Krönikor
Viktig bild av det som sker i Sverige
Just nu ökar de afrofobiska brotten mest.
Tre fall av hundra. Jag säger det igen: tre fall av hundra. Så många fall av alla de hatbrott som begås i Sverige leder till åtal och rättegång.
I "Hatad och hotad" (tv4, torsdag) fick vi ett avslöjande reportage om hur det ser ut bakom de ofta fint formulerade lagskrivningarna när det gäller brott som inbegriper hat och hot. Hatbrott skiljer sig från andra våldsbrott inte genom själva handlingen, utan genom motivet. Det gäller alltså för polis och åklagare att kunna bevisa att motivet varit knutet till en persons religion, ursprung, eller sexuella identitet. År 2013 anmäldes 5 510 hatbrott enligt BRÅ. Sjuttiotre procent av dessa brott handlade om främlingsfientlighet. Just nu ökar de afrofobiska brotten mest, men även judar, muslimer, romer och kristna får känna av en ökande kyla i samhället som tar sig uttryck i allt fler hatbrott.
Det är en skrämmande utveckling. I programmet fick vi bland annat möta Therese, en ung mamma från Halmstad, som blev utsatt för grovt kränkande tillmälen på ett tåg – med sin dotter närvarande. Vi fick också möta en bekymrad polis i Halland – ett av de län där inte ett enda polisärende lett till åtal. Han menade att när tonläge och debattläge i samhället höjs, blir det också fler hatbrott. Detta är värt att tänka på. Det innebär att vi alla är med och formar ett debattklimat och ett sätt att tala om varandra.
Vi fick också möta Håkan Ivarsson från Västergötland, som två gånger har blivit misshandlad på grund av sin sexuella läggning. Och till sist ett vittne vars röst vi särskilt bör lyssna på, Hédi Fried, som överlevt Auschwitz och ägnat sitt liv i Sverige åt att varna för antisemitism och hat. Den empati som hon visade när hon talade om fattiga romer som tigger borde vara en maning till oss alla. "När jag ser romer på gatan känner jag den kyla jag upplevde i Auschwitz. Det är samma mekanismer som är i svang när det gäller romerna. Det gör ont i hjärtat", sade hon.
Vad är det då som gör att så få anmälda brott inte går till åtal? För det första bör man påpeka, att benägenheten att anmäla har ökat. Det är i sig en positiv utveckling och något som bland annat afro-svenskars förbund målmedvetet har arbetat med att få till stånd. Men problemet är, menade bland annat en forskare, att kunna bevisa motivet. Här behöver bland annat polisen arbeta mer målmedvetet.
“Hatad och hotad” gav en nödvändig bild av vad som sker på gator och torg i dag. Jag hade dock gärna hört fler röster – romska röster saknades helt, liksom kristna. Människor inom Livets ord har vittnat om påhopp och misshandel, så det saknas inte fall att ta upp. Jag hoppas på ett uppföljande reportage – och gärna också med människor som säger ifrån. Vardagshjältar finns – men tyvärr lyste de med sin totala frånvaro när mamman från Halmstad satt på tåget.