Kultur
9 485 psalmer kom in - nu sållas ett hundratal ut till ny psalmbok
Laleh, Ulf Lundell och Ingenting bland de mest föreslagna sångförfattarna till Svenska kyrkans nya psalmbok.

På nyårsdagen stängde förslagslådan för nya psalmer till Svenska kyrkans psalmbok. Av de 9 485 förslag som inkommit ska inledningsvis runt 300 sållas ut för att omsorgsfullt prövas ute i församlingarna. När det är dags att trycka nästa upplaga av psalmboken är tanken att 100–150 psalmer återstår. Men det ligger långt fram i tiden, kanske under nästa decennium.
Intresset för att fylla på psalmboken med nya sånger har varit omfattande. Förslagslådan öppnades den 1 november 2021 och sedan dess har vem som helst kunnat skicka in en psalm de skrivit. Det har också varit möjligt att föreslå redan kända sånger som man gärna skulle vilja se i psalmboken.
– Ett fantastiskt resultat, säger Ann-Katrin Bosbach, projektledare för arbetet med en förnyad och reviderad psalmbok för Svenska kyrkan.
– Vi hade hoppats komma upp i 3 000 förslag, så det här överträffar alla förväntningar. Det speglar vilken stark förankring psalmsången har i vårt land, både som bärande element i gudstjänsten och som ett gemensamt kulturarv.
Totalt har 9 485 förslag inkommit. Nu vidtar nästa steg i processen. Fyra urvalsgrupper ska granska de inkomna bidragen. Målet är att välja ut cirka 300 av de inskickade psalmbidragen, ett arbete som beräknas ta ett år i anspråk. Därefter ska de utvalda psalmerna provsjungas i Svenska kyrkans församlingar.
– Vi ser framför oss att det till slut ska bli 100–150 nya bidrag i psalmboken, säger Ann-Katrin Bosbach.
För att skicka in förslag behöver man inte ha skrivit en ny psalm. Det har också kommit in närmare 1 000 önskemål på redan kända sånger som man tycker skulle passa i psalmboken. De tre sånger som flest personer har önskat är Lugna vatten av Ulf Lundell, En stund på jorden av Laleh Pourkarim och Låt floden komma som är gjord av Stockholmsgruppen Ingenting.
– Många av de här sångerna har ett innehåll som fungerar väl i kyrkans sammanhang, de lyfter frågor om tro, tvivel och mening på ett äkta sätt. Sedan behöver man ta ställning till om de har specifika psalmegenskaper, som exempelvis att de ska fungera att sjunga tillsammans, säger Ann-Katrin Bosbach i ett pressmeddelande.

Py Bäckman, Benny Andersson/Björn Ulvaeus, Eva Dahlgren och Marie Fredriksson är andra välkända sångförfattare som förekommer återkommande bland förslagen. Även Miss Li (Linda Carlsson) förekommer bland önskningarna.
Arbetet med att revidera och förnya Den svenska psalmboken bygger på beslut som Svenska kyrkan fattat i kyrkomötet 2016 och 2018. Språk, stil och teologiskt innehåll i den nuvarande utgåvan från 1986 ska revideras. Eventuella musikaliska ändringar kan också komma i fråga.
Den nya psalmboken beräknas kunna tas i bruk runt år 2030.