Kultur
Dokumentärserie om Knutby – "Hoppas alla samfundsledare ska titta på detta"
I veckan släpptes de första tre avsnitten av sex i dokumentärserien "Uppdrag granskning: Knutby". Dagen ringde upp reporter Anna Lindman för att ställa frågan varför det behövs fler dokumentärer om ett redan välskildrat drama.

"Det här är berättelsen om en av de mest kända sekterna i svensk historia". Så inleddes det första av sex avsnitt om den före detta Filadelfiaförsamlingen i Knutby som nu börjat sändas på SVT Play. Det har tidigare gjorts både dokumentärer, filmer, teaterföreställningar och skrivits en rad böcker om den numera upplösta församlingen i Knutby. Intresset tycks dock inte ha svalnat för det. I och med rättegången mot tre tidigare pastorer, som påbörjades i januari i år, fick historien åter nytt liv. Nu hoppas Uppdrag gransknings reporter, Anna Lindman, bara på en sak. Att berättelsen blir till lärdom i alla religiösa sammanhang.
Varför behövs det en till dokumentär om Knutby?
– Det har skrivits så fruktansvärt mycket artiklar och spekulerats om denna församling, men det stora jobbet är ändå kvar. Det handlar om att analysera hur en församling kan utvecklas till detta som den blev. Vårt mål är inte att återigen rabbla alla skandaler utan belysa de mekanismer som gör att människor inte kan lämna trots att de begår våld på sig själva.
Läs också Åsa Waldaus son Victor berättar om barndomen i Knutby
Från början till slutet
I dokumentärserien, som är uppdelad på sex avsnitt i kronologisk ordning, med början i Åsa Waldaus anländande till orten, och avslutning i församlingens upplösande för tre år sedan, träder flera tidigare medlemmar fram och berättar. Anna Lindman understryker hur viktigt det varit att hela tiden göra en redaktionell bedömning om vilka som ska vara med i programmet och vilka som bör avstå.
– Vi har pratat med så otroligt många, alla bör inte vara med. Men vi behöver ett underlag så vi vet att de enskilda berättelserna har bäring. Vi har ett stort ansvar för dem som vi väljer att ha med. Till vilket pris är de med i så fall? Det är hela tiden en avvägning.
En av dem som medverkar, som tidigare inte uttalat sig i media, är Victor Waldau, Åsas och Patriks numera 21-åriga son. Han berättar bland annat om att det ofta stod människor i familjens hall, för att vänta på hans mamma.
– De pratade till exempel om att "den här personen behövde ändras", säger Victor i dokumentären.
Anna Lindman.
Hoppas samfundsledare och pastorer tittar
Det tragiska Knutbydramat, med två döda pastorsfruar, en barnflicka som blev en mördare och en kristen församling som utvecklas till sekt, har ända sedan mordet år 2004 väckt intresse långt utanför kyrkans väggar. Historien om den lilla karismatiska församlingen har även nått utanför Sveriges gränser. Anna Lidman själv hoppas att den nya dokumentärserien ska få pastorer, präster, församlingsledare och även ledare från andra religiösa samfund att bänka sig i tv-soffan.
– Det är otroligt viktigt att vi förstår att medlemmarna här är helt vanliga människor, som du och jag. De är kristna ungdomar med det gemensamt att de har en stark kristen tro. De tror på profetior, på att Gud kan göra under, på att de lever i sista tiden. Grunden är solid pingstväckelsekristendom, men läran börjar sedan dra åt ett osunt håll. Här har alla samfund något att lära, säger Anna Lindman, som följt Knutbysekten under många år i sin roll som journalist.
– Jag hoppas att alla förstår att nådegåvor, helande, profetior är väldigt kraftfulla vapen i en manipulativ människas händer. Det betyder inte att all karismatik är fel, i den debatten ska vi inte fastna, men att karismatiska gåvor kan missbrukas i fel händer. Det måste finnas en stor ödmjukhet kring detta, att hängivenhet kan leda snett.
Vad har du själv blivit mest personligt berörd av efter att följt den tidigare församlingen och dess medlemmar under så lång tid?
– Jag har blivit otroligt berörd av att inse att det handlar om helt vanliga människor. De är roliga, smarta, snygga, snälla – inga tomtar som vi kan avfärda som tokiga. Det är också en anledning till varför det behövdes en till dokumentär. Jag skäms också å mitt skrås vägnar hur vi behandlat dessa individer. Hur journalister och fotografer legat i buskarna och tagit bilder på deras barn. Men jag tycker också att pingströrelsen ska skämmas för sin hantering. Man borde reagerat på varningstecken långt tidigare.
I dokumentären som finns tillgänglig på SVT Play, svarar Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, på den kritiken. En annan person som figurerar är Joel Halldorf, kyrkohistoriker och ledarskribent på Dagen.
Läs också Så blev bestraffningarna vardag för de tolv vid ”Bordet” i Knutby