Krönikor

Händel var långt före Bob Geldof

Sedan dess har Messias ofta framförts som just välgörenhetskonsert.

Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Det här med välgörenhetskonserter, det var väl Bob Geldof som startade det?

Svar nej. Den som inte tidigare har hört talas om en av de allra första välgörenhetskonserterna – kanske till och med den första, åtminstone i Europa – rekommenderas att leta upp SVT play och titta på den alldeles underbara historien om när Händels älskade stycke Messias år 1750 räddade livet på tusentals hittebarn i det då fattiga London. (”Händel, Messias och hittebarnen”, SVT2)

BBC-dokumentären är en ovanligt välgjord och spännande berättelse. Vi får dels får veta mer om Messias och dess tillkomst, men också vi får också möta en man med ovanligt stor empati och en fruktansvärd drivkraft att, som man säger i dag göra skillnad.

Sjökaptenen Thomas Coram hade varit utomlands i många år. Han blev chockerad och upprörd över fattigdomen och misären när han kom hem till London – en stad dit många unga kvinnor sökte sig för att få arbete.

Många fick det svårt, och blev ensamstående mammor med små möjligheter att försörja sig. Tusentals­ barn lämnades därför bort till ammor, växte upp i stort armod, lämnades på gatan eller blev helt enkelt dränkta i floden.

Coram bestämde sig för att starta ett barnhem. Men detta var lättare sagt än gjort. För att få bedriva­ välgörenhet måste man ha kungens välsignelse och man måste ha högt uppsatta sponsorer. Men han gav sig inte. Och till slut kunde barn- hemmet öppnas.

Samtidigt, i en annan del av London, skrev en åldrande Handel på sitt nya verk. Det skulle bli ett verk baserat på en berättelse folk kände igen: evangeliet. Händel hade tidigare gjort en rad framgångsrika italienska operor, men nu ville han skriva på engelska.

Messias blev dock en flopp. Många präster var upprörda ens över att tanken att framföra ett oratorium­ i en kyrka(!).

Problemen hopade sig också för barnhemmet. Det kostade mer än man trott att driva det. Coram blev osams med styrelsen om hur hemmet skulle drivas. En uppgiven Händel och en lika uppgiven Coram hamnade i varsin lägenhet – alldeles nära varandra. Där någonstans möttes de båda och så föddes idén: man skulle göra ett nytt försök med Messias – som välgörenhetskonsert i barnhem-­mets kyrka.

Konserten blev en succé. Och allt sedan dess har Messias ofta framförts som just välgörenhetskonsert. Ett starkt kristet budskap förenas här med visionen­ om att hjälpa.

Messias är faktiskt, får vi veta, det mest framgångsrika körstycke som någonsin skrivits. Och insamlingarna vid de konserter som på många platser hålls årligen, har kanske samlat in mer pengar till välgörenhet än något annat musikstycke. Kan det bli bättre?

Powered by Labrador CMS