Krönikor

Bibelprogram en förtida julklapp

Att bibeltexterna inte alltid sett exakt likadana ut, utan att de ibland har skrivits om och ändrats, kanske inte är omstörtande fakta i vår tid.

Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Synen på Bibeln har länge delat kristenheten i olika läger. Är alla bibeltexterna Guds oföränderliga ord, eller är de att betrakta som gudomligt inspirerade berättelser, kanske till och med myter? Mängden adjektiv som bara under vår livstid kännetecknar olika syn på Bibeln skvallrar om att det finns inte bara två, utan ett flertal olika sätt att förhålla sig till den heliga skrift. Jag tänker på ord som fundamentalistisk, bibeltrogen, obiblisk, liberalteologisk, klassisk. Det kan vara trösterikt – eller frustrerande, beroende på hur man ser det hela – att veta att striderna ingalunda är signifikanta för vår egen tid utan har pågått i århundraden, eller till och med årtusenden.

I en miniserie som startade i söndags, "Jakten på Bibelns ursprung" (SVT2) får vi i två program följa några av alla de forskningsdebatter och forskningsfrågeställningar som förekommit inom det teologiska området. Den entusiastiske och mycket pedagogiske programledaren Jeff Rose tar oss i första programmet med tillbaka till 1800-talet och den då begynnande debatten om Bibelns sanningshalt och ursprung. Den tyske bibelforskaren Tischendorf satte sig i sinnet att ge Bibeln en solid historisk grund, och reste till Egypten för att finna urkunder. Hans oförskräckta resa till det på denna tid svåråtkomliga klostret i öknen är spännande även som tv-underhållning mer än hundrafemtio år senare.

I programmet får vi också möta det ovanliga kvinnliga tvillingparet, systrarna Smith, som stod för nästa stora bibelfynd i samma egyptiska kloster. Och femtio år senare hittade en förmögen amerikan ytterligare en värdefull handskrift som berättar mer om hur Bibeln färdats genom århundraden.

Men det som gör serien sevärd är kanske trots allt inte berättelserna om hur man återupptäckte de urgamla handskrifterna. Utan att arkeologen och historikern Jeff Rose förklarar på ett för oss begripligt sätt vad upptäckterna har betytt för bibelforskningen, och – kanske vikigast av allt – vad de betytt för människors kristna tro. Att bibeltexterna inte alltid sett exakt likadana ut, utan att de ibland har skrivits om och ändrats, kanske inte är omstörtande fakta i vår tid. Men när upptäckterna gjordes var de sprängstoff.

Jag tycker att professorn i teologi, Larry Hurtado, uttrycker ganska fint och respektfullt hur man i dag kan se på forskningsresultaten. Han säger att den som kräver en ordagrant konsekvent bibel får problem. Medan den som bygger sin tro på ”en bibel som ger kontakt med det centrala i tron” inte behöver känna sig hotad av vetenskapen.

För alla oss som tycker att teologi, historia och arkeologi är mer spännande än en ny omgång av "Stjärnorna på Slottet" är de här programmen som en förtida julklapp. Så missa inte nästa avsnitt, som sänds 23 november.

Powered by Labrador CMS