Kultur
Femtio klassiska kristna album når Spotify
Svenska Godspell och tidiga album av bland andra Ingamay Hörnberg och Ingmar Johansson blir nu tillgängliga för streaming - Dagen möter eldsjälarna Claes Hollander och Lars-Göran Rosén som arbetar med digitaliseringsprojektet

Musiken på åtskilliga kristna skivor från förr finns bara tillgängliga på vinyl. Därför har skivbolaget Naxos i samarbete med en av Sveriges radios främsta profiler när det gäller andlig musik genomfört ett digitaliseringsprojekt. Senaste tillskottet på Spotify är 50 album med bland andra Christallen, Ingamay Hörnberg, Jan Sparring och Ingmar Johansson.
Redan år 2000 började Naxos jobba med digitalisering av äldre utgivning. Då fanns inte Spotify så skivbolaget hade andra samarbetspartners – Siemens och Nokia. Sedan kom Itunes som var tidiga med att sälja låtfiler. När Spotify sedan 2008 började tillhandahålla strömmad musik via nätet slog det igenom väldigt snabbt. I alla fall i Sverige. Lars-Göran Rosén från Naxos var med från början och hans vurm för att bevara denna musik för eftervärlden märks när han berättar. Mellan raderna hörs engagemanget av en sann eldsjäl och samma gnista märks hos mångåriga Sveriges radio-medarbetaren Claes Hollander som Lars-Göran Rosén haft ett nära samarbete med i detta.
Hur kommer det sig att du brinner för detta, Claes?
– Men jag gjorde ju programmet Andliga sånger i 23 år. Det handlar om många av de låtarna som var med där. Jag var med på Choralerna-tiden när Börge Ring och alla de artisterna höll på, berättar Claes Hollander.
Musiken öppnar en dörr till en massa minnen och en dag när han var ute och gick med sina hundar började han fundera över vad han saknade på Spotify. Ingmar Johanssons första skiva var en av dem. Det fick Claes att ta kontakt med Lars-Göran.
Det är en kulturgärning att få ut den här musiken.
Claes Hollander
Var det så ni kom på det här samarbetet?
– Jo, jag hittade ju Lars-Göran i en grupp på Facebook, om det nu var gruppen Jesuspop eller en Pelle Karlsson-grupp. Det är en kulturgärning att få ut den här musiken. Det är ju både kvalitet och så mycket minnen i detta, säger Claes Hollander och konstaterar att det inte funnits någon annan som tagit ett grepp om detta.
En av de saker som tagit mycket tid i anspråk för Naxos är att reda ut rättighetsfrågorna kring musiken. När det gått ett antal år efter utgivningen är det inte alltid glasklart vem som äger en viss låt.
Ser ni något slut på projektet, Lars-Göran?
– Nej, man kan alltid fortsätta. Exempelvis med att försöka hitta bättre information kring inspelningar, så kallad metadata, och lägga till det på de digitala plattformarna. Nu är det ju enkelt att till exempel lägga in vem som har gjort musiken, men i början gick det inte att lägga till sådant på Spotify. Om man sedan tittar på vad som är kommersiellt intressant så har vi nog plockat det mesta. I den här senaste omgången har vi digitaliserat några av de som jag tror att det kan vara lite efterfrågan på – Christallen, Christians, Ingamay Hörnberg, Börge Ring och Ingmar Johansson, den typen av artister. Men mycket av det som vi har lagt ut är väldigt smalt, så det är mer bara för att det ska finnas där än att det kommer att bli väldigt mycket streamat.

Vad krävs rent tekniskt för att få till en bra digital utgåva. Funkar det med en bra LP om man vill digitalisera en skiva?
– Det är så vi gör. Det är det Claes gör, säger Lars-Göran Rosén.
– I dag finns det så bra brusreduceringssystem. Det går förstås inte med hur dåligt original som helst, men ofta kan du göra det mycket bättre än du kunde för fem år sedan, förklarar Claes Hollander.

Vi tar tacksamt emot tips från lyssnare där ute om sådant som vi kan ha missat.
Lars-Göran Rosén
Totalt har Naxos digitaliserat omkring 600 skivor sedan skivbolaget sjösatte sin ambition att göra äldre andlig musik mer tillgänglig för eftervärlden. Det är huvudsakligen titlar från Dagenhuset, Verbum, Viva Records, Royal Music, Cantio och Proprius.
Vad är det för sånger och artister ni fortfarande letar efter för att digitalisera?
– Vi har nog täckt in det mesta utom några skivbolagskataloger som vi fortfarande letar efter. Men vi tar tacksamt emot tips från lyssnare där ute om sådant som vi kan ha missat. Det är bara att höra av sig och berätta vilken skiva man saknar, säger Lars-Göran Rosén.