. Tolv säsonger var de på plats, medan de tillbringade sommarhalvåret hemma vid Spiken och Vänern.

– I Las Palmas kom vi nära människor och träffade oerhört mycket folk som inte gick i kyrkan så ofta annars. Det var en fantastiskt fin period.

Inför 85-årsdagen berättar Lars-Erik Holgersson att den kristna tron och Gudsrelationen för honom personligen går allt djupare ju längre livet går.

– Tron är en oerhörd trygghet, den är allt, säger han.

Fakta: Lars-Erik Holgersson

Aktuell: Fyller 85 år den 22 december.

Familj: Fyra pojkar med familjer, tolv barnbarn och ett barnbarnsbarn. Hustrun Gun-Britt avliden sedan 2019.

Bor: Vid Spikens fiskehamn utanför Lidköping, i ett trähus byggt av hans farfar runt år 1900.

Intressen: Trädgård och snickra, men orkar inte så mycket längre. Lyssnar ofta på musik.

Firar: Med närmsta familjen i Stockholm på födelsedagen.

Powered by Labrador CMS