Jubilar

Sluta inte lovsjunga Gud - men gör det på ett säkert sätt

Jubilerande musikprofessorn Peter Sandwall manar oss att inte sluta sjunga i coronatider

Peter Sandwall, musikprofessor.
Peter Sandwall, musikprofessor.
Publisert Sist oppdatert

Han blev ett välkänt namn inom den kristna musikvärlden genom musikalen “Befriad” och är musiker, kompositör, körledare och professor. Nu fyller Peter Sandwall 70, och passar på att mana till fortsatt sång - särskilt i svåra tider. - Gud har uppmanat sitt folk att sjunga, säger han.

Det är inte svårt att få Peter Sandwall att prata om sångens betydelse i kristet liv. Det är inte så konstigt: han har i hela sitt yrkesliv på olika sätt arbetat med kristen musik. Han slog igenom stort på 70-talet med musikalen “Befriad”. Sedan dess har han komponerat, producerat, framträtt som musiker, varit körledare, turnerat. Under de senaste 33 åren har han samtidigt varit lärare vid högskolan i Oslo, där han undervisat bland annat i kördirigering, hymnologi och musikteologi. Han har också forskat om musikens roll i kyrkan, och bland annat tittat på musikens roll i urkyrkan. Numera är han professor, och trots att han går i pension nu i oktober kommer han att fortsätta hålla kortare kurser. Och framträda som musiker.


- Många ser på sång som en guldkant. För mig är den en livsnerv, säger han.

- Musiken är en gåva jag har, och det primära för mig är att förvalta och använda de gåvorna i Guds rike.

Nu är det coronatider, och forskare har varnat för att sång kan sprida smitta och att man därför bör vara extra försiktig när det handlar om körsång och högljudd sång. Peter Sandwall tycker att det är olyckligt om denna typ av varningar får sången i kyrkan att tystna.

- Sluta för allt i världen inte att sjunga, men gör det på ett säkert sätt! säger han.

Det går, betonar han, att hitta sätt att lovsjunga Gud utan att behöva kompromissa med smittsäkerheten. Och vi ska heller inte sluta att sjunga högt.

- Sjung själv! Sjung i skogen, sjung i bilen, sjung i ditt hem.

Sången är inte bara en “kulturell grej” när vi samlas, säger han: sången är en teologisk kraftkälla för våra liv.

- Det är mitt i det fältet jag forskar. Sång är inte bara bra för människan, utan den är också för den andliga sidan vad andning är för kroppen.

Särskilt i oroliga och svåra tider är det viktigt att hålla sången igång, menar han. Redan i fornkyrkan var sång en viktig del i vet, och vi vet bland annat att martyrerna sjöng när de ropade till Gud.

- Ska vi nalkas Gud står vi inte och mumlar, utan vi står upp och “ropar”. Det betyder att ha kontakt med Honom. Paulus och Silas satt i fängelse, men de tystnade inte. Både kollektiv sång och individuell sång är det sista som får lämna oss. Sången lyfter vår bön till en högre nivå. Den låser upp sinnen och hjärtan.

Peter Sandwall leder själv kören i Nässjö missionskyrka. Men liksom många andra körer står den just nu på pausläge. Någon brist på sysselsättning har han ändå inte, nu har det blivit mer tid till trädgårdsskötsel och golf. Familjen Sandwall bor sedan 40 år mitt ute på landet, i Forserum utanför Nässjö.

- Jag åker ju ofta till storstäder som Stockholm och Oslo för jobb och njuter av pulsen där. Men så kommer jag hem och älskar att höra fågelsången när jag kliver ur bilen. Här på landet ser jag varenda stjärna på natthimlen. Det är en lyx.



Fakta: Peter Sandwall

Familj: Fru Karin, barnen Jonas och Linn.

Bor: Forserum.

Aktuell: Fyller 70 år den 17 september.

Firar: Privat, med golfresa och kulturresa tillsammans med frun.


Powered by Labrador CMS