Krönikor
Judith Fagrell: Vi väljer att stänga kyrkan för att vi är rädda och bekväma
Fler gudstjänster skulle leda till knorrande.

Internet är bra till mycket, men att fira gudstjänst online fungerar dåligt.
Judith Fagrell
Efter högmässan en sommarsöndag häromsistens ville en gudstjänstfirare uttrycka sin tacksamhet över att det fortfarande firas söndaglig mässa och att församlingen kan mötas fysiskt. Självklart hålls avstånd och vidtas åtgärder för att minimera smittorisk. Han tackade för egen del, men ville också hälsa att en stängd kyrka enligt honom ger intrycket av att vara en ängslig kyrka.
Jag har tänkt på det han sa sedan dess. Jag vet att det finns goda argument för både det ena och det andra förhållningssättet i denna märkliga tid och att inga beslut fattas ogenomtänkt. Men jag är benägen att ge honom rätt. När vi stänger, ställer in (även om vi kallar det för något finare), låser till, framstår det då inte som om det är rädslan som har övermannat oss?
I stället för att låsa ännu fler av landets kyrkor skulle vi kunna agera tvärtom. Vi kan låta Guds hus vara en konkret tillflyktsort för människor i denna kristid som vi ju ännu inte anar slutet på.
Det är fullt möjligt att upprätthålla alla bestämmelser och restriktioner och ändå mötas till mässa och gemenskap. Internet är bra till mycket, men att fira gudstjänst online fungerar dåligt.
Aldrig blir producent-konsumentrelationen så tydlig som när vi förväntas sitta framför en skärm och delta i mer eller mindre välregisserade produktioner från den lokala församlingen. Och är det bara jag, eller har inte den förut så sprudlande internetgudstjänstglädjen kommit av sig? Det verkar som att det sättet att fira gudstjänst inte är så hållbart ändå: Livet på internet är flyktigt och även jag scrollar förbi församlingskyrkans webbsändning.
Läs också Församlingar frustrerade över att inte få träffas - medan gallerior är fulla
Det är nu det bränner till: Att alternativet att stänga kyrkan och gudstjänsten för församlingen ligger närmare till hands än att fira fler gudstjänster för att på så vis möjliggöra för fler att delta, vittnar inte endast om en räddhågsen kyrka utan om en lite för bekväm kyrka.
Vi vet alltför väl att ett införande av dagliga gudstjänster och dubbla eller trippla söndagsmässor på sina håll skulle generera konflikter om arbetstider bland anställda och kyrkoråd skulle ifrågasätta de högre uppvärmningskostnaderna av kyrkorna. Kanske skulle även kyrkvärdar knorra, de som har lärt sig rutinen att endast fira gudstjänst i sin egen kyrka, det vill säga var fjärde till sjätte vecka.
De beslut vi fattar i dag ger konsekvenser för morgondagen, det gäller i allra högsta grad församlingslivet. Inte för att människor riskerar att tappa intresset för kyrklig verksamhet, utan för att det sätt på vilket vi agerar säger något om vår egen syn på kyrkan och trons konsekvenser i våra liv.
Läs mer Kristna ledare möter ministern: Kräver besked om fysiska gudstjänster i höst