Krönikor
Ekonomisk teori i praktiken
Konkurrens befrämjar hälsa och välstånd i form av lägre priser och bättre service.
Monopol anses som något som bör undvikas om man vill ha ett väl fungerande ekonomiskt system. Konkurrens befrämjar hälsa och välstånd i form av lägre priser och bättre service. Om ett företag skaffar sig ensamrätt eller om några få går samman och delar upp marknaden sinsemellan påverkas kunderna negativt.
Så långt teorin. Och nog verkar det som att den stämmer även i praktiken. Två enkla exempel ur mitt eget vardagsliv:
Fram till för några år sedan rådde apoteksmonopol i Sverige. Statliga Apoteksbolaget hade ensamrätt. När branschen öppnades för konkurrens fanns gott om olyckskorpar. Här och var kan verkliga – eller upplevda – försämringar ha inträffat. Men för mig är det tydligt att de anställda hos det forna monopolföretaget, varav åtskilliga nu fått nya arbetsgivare, tycks ha skickats på omskolning för att lära sig hur man beter sig mot kunder om man inte vill förlora dem till någon av konkurrenterna. Tidigare var det inte ovanligt med högdragen snorkighet av ett slag som man sällan möter ens i exklusiva boutiquer om man någon gång vågar sig in i dem.
Jag har fått höra att jag var "fel kund" i ett visst apotek eftersom jag varken bodde eller arbetade i närheten. Och jag minns när jag på ett och samma apotek vid ett besök fick besked om att min dotters ena epilepsimedicin var så ny att den inte fanns till hands för att vid nästa besök några månader senare, när en annan medicin mot samma sjukdom skulle hämtas ut, utsattes för en föreläsning om att den minsann var alldeles för gammal för att den skulle lagerföras.
Så är det inte längre, vare sig det apotek man besöker är ägt av staten eller av kapitalet. Skulle medicinen inte finnas inne får man en ursäkt och hjälp med att utröna om den finns på något annat ställe i närheten. Och dit hinner man ta sig, eftersom öppettiderna generellt sett blivit mer generösa. Kan man inte konkurrera med priset på receptbelagd medicin får man välja andra metoder.
Läkemedel tillhör livets nödtorft. Det gör inte biobesök. Men de kan vara trevliga. Ett sådant stod på dotterns önskelista under påskledigheten. Och då blir man, vare sig man vill det eller inte, kund hos Det Stora Bioföretaget med en marknadsdominans som gränsar till monopol och som dessutom utgör ett osedvanligt tydligt exempel på så kallad vertikal integration eftersom det också är Den Stora Filmdistributören.
Och då gör man som man vill med kunderna, som numera förväntas boka och betala biljetter via webben. Sådant har jag inget emot. Om det fungerar, alltså. Men när sajten först påstår att presentkortets kod är ogiltig, sedan tvärvägrar att meddela dess saldo och därefter, när jag ger upp och bestämmer mig för att betala med kontokort, meddelar att enbart Visakort accepteras - då ropar jag på lite sund konkurrens även på biomarknaden.