Kultur
“Den konstnärliga blicken kan fungera som en profetisk röst”
Kristna konstnärer och kulturarbetare möttes och samtalade om konstens roll i kyrkan

Vad är konstens uppgift? Det var en av de sammanhållande frågeställningarna när nätverken “Konst och tro” och “Tro och tvivel” nyligen samlades till konferens i Linköping.
– Både poesi, konst och musik är viktiga språk för att kunna uppfatta den större helheten. Vi märker att det finns ett stort behov bland konstnärer och kulturarbetare att få mötas och faktiskt se att det finns andra som talar mitt språk, säger Andreas W Andersson, musiker och pastor i Johanneskyrkan och koordinator för Konst och tro-träffen.
Han konstaterar att den frikyrkliga traditionen är starkt präglad av predikan och det talade ordet, vilket gjort att andra konstnärliga uttryck fått stå tillbaka genom historien.
– Det är lätt att man glömmer bort andra sätt att se Gud. Just seendet blev ett slags återkommande tema under helgen. Den konstnärliga blicken, som ibland nästan kan fungera som en profetisk röst, säger han.
Konst och tro-mötet kan beskrivas som en slags hybrid mellan konferens och nätverksträff. Gränsen mellan deltagare och medverkande suddas lätt ut. Inte minst under lördagskvällens middag då det blev öppen scen, med musikframträdanden, diktläsning, visning av konstnärliga verk och mycket annat.
Under dagarna gästades man bland annat av musikern Peter Hallström som deltog i ett samtal och sjöng flera av sina sånger.
– Det blev ett väldigt öppet och ärligt samtal. Peter ställde frågan om det finns plats i kyrkan för en sådan som honom, en tvivlande person, en konstnärssjäl. Den frågan hängde liksom kvar under helgen och återkom även senare då Pekka Mellergård ledde ett panelsamtal med ett antal konstnärer.

– Han frågade paneldeltagarna vad konstnärerna och kulturarbetarna tar för plats i kyrkan. Inte bara i gudstjänsten utan också i mötet med världen. Han frågade om hur den konst vi arbetar med hjälper människor att se Gud. Där brände det till i samtalet, säger Andreas W Andersson.
Det är tydligt att det behövs fysiska mötesplatser och det var faktiskt lite av en ’kosläppskänsla’ när alla fick mötas igen
Andreas W Andersson.
Träffen innehöll även en kyrkohistorisk och teologisk överblick kring skapande och konst av Joel Halldorf, samt en vernissage av ett stort antal verk, där konstnärerna Mattias Käll och Oscar Furbacken talade och visade sin konst.
Träffen för de cirka femtio deltagarna avslutades med gemensam gudstjänst. Andreas W Andersson är tacksam över dagarna.

– Det är väldigt upplyftande att få möta konstnärer och andra kulturarbetare som skapar något som öppnar upp människors ögon för Gud. De som kommer till en sådan här träff är ju antingen själva utövare eller människor som är nyfikna, vilket gör att det kan bli ganska nördigt. Men inte för nördigt.
– Det är tydligt att det behövs fysiska mötesplatser och det var faktiskt lite av en “kosläppskänsla” när alla fick mötas igen. Det blir en väldigt personlig och varm känsla och även en praktisk ekumenik som är väldigt kul när konstutövare från många olika traditioner får mötas. Vi ser redan fram emot nästa Konst & tro om två år, säger Andreas W Andersson.