Kultur

Dagens kulturpanel sammanfattar maj

Dagens kulturredaktion: Här är böckerna, filmerna och poddarna du inte får missa.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Kulturpanelen med Dagenmedarbetarna Daniel Wistrand, Malina Abrahamsson och Urban Thoms.
Publisert Sist oppdatert

Daniel Wistrand:

Läst: "Flygfärdig" och "45 – Morbus Addison" av Linda Skugge (Piratförlaget)

Nästa vecka intervjuar jag och Malin Aronsson författaren och journalisten Linda Skugge i podcasten Dagens människa. Det blir ett personligt samtal om tro, skrivande och kampen mot Addisons sjukdom som hon drabbats av. Just nu är Skugge dubbelt bokaktuell, dels med boken ”Flygfärdig – om när barnen lämnar boet” och dels med ”45 – Morbus Addison” om sjukdomen. Linda Skugge skriver skört, ärligt och berörande i båda böckerna. Rekommenderas.

Sett: Provföreställning av Özz Nujens och Måns Möllers stå upp-show ”Världens historia - Den osminkade sanningen”

Det var orepat, otajt, men bitvis också hysteriskt roligt. I kommer komikerna Måns Möller och Özz Nujens globala uppföljning till upp succéshowen ”Sveriges historia”. Jag fick möjligheten att se provföreställningen och visst fanns en hel del förbättringspotential. Men trots svårigheterna med det nyskrivna manuset tror jag att Möller och Nujen kan vara något stort på spåren. Inte minst i det avslappnade sättet att närma sig olika religioner och kulturer. Och de har ju tid att öva. Föreställningen har premiär den 20 september på Rival i Stockholm.

Hört: Albumet ”Jordens lägsta punkt” av Michael Johnson

Sent omsider har jag upptäckt Michael Johnsons senaste album ”Jordens lägsta punkt”. Michael Johnson har ännu en gång förfinat sitt redan unika tilltal sätt att sjunga om tro med ord som når bortom det fromma språket. Bäst är spåren ”Mur”, ”Dom ska aldrig få mig”, och fina ”I kärleken finns ingen rädsla” som duettsjungs med Magnus Helmner.

I juni ser jag fram emot: Listan över årets sommarpratare

Ingen sommar utan ”Sommar i P1”. Den femte juni offentliggörs vilka som blir årets sommarvärdar. Alltid en högtidsstund att ta del av detta offentliggörande och skriva in i de personer man är nyfiken på i sin kalender.

Malina Abrahamsson:

Läst: "Sorgens gåva är en vidgad blick" av Patrik Hagman (Libris förlag)

Teologen Patrik Hagman skildrar ömsint, ärligt och samtidigt icke-sentimentalt hur han förlorat sin pappa, sin son och sin fru. Som läsare tänker jag: Hur orkar man ens leva vidare efter att något sådant? Men Patrik Hagman visar på en väg som, hur paradoxalt det än kan låta, präglas av tacksamhet.

Att läsa Patrik Hagmans bok berörde mig djupt och jag grät flera gånger. Dessutom vidgades mitt perspektiv av de teologiska tankarna som Hagman kopplar till sorg och förlust. Rekommenderar boken varmt.

Sett: Lars Lerins utställning på det egna muséet Sandgrund i Karlstad

Att gå runt bland Lars Lerins imponerande akvarellmålningar på hans eget Sandgrund är nästan en andlig upplevelse. Lerin är känd för hur han använder ljuset och just det ljuset berör oavsett om det är ett naturlandskap från Lofoten eller en kal interiör från en svensk lägenhet som avbildas.

Hört: Podacasten ”Människan och maskinen”

I poddradioserien ”Människan och maskinen” samtalar radioprofilen Eric Schüldt och humanekologen Per Johansson om de eviga mänskliga frågorna; själen, tron och mystiken. I långa ostörda resonemang funderar de tillsammans. Vetenskapshistoria blandas med kulturhistoria och religion. Lyssningen är allmänbildande, upplysande och upplyftande. Gör mig kunskapstörstig och peppad på mer.

I juni ser jag fram emot: L’abri-vecka i Brunnsryd

Jag och min man arrangerar en L’abri-vecka på i småländska idyllen Brunnsryd. Inspirerad av den kristna rörelsen L’Abri bjuder vi in till dagar fulla av studier, existentiella samtal och olika former av kultur. En huvudtanke i L’Abri är att analysera samhället och konsten utifrån ett kristet perspektiv. Det ser jag fram emot att göra tillsammans med andra. I skrivande stund är det i princip fullsatt men kan ett par platser kvar.

Urban Thoms:

Läst: Sebastian Stakset "Bara ljuset kan besegra mörkret" (Sjöbergs förlag)

I podden Värvet fick den forne gangsterrapparen den klassiska frågan om teodicéproblemet. God allsmäktig Gud, ond värld full av elände. Stakset svarade och klarade sig utan en enda följdfråga från programledaren Kristoffer Triumf. Kan inte påminna mig att någon kristen som fått frågan offentligt gjort det. Men Staksets bok då? Jo, den andas samma trygga förtröstan. Hans berättelse är omöjlig att vifta bort.

Sett: Programmet ”Naturen som förebild” (SVT1)

I tisdags kväll var det seriestart för en ny naturdokumentärserie i två delar under namnet ”Naturen som förebild”. Fascinerande trots att berättarrösten inte ens var i närheten den magi som Jan Lindblads naturbeskrivningar strödde över min uppväxt på 1970-talet. Hur som helst fastnade jag för skildringen av hur termiternas sätt att lösa ventilation och värmeväxling i sina enorma termitstackar, fått stå som förebild för åtskilligt större mänskliga konstruktioner. Och ja, termitkonstruktionen funkar perfekt!

Hört: Låten ”Pray” av Sam Smith

Med en strupe av guld har brittiske artisten och låtskrivaren Sam Smith seglat upp som en av de riktigt stora stjärnorna på soul-pop-himlen. Den 19 april bjöd han ett fullsatt Globen på en magnifik föreställning. Av alla finstämda ballader är ”Pray” i mina öron den absolut starkaste. Texten, som alltså inte kommer från uttalat kristet håll, befäster vad jag länge tänkt om bön – att behovet av att vända sig till en högre makt är något som förenar oss. Bön som minsta gemensamma nämnare. Lyssna på Spotify!

I juni ser jag fram emot: Paul Simon i Globen

Den 30 juni uppträder Paul Simon i Globen i Stockholm. Sångaren och låtskrivargeniet utgjorde inte bara ena halvan av Simon & Garfunkel, han tonsatte också befrielsen från apartheid i Sydafrika och den innan den ens hade inträffat. Jag syftar på albumet ”Graceland” från 1986 och som spelades in i Sydafrika tillsammans med nationella musiker. Nu gör Paul Simon sin allra sista turné, ”Homeward bound – the farewell tour” och denna sista chans att höra honom live på svensk mark får omöjligt missas.

Powered by Labrador CMS