Krönikor
Marcus Jonsson: Trump har rätt om kärnvapen
Trots otaliga motsägelser, dumma utspel och utrikespolitiska ställningstaganden som Trump tvingats till att korrigera, har han en konsekvent uppfattning om faran med kärnvapen.

Politiker tenderar att ändra sig. Särskilt när det gäller uttalanden i en valrörelse som ställs mot beslut som måste tas när regeringsmakten är vunnen.
När George W Bush försökte bli president för 17 år sedan var han mycket tydlig med vad han ansåg vara USA:s uppgift i världen. Med president Bill Clintons invasion av Haiti som utgångspunkt förklarade Bush att USA inte skulle använda sin militär åt nationsbyggande. Insatsen i Haiti hade namnet ”Uphold Democracy” och den tog Bush avstånd från.
”Det var ett nationsbyggande uppdrag och det var inte särskilt framgångsrikt. Det har kostat oss miljarder, ett par miljarder dollar, och jag är inte säker på att demokratin är något bättre i Haiti än vad den var tidigare”, sa Bush.
I dag vet vi hur det gick. Åtta månader efter att Bush tillträtt som president kom terrorattacken 11 september. Med den förändrades allt. Knappt en månad senare invaderas Afghanistan och talibanerna jagades ur Kabul. Våren 2003 föll Saddam Husseins regim i Irak och Bush använde amerikanska trupper för att bygga en arabisk demokrati. Nationsbyggande var ordet.
Det intressanta är att se hur kritiken mot Bush skiftade. När han som guvernör av Texas sökte presidentämbetet gick mycket av kritiken mot Bush ut på att han stod för en isolationistisk politik där USA skulle lämna övriga världen åt sitt öde. Efter åtta år i Vita huset var kritiken mot honom snarast omvänd.
Den intensiva fokuseringen på Trump och hans utveckling har gjort mig påmind om Bush.
Förvisso har fördömanden av en president aldrig varit så omfattande och hörts från så breda grupper som nu, men kommer kritiken mot Donald Trump att skifta?
Våren 2016 gav presidentkandidaten Trump en intervju med The New York Times som väckte stor uppståndelse i Europa för att han kallade Nato föråldrad och ansåg att USA bidrog med för mycket till försvarsalliansen. Men intervjun handlade även om kärnvapen. Trump betonade upprepade gånger att kärnvapen är det enskilt största problemet i världen. I dag låter det rimligt, men när intervjun gjordes var den allmänna uppfattningen att fokus skulle vara på klimatavtalet, flyktingkrisen eller den ryska närvaron i Ukraina.
Sanningen är att Trump har rätt om kärnvapen. Trots otaliga motsägelser, dumma utspel och utrikespolitiska ställningstaganden som Trump tvingats till att korrigera, har han en konsekvent uppfattning om faran med kärnvapen.
Hotet måste tas på största allvar och det borde ges större prioritet av världssamfundet. Även om vi inte lever i hotet av ett nukleärt krig är innehavandet av massförstörelsevapen en svårslagen trumf som varje illegitim regim strävar efter att ha i sin hand. Insikten om vad som kunde hänt om Iraks och Libyens diktatorer inte hade hindrats i tid, bör tjäna som en påminnelse om varför Nordkorea behöver stoppas nu.