Jubilar
Överlevde nazisterna i hink på utedasset
Tobias Rawet vill fortsätta berätta sin historia så länge han orkar
Han har haft ett mycket bra liv i Sverige. Men som barn satt Tobias Rawet inlåst i getto och koncentrationsläger under fem års tid – och är en av få överlevande.
Nu fortsätter 85-åringen att berätta sin historia. Han vill lyfta alla människors lika värde.
Firandet av födelsedagen blir begränsat för Tobias Rawet, precis som för många andra just nu. Han kommer att koppla upp sig digitalt mot sina barn med familjer en stund under högtidsdagen. Men samtidigt klagar han inte.
– Jag är ju ganska van vid att vara inlåst, så jag har ett bra liv även i pandemin. Jag har tillgång till mat och dryck, vilket jag inte hade när jag satt inlåst under fem år och tre månader 1940-1945, säger han.
Kusinen kom aldrig tillbaka
Tobias Rawet levde som barn i Polen där han fördes till gettot Lodz ihop med sina föräldrar och tusentals andra judar. Ett av de allra värsta minnena han bär med sig handlar om hur han förlorade sin femåriga kusin och bästa vän Joel. Kusinen togs från gettot av nazisterna och kom aldrig tillbaka.
– Det här är ett av mina personliga minnen som gör väldigt ont och som jag aldrig kan glömma. De tog Joel ur sin mors armar och kastade honom på ett lastbilsflak, och körde till hemska förintelselägret Chelmno. Där lastade de om barnen i stora stängda lastbilar och gasade ihjäl dem.
20 000 barn och gamla skickades i väg från gettot under kort tid i september 1942.

Gömdes i hink på dasset
Tobias Rawet själv överlevde tack vare att hans mamma gömde honom i en hink i utedassets stank när de tyska soldaterna kom för att hämta alla barn – och genom att han senare fick ett förfalskat intyg om att han var tio år – och alltså kunde arbeta. Han var egentligen bara sex år.
En period fördes Tobias Rawet och hans mamma till koncentrationslägret Ravensbrück för att arbeta under än svårare förhållanden.
Efter krigets slut kom han som tolvåring från Polen till Sverige ihop med sina båda föräldrar. Detta tack vare att hans pappa hade en yngre bror som de fick tillstånd att resa på semester till. De stannade. Tobias Rawet har känt sig väl mottagen – och är tacksam för ett gott liv och ett lyckligt äktenskap i Sverige.
Som vuxen jobbade han i över 40 års tid som ingenjör och försäljare på Ericsson, och bodde fem år i Spanien och två år i Brasilien.
Bestämde sig för att berätta
Fram tills att han fyllde 56 år höll Tobias Rawet tyst om sina upplevelser från barndomen. Som många andra judar orkade han inte prata om saken – och än i dag är det bara ett fåtal som gör det offentligt.
Men 1992 fick han se den franske historieprofessorn Robert Faurisson i svensk tv påstå att Förintelsen är ett judiskt påhitt. Då bestämde han sig för att gå i förtidspension och börja berätta. Tobias Rawet har sedan rest runt och föreläst i skolor och kyrkor med mera.
– Så fort jag får covid-vaccination fortsätter jag igen. Så länge det finns de som inte tycker att alla människor har samma värde, utan skiljer på religion, hudfärg och läggning … Tyvärr har det inte blivit bättre, utan högerkrafterna finns i både EU, andra länder och här i Sverige, säger Tobias Rawet.
– Demokratin finns inte bara, den måste också vårdas.