Krönikor
Felicia Ferreira: Sätt in kraften i samhället
Om vi letar efter svar enbart i politiken tappar vi snabbt hoppet.

Jag känner mig nästan lite ny på jobbet igen. Efter en längre tids mammaledighet är jag tillbaka och en hel del har hunnit hända. Jag famlar efter de enklaste sakerna som mötestider, nyckelkoder och inloggningar. Men på det lite djupare planet så är allt ändå välbekant och med bilden av Lewi Pethrus på hyllan bakom mitt skrivbord påminns jag om hur det började och stärks ytterligare i mitt uppdrag
På den tiden när Dagen startade för drygt 72 år sedan stack den svenska pingströrelsen verkligen ut med sin ledare Lewi Pethrus. Tillväxten var stor i hela landet och i Stockholm hade Filadelfiakyrkan samlat tusentals människor sedan invigningen 1930. Men Pethrus insåg att hans kallelse var större än plattformen i Filadelfia och visionen om en dagstidning förverkligades. Detta i en tid när skarpa ateister som Herbert Tingsten och Ingemar Hedenius samlade sig för frontalangrepp mot kristen tro. Det var i det kulturklimatet Dagen skapades. Det var Dagens kallelse då. Det är dagens fortsatta kallelse i dag. Men visionen måste formas i vår tid och av vår tids behov och att pröva vår tro och våra tankar är också en del av vårt uppdrag.
Sedan starten har Dagen sedan gått sin egen väg som inneburit en ambitiös journalistik med viljan att göra skillnad i hela samhället.
Det är inte sällan Dagen kritiserats från olika håll. Någon tycker si, andra så och någon tredje tycker tvärtemot den första och den andre. Tack och lov är vi som jobbar med detta helt medvetna om vår ofullkomlighet men det är ändå en styrka att vi kan luta oss tillbaka på just det som var visionen från början. En tanke om en kristenhet som sätter in sin kraft i samhället och har ett engagemang för hela samhället och dess individer.
Kanske kan detta vara något för oss alla i oroliga tider, att gå tillbaka till det som en gång var vår kallelse, eller bara fräscha upp den i minnet. För om vi letar efter svar enbart i politiken tappar vi snabbt hoppet. I Sverige finns det väl snart ingen som vet vilket parti de ska rösta på när partierna tävlar i ombytlig retorik. På europanivå verkar EU, det många hoppades på och såg som det mest framgångsrika freds- och samarbetsprojektet i Europas historia, veta varken ut eller in. USA, som i alla fall västvärlden tidvis satt sitt hopp till, har minst sagt nog med egna problem.
”Vad Gud vill, det är, att de andliga människor, som verkligen är gripna av Gud, frälsta och fyllda med Guds helige Ande och som lever ett brinnande andligt liv, att dessa människor skall sätta in sin kraft i samhället” (Given kejsaren vad kejsaren tillhör, 1944)
Lewi Pethrus ord om att det i vår tro ligger en envishet att inte ge upp om en värld som lever efter Guds kärlek och omvandla detta till engagemang fortsätter att inspirera och ge riktning. Vår tro separerar oss dock inte från världen utan skillnaden är att vi tror på Kristus som världens ljus. Genom Honom viker mörkret undan.