Krönikor

Skrämmande om Scientologikyrkan

Hans läror handlade om att man genom att lyfta fram bortträngda minnen skulle bli ”klar”, det vill säga lycklig.

###
Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Observera att den här artikeln publicerades i maj 2015.

"Det enda sättet att bli rik är genom en religion."

Jag skulle tro att just detta citat av L. Ron Hubbard inte är ett citat som har högsta prioritet bland scientologer. Ändå är det ett viktigt citat. I filmen ”Fångade i scientologin” (Dox, SVT1 i måndags) får vi möta ett antal människor som på olika sätt blivit drabbade av den pengahunger som fanns med i beräkningen när Hubbard skapade sin kyrka.

Den Oscarsbelönade dokumentären ger många insikter. För att förstå kyrkans framväxt, dess framgång, varför den dragit till sig en rad kändisar och blivit en global företeelse, är det viktigt att få en inblick i dess rötter och utveckling. Men det är lika viktigt att förstå något om de mänskliga drivkrafter som gör att människor luras in i en sekt. Vi människor är på många sätt vilsna i pannkakan, för att citera ett svenskt barnprogram. Vi söker mening och mål. Vi söker gemenskap. Vi vill – i alla fall en del av oss – förbättra världen.

Scientologikyrkan gav ett på många sätt tidstypiskt svar på dessa livets stora frågor. Hubbard, som började sin bana som fantasy- och science fiction-författare, skapade med ett ganska stort mått av fantasi, en egen skapelseberättelse. Den handlade om rymden, som fascinerade människor under det femtiotal när månlandningar var högsta mode. Hubbard influerades också av modern psykologi och vetenskap. Hans läror handlade om att man genom att lyfta fram bortträngda minnen skulle bli "klar", det vill säga lycklig.

I filmen framgår det tydligt att Hubbard själv drogs med mental ohälsa. Bland annat misshandlade han sin blivande fru, kidnappade sin egen dotter, och fabricerade lögner på löpande band. Han försökte få vetenskaplig acceptans för sina märkliga metoder, utan att lyckas.

Men många människor trodde på honom och vigde sina liv till att tjäna det samfund, som trots uppslitande skattestrider till sist blev godkänt som kyrka i USA. Att få status som kyrka innebar att Hubbard slapp undan skatter, och förmögenheten började växa.

När John Travolta intervjuas om varför han är scientolog, förklarar han att ingen annan religion drömmer om en värld utan sinnessjukdom, brottslighet och krig. Detta låter ju vackert. Men sanningen om kyrkan blev en annan. De avhoppare som intervjuas i filmen berättar i stället om misshandel, övervakning, smutskastningskampanjer, inbrott, och tortyrliknande metoder i "Hålan", dit man tog de kritiska för omskolning.

Självklart slapp dock kändisar som Travolta och Tom Cruise se denna sida av scientologin. De fick i stället gratis arbetskraft som fixade allt från nya bilar till nya flickvänner. Se filmen (repris idag). Den ger en skrämmande inblick i sektlivets mekanismer, men den ger också – vilket är viktigt – en förståelse för de människor som fastnade i Scientologkyrkan.

Powered by Labrador CMS