Kultur
Berättelsen om Anna Pellas dotter bidrog till ett nyord: Väntesorg
“Nu blir det lättare att prata om sorgen”

Vetskapen att ens barn troligen kommer dö före en själv är tung att bära. Om sina erfarenheter av detta har författaren Anna Pella skrivit två böcker. Nu har titeln på hennes senaste bok kommit med bland årets nyord.
”Sorg inför annalkande förlust av en närstående”. Så beskrivs nyordet väntesorg, som i år kvalat in på den lista som tas fram av Institutet för språk och folkminnen. Ordet, som alltså beskriver sorgen man kan känna inför att en närstående kommer att dö, fyller i en semantisk lucka i det svenska språket. Det menar Olle Karlsson, som är språkforskare på institutet och som gärna lyfter fram just väntesorg bland de 35 nyorden.
– Jag tror att det blir lättare att tala om den sorgen när det finns ett etablerat ord för det, säger han till SVT.
Anna Pella, författare till boken Väntesorg, håller med. Hon har själv saknat ett ord med den betydelsen, allt sedan dottern Agnes föddes med en svår hjärnskada för 18 år sedan. Det var under arbetet med boken som hon upptäckte att ordet började dyka upp på allt fler ställen.
– Det var inte jag som myntade det men förhoppningsvis har jag bidragit till att det använts mer frekvent i svenska språket det senaste året och därmed hamnat i årets nyordslista, säger Anna Pella till Dagen.
– Jag är väldigt glad för detta ord och tror att det kommer kunna hjälpa många människor att sätta ord på sorg inför annalkande förlust av en närstående.
Under alla nyord finns även ett citat från olika medier där ordet använts under året. Ordet väntesorg har ett citat från Dagen i samband med att Anna Pella intervjuades om sin bok:
”De 14 månader vi fick mellan beskedet och hennes död levde vi som älskade henne med väntesorg. Jag tänker att de flesta av oss drabbas av det någon gång i livet, men har kanske inte stött på begreppet. Jag har plöjt massa böcker om döden och sorg, men inte om det när någon är vid liv. Sorgeprocessen behöver inte bli lättare för att man är bekant med begreppet, men för mig, nu när orden om det är uttalade, är jag inte rädd för känslorna som kommer upp.”