Kultur
Djävulsdans på Grammygalan väckte kritik
Känslan av att inte finna sin plats i religionen låg bakom det provocerande musiknumret, menar artisten Kim Petras
Under Grammygalan i Los Angeles framfördes ett svavelosande nummer som fick många tittare att höja på ögonbrynen eller skriva en kommentar på sociala medier. Den brittiska artisten Sam Smith och den tyska artisten Kim Petras framförde något som kan beskrivas som en “djävulsk dans”.

Teslagrundaren Elon Musk är en av de som reagerat på inslaget under Grammygalan som hölls i Los Angeles under helgen: ”Är det där djävulen har vi inget att oroa oss för”, lät hans hånfullt formulerade tweet efteråt.
Det han syftade på var ett av numren som framfördes under galan, där Sam Smith bar en röd läderdräkt och en hatt med djävulshorn på huvudet, medan eldsflammor slickade scenen runt honom. I en bur på samma scen stod artisten Kim Petras, föreställande en slags vakt vid helvetets portar, som hon själv beskrivit det som. Tillsammans med flertalet dansare framförde de den gemensamma hitten ”Unholy”.

Det utstickande musikframträdandet har väckt starka känslor från olika håll. Förutom Musk har bland annat den amerikanska republikanska politikern Marjorie Taylor Greene uttalat sig i skarpa ordalag: ”Grammygalan presenterade Sam Smiths demoniska framträdande och sponsrades av Pfizer. Och Sataniska kyrkan har nu en abortklinik i NM som kräver att patienterna utför en satanisk ritual innan tjänsten. Amerikanska kristna måste gå till jobbet.” Hon syftade på att den politiska aktivistgruppen “The Satanic Temple” planerar att öppna en fri abortklinik i New Mexiko.
I en video som lagts upp på plattformen, kommenterade den tidigare amerikanske presidenten Donald Trumps son framträdandet:
”Kanske är det konst, men varför är det alltid den här typen av konst? Varför är det aldrig, liksom, vanlig konst?”.
Anledningen till att artisterna Smith och Petras ville ha djävulstema på sitt framförande hängde ihop med att de aldrig riktigt känt sig hemma i religionens värld, förklarade Kim Petras efteråt.
– Jag växte upp och funderade mycket på religion och ville vara en del av det, men insåg så småningom att religionen inte ville att jag skulle vara en del av den. Så detta var ett sätt att visa hur man egentligen inte har möjlighet att välja religion, eller leva på ett sätt som människor vill att man ska leva. Som transperson är jag inte någon som man vill ha inom religionen.
Smith och Petras hade tidigare under kvällen vunnit en Grammy tidigare i kategorin Best pop duo/group performance.
