Kultur
Agnes Grahn: Jag skriver musiken som jag själv behöver höra
Nästan hela hennes liv handlar om musik. Samtidigt är kärleken till musiken något hon brottas med. Möt årets Utbultstipendiat Agnes Grahn.

– Jag älskar att musicera. Det är verkligen min grej och jag vill försöka jobba som musiker. Det har alltid varit en dröm att få göra sin egen musik, men samtidigt är det svårt, säger Agnes.
Att ställa sig i rampljuset är att ställa sig i skottgluggen både för människors åsikter och egna prestationskrav. Agnes har funderat en hel del – och haft tid på sig att göra det eftersom allt hon ägnar sig åt idag i princip handlar om musik.
Hon är inne på sitt fjärde år på Musikhögskolan i Stockholm och läser just nu musik- och medieproduktion. Sång är hennes huvudinstrument men hon spelar också trumpet och "fuskar lite" på piano, gitarr och fiol.
Som artist har hon framträtt både på Frizon och Gullbrannafestivalen och under flera år har hon varit lovsångsledare på Hönökonferensens ungdomsgudstjänster. I somras tog hon steget att vara ansvarig också för Hönökonferensens stora kvällsmöten. Och förra julen turnerade hon tillsammans med Jonas Sandwall, Peter Hallström och FOLK.
Agnes är mycket engagerad i Filadelfiakyrkan i Stockholm och har alltid musikprojekt på gång i församlingen.
Det senaste riktigt stora projektet var succéföreställningen ”72 timmar som förändrade världen” som sattes upp i Filadelfiakyrkan i Stockholm påsken 2016. Där var Agnes tillsammans med två vänner musikalisk ledare och hon skrev även en hel del av musiken till föreställningen.
– Det blev ett väldigt mycket större projekt än vi hade kunnat ana från början när vi fick frågan att ”göra något på påsk”. Och vi hade nog varit nöjda om det kommit 500 personer och lyssnat. Nu blev det över 2000, säger Agnes.
Det var första gången på länge som den stora Filadelfiakyrkan fylldes till sista plats.
Är det en succé som återupprepas nu till påsk?
– Ja, det var så kul och gav så bra eftersmak för alla som var med så vi ska göra det igen. Vi fick med oss så mycket bra som församling av att jobba så hårt tillsammans så länge, säger Agnes.
Hon skriver mycket egen musik. Inom ramen för utbildningen blir det en hel del specialskrivna verk för film och reklam.
– Sedan skriver jag mycket musik som jag själv behöver höra. Det var så jag började. Sedan har det fortsatt, och jag har fått höra att folk känner igen sig i mina låtar, säger Agnes.
Den som vill njuta av hennes musik idag får gå in på hennes Youtube-kanal eller Facebooksida. Kanske kan stipendiechecken på 10 000 kronor bli grundplåt till en egen studioinspelning?
– Det skulle vara jättekul men också lite läskigt.
– Det är känsligt att ställa sig i rampljuset och stå i fokus, säger Agnes Grahn.
En känslighet som många musiker nog kan känna igen sig i och som också – som en god vän sa till Agnes – kan vara en tillgång. För ofta är det just den som är känslig som kan nå in och beröra andra som ingen annan kan.
Och berör, det gör Agnes med sin glasklara och samtidigt spröda röst som går rakt in i hjärtat.