Krönikor
Frida Park: Hur var det på nätet i dag, Lisa?
Mobbningen har blivit gränslös, bortom tid och rum.

"Jag ska slå ihjäl dig ditt miffo!" "Bögen är så ful så jag kräks!"
Meningarna är skrivna av barn till barn på Instagram. Var tredje barn mellan 10-16 år blev kränkta på nätet under förra året. Bara hälften uppger att de har någon vuxen att vända sig till. I torsdags var jag inbjuden av Nyhetsmorgon på TV4 för att tillsammans med BRIS samtala om hur vuxenvärlden lämnat walkover på nätet.
De som utsätts för mobbning under uppväxten mår ofta dåligt även som vuxna. Vi som växte upp innan smartphones limmades fast i var unges hand tänker på mobbning som något som ägde rum i skolkorridoren. Idag kan kränkande mobilfoton tagna i omklädningsrummet spridas på nätet och bli omöjliga att stoppa. Mobbningen har blivit gränslös, bortom tid och rum.
I skolan tas allt mer tid från undervisningen för att hjälpa elever att lösa konflikter som inte sällan startats på nätet. Elever går dagligen till skolan med ont i magen efter att ha blivit utsatta för mobbning i sociala medier eller i spelforum. Enligt Friends nätrapport 2016 har trakasserier av sexuell karaktär blivit normaliserat; “så här är det”, tänker barnen, “och vuxna gör inget åt det”.
Barn lägger ut bilder och inlägg och hoppas på många likes samtidigt som de blir sårbara. Så har vi de som noterat att ju elakare inlägg desto större uppmärksamhet. Här borde vuxna vara föredömen. Tyvärr är de inte sällan värre än barnen.
Det är helt omöjligt för skolan att förhindra att det sker kränkningar på nätet under skoltid när eleverna har tillgång till mobiler. Och precis här borde debatten om mobiler i skolan landa; skolan måste vara en fristad undan nätmobbning.
När hälften av mellan- och högstadieelever tillbringar 3-6 timmar per dag framför en skärm tror jag knappast att de far illa av att stänga av telefonerna för att i stället fokusera på skolarbete, umgås med kompisar och röra på sig under rasterna. De huvudmän som infört att mobilerna lämnas in vid första lektionen och återfås efter sista har därför gjort helt rätt. Men det är inte nog.
Även i detta är föräldrar viktigast för sina barn. En vuxen som regelbundet kollar barnets mobil eller surfplatta, vet inloggningsuppgifter eller själv har konton på samma forum kan genom att markera såväl som föregå med gott exempel förhindra kränkningar eller trakasserier.
Inte alla har en vuxen de kan vända sig till. Därför har Bris lanserat en chat-robot, Brisbot, som finns på Kik och Messenger. Barn kan fråga om allt ifrån vuxna som dricker för mycket eller vad man gör när någon förgripit sig på en. Brisboten hänvisar alltid vidare till en vuxen att prata med.
En närvarande vuxen är det enskilt viktigaste för att motverka nätkränkningar mot barn. Lägger vi därtill skolor som arbetar förebyggande och vågar förbjuda mobiler kanske vuxenvärlden är med i matchen igen.