Krönikor
Felicia Ferreira: Begränsa alkoholen - sluta diskutera gårdsförsäljning
Finns ett tydligt samband mellan alkohol och antal fall av mord, dråp och misshandel.

Det har inte undgått någon att det är valrörelse. Spaltmeter av politikerintervjuer, debatter, utspel och diskussioner. För många av oss drar det igång också en personlig process. Vilka är de viktiga frågorna för mig och för mitt sammanhang? Vilket parti är värdigt att få min röst?
Trygghetsfrågor har i den allmänna debatten och i undersökningar stått högt upp på listan för många. Rädslan för våld ter sig utbredd. Överfall, gängvåld, huliganvåld – listan kan göras lång. Men så finns det en typ av våld som drabbar flest men som vi talar minst om: våld i nära relationer. Och skalar vi av ytterligare ett skal av våldslöken hittar vi något som det sällan talas om; alkoholens bidrag till detta våld.
Tjugo procent av Sveriges befolkning, alltså närmare två miljoner människor har någon gång i livet varit utsatt för våld i en nära relation enligt Brå. I de fall våldet anmäls uppger 49 procent av offren att förövaren varit berusad. Att alkoholen är en bidragande faktor till ökat våld är bevisat gång på gång men alkoholen har en så stor roll i vår vardagsgemenskap att vi vägrar se kopplingen.
Vi vill slippa dåligt samvete när vi njuter trivselglaset vin på kvällen, så vi blundar. Men de som drabbas är framför allt barn och kvinnor. När det gäller till exempel sexuellt våld uppskattas att alkohol finns med i en tredjedel till tre fjärdedelar av fallen.
Att alkoholen är en bidragande faktor till ökat våld är bevisat gång på gång, men vi vägrar se kopplingen.
Felicia Ferreira
Läs också:Johnny Mostacero: Mer alkohol ger mer våld
I Sverige finns det ett tydligt samband mellan total alkoholkonsumtion och antal fall av mord, dråp och misshandel. I en omfattande och ambitiös historisk analys gjord på Stockholms universitet har man tittat på utvecklingen åren 1750–2010 och författarna konstaterar att det enda som påverkat förekomsten av våld historiskt är förändringar i alkoholpolitiken. Lagstiftning är normerande. Alkoholnormen spelar roll. Låt oss därför införa en alkoholkonvention.
I jämställdhetens namn, för barnens och folkhälsans skull borde vi i stället för att diskutera ökad tillgänglighet via gårdsförsäljning med mera göra precis tvärtom, det vill säga finna vägar att begränsa tillgängligheten.
KSAN (Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor) tillsammans med bland andra IOGT-NTO och Blå bandet överlämnade förra året en namninsamling till Socialdepartementet med krav om att regeringen tar initiativ till just en global alkoholkonvention med ett konkret mål att halvera konsumtionen i alla länder före 2025.
Det parti som för den kampen står högt upp på listan över de partier jag kan tänka mig att rösta på. Den kampen är inte förlegad och den är långt ifrån över.
Läs mer:Felicia Ferreira: Helnyktra pastorer sökes