Kultur

Aretha, Moberg och Staples

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Kulturpanelen med Dagenmedarbetarna Daniel Wistrand, Malina Abrahamsson och Urban Thoms.
Malina Abrahamsson.
Malina Abrahamsson.

Malina Abrahamsson

Läst: "Utvandrarna" av Vilhelm Moberg

Ett av mina läsmål för 2019 är att läsa fler klassiker. Nu har jag läst första boken i Vilhelm Mobergs utvandrarserie om Karl-Oskar och Kristina och deras resa till Amerika. Förutom att jag fängslas av Mobergs språk och världen han målar upp slås jag av två saker. Dels hur fort vi glömmer att vi svenskar tvingades utvandra på grund av fattigdom, religiös förföljelse och armod för inte alls länge sedan. Och dels hur svårt det blir att ta till sig av äldre verk utan en biblisk förståelse då så mycket av 1900-talslitteraturen är präglad av den kristna tron.

Sett: Babel på SVT play

Den här våren har jag lyckats missa nästan alla avsnitt av mitt favoritprogram Babel, så nu har jag sett ikapp. Babel bjuder in intressanta författare för spännande litteratur­samtal under ledning av Jessica Gedin, som i mitt tycke är Sveriges bästa programledare. Alltid initierad och lyhörd.

Hört: Lovsång från Common Hymnal

Common Hymnal är både en podcast och ett lovsångskollektiv. De beskriver sig själva som en kristen undergroundrörelse som välkomnar troende som kanske inte känner sig hemma i traditionella kyrkor. Fokus ligger på musik och social rättvisa. Sångerna är finstämda och har texter som går rakt in i hjärtat.

I juni ser jag fram emot: ”Efterföljelsens glädje” av John Sjögren

När jag började jobba på Dagen var kulturjournalisten och författaren John Sjögren en av de första som jag intervjuade. Då hade han släppt boken ”Återställelsens glädje” (Artos) som jag läste med stor behållning. Nu är han aktuell med uppföljaren ”Efterföljelsens glädje” (Artos) som beskriver vad det kan innebära att leva det kristna livet som ett drama, ett skådespel där människan blir verkligt fri och på djupet sig själv i mötet med livets författare. Ser fram emot att läsa!

Daniel Wistrand.
Daniel Wistrand.

Daniel Wistrand

Läst: Antologin ”Att vakna upp till liv” (Libris förlag)

Nyutkomna sommarandaktsboken från teolog- och predikantnätverket Nelly innehåller flera läsvärda texter. Flera av skribenterna medverkar regelbundet i Dagen så som Lisa Fredlund, Carin Dernulf, Eleonore Gustafsson och Åsa Molin. Men här finns också många andra kloka röster som Anna-Carin Abrahamsson, Hanna Wärlegård, Charlotte Höglund och flera andra. Ett perfekt sätt att tjuvstarta sommaren redan i maj.

Ska se: Amazing grace

Nästa vecka ska jag och kollegan Urban Thoms se pressvisningen av Aretha Franklin-filmen ”Amazing grace”. Den legendariska livekonserten från New Bethel Baptist Church i Los Angeles från 1972 blir efter många turer biofilm. I Sverige har filmen premiär i augusti.

Hört: Nicolai Dunger "Tonsättningar och andra sånger" (Compunctio)

Nicolai Dungers minst sagt egensinniga tonsättningar av gamla svenska psalmer har växt för varje lyssning. Läs intervjun med Nicolai Dunger om projektet på sid 16–17.

I juni ser jag fram emot: Bishara och Carola på Nationaldagsfirandet från Skansen

Bishara fick ett jättegenombrott i årets Melodifestival, tackade Gud och hyllades av Carola. Nu medverkar de båda på SVT:s nationaldagsfirande från Skansen i Stockholm. Hoppas produktionen tar chansen att sammanföra de två artisterna i något gemensamt nummer.

###

Urban Thoms

Läst: Joachim Elsanders blogg

När livet plötsligt ställs på sin spets brukar det snabbt utkristallisera sig vad som är viktigt och vad som bara är strunt. Många kan vittna om detta, så även den cancerdrabbade sjukhuspastorn Joachim Elsander vars livssituation Dagen skildrade häromveckan i en finstämd intervju av kollegan Daniel Wistrand. Efter sjukdomsbeskedet har den gode Elsander intensifierat sitt bloggande och hans texter är rena guldgruvan för den som vill studera en tro som bär, även när livet inte blir som vi önskar. Visdom värdig en bok.

Sett: Van Gogh-utställning på Tait Britain i London

Förutom alla intagande verk av Vincent van Gogh (1853–1890) som just nu finns till beskådan på Londonmuseet, är utställningen om den nederländske konstnärens tid i England full av intressanta upptäckter. Som att den unge Van Gogh tillbringade ett par år i landet när han var i 20 årsålder. Den blivande världsmålaren hade ett starkt intresse för religion och efter att ha fått sparken från ett jobb prövade han att göra karriär som lärare och predikant i västra London. 1876 lämnade han landet för gott.

Hört: Konsert för klimatet i Filadelfiakyrkan Stockholm

En del undrar: Ska kristna verkligen lägga tid och energi på klimatkamp? Vi som var på lördagens klimatkonsert insåg nog att miljöfrågan är något som verkligen engagerar unga människor. På scenen fanns artisterna Blenda, FRÖ och Terese Fredenwall och flera passionerade talare. Kopplingen till människans gudomliga uppdrag att vårda skapelsen gick inte att undgå. En historisk konsert som nog får fler efterföljare.

I juni ser jag fram emot: Mavis Staples på Nalen

Den 25 juni är det dags att återse Mavis Staples. Precis som Förintelseöverlevarna börjar profilerna ur den amerikanska medborgarrättsrörelsen gå ur tiden, så det gäller att passa på. Nu 80-åriga Mavis var med och sjöng fram de svartas rättigheter och hennes röst ljuder fortfarande klart. Tyvärr känns budskapet lika angeläget som när det begav sig på 1960-talet.

Powered by Labrador CMS