Kultur
Aktuell biofilm om otrohetsaffär på kristet kulturcentrum
“Bränn alla mina brev” baseras på Alex Schulmans bästsäljare

Författaren, DN-krönikören och poddaren Alex Schulmans rosade släktroman Bränn alla mina brev har blivit film med biopremiär förra veckan. Schulman har baserat romanen på riktiga händelser, med hjälp av brev och dagböcker som huvudpersonerna lämnat efter sig.
Berättelsen är ett triangeldrama mellan några av 1900-talets giganter i kulturlivet. Schulmans morföräldrar Sven och Karin Stolpe var ett ungt och uppburet intellektuellt äkta par i 1930-talets Sverige. Men i ett svekfullt ögonblick sommaren 1932 inleder Karin en kärleksaffär med Olof Lagercrantz, som senare skulle bli känd som lyriker och chefredaktör på Dagens nyheter.

Otroheten ledde till att författaren Sven Stolpe och Olof Lagercrantz aldrig slöt fred. De var varandras värsta fiender i svensk kulturdebatt, och kritiserade varandras böcker och karaktärer livet ut. Schulmans egna släkthistoria har alltså gett avtryck i svensk offentlighet, och allt handlar egentligen om två män som blev kära i samma kvinna.
Det där ögonblicket sommaren 1932 ägde rum på Sigtunastiftelsen. Sven Stolpe var där för att föreläsa om sin senaste bok. Lagercrantz för att lyssna.
Stiftelsen har därför varit den viktigaste inspelningsplatsen i filmatiseringen av Bränn alla mina brev.
Manfred Björkquist grundade stiftelsen 1915 med avsikten att platsen skulle vara ett centrum för Ungkyrkorörelsen, den studentdrivna väckelserörelse i Svenska kyrkan som särskilt förknippas med folkyrkotanken. Rörelsen ville att evangeliet skulle spridas till, och ena, hela det svenska folket.

Grundandet av Sigtunastiftelsen kan förstås som en ambition att skapa ett forum för tro, kultur och samhällsfrågor. Där samtalen skulle vara öppna och mötena gränsöverskridande. Under stora delar av 1900-talet var stiftelsen ett verkligt epicentrum för svenskt kulturliv.
Sigtunastiftelsen var en intellektuell mötesplats på kristen grund med personer som Gunnel Vallquist, Olov Hartman och Sven Stolpe knutna till sig. Att en aktuell biofilm om svensk kulturelit utspelar sig på just den platsen är alltså helt naturligt.