Kultur
Filmerna där kristna karaktärerna framställs som fienden
De är otrogna, skräckinjagande, fulla av mörka hemligheter. Kristna karaktärer framställs sällan i positiv dager på bioduken. Tvärtom. Dagen listar kända exempel.

Tv-serien Tunna blå linjen har nyligen uppmärksammats för sitt sätt att skildra kristen tro som något naturligt genom polisen Sara.
Det hör inte till vanligheterna att kristna framställs i positiv dager inom den svenska fiktionen. Här kommer några exempel på hur det har varit.
Ingmar Bergmans dystre pastor i Nattvardsgästerna
Monsterregissören Ingmar Bergman är nog den som allra mest bidragit till att skapa den mörka bild av prästen/pastorn som länge funnits inom svensk film. I en rad filmer har han använt sig av dessa ämbeten för att föra fram sitt budskap, och det är inget glädjebudskap.

I filmen Nattvardsgästerna från 1963, som ingår i en trilogi med temat “Guds tystnad”, finner vi landsortspastorn Tomas Ericsson (spelad av Gunnar Björnstrand). Han ber Fader vår inför en krympande skara i sin kyrka och tvivlar starkt på sin egen förmåga. Handfallen och förkyld står han inför människor som söker hjälp och vägledning. Det är dystert så det förslår!
... och hans skräckinjagande biskop i Fanny och Alexander
Men värre skulle det bli. Biskopen i filmsuccén Fanny och Alexander från 1982är som hämtad från helvetet. När barnen Fanny och Alexander förlorar sin pappa i ett slaganfall gifter mamman om sig med stadens biskop, Edvard Vergérus (Jan Malmsjö).

Han är inte bara sträng, han låser in barnen när mamman är borta. När han får höra talas om Alexanders livliga fantasi pryglar han honom och låser sedan in honom på vinden.
Tragiskt, men sant: inspirationen till biskopskaraktären kommer från regissörens egen far, prästen Erik Bergman.
Sektpastorn Sten Frisk i 1990-talsserien Tre kronor
Alla som följde 90-talssåpan Tre kronor minns förmodligen hälsningsfrasen “Hej Jesus!” Den myntades av den psykopatiske och manipulative pastorn/sektledaren med det putslustiga namnet Sten Frisk (Per Ragnar).

Pastorns predikningar lyckades locka många av de andra karaktärerna i serien att slå följe med honom, men det avslutades abrupt när han som avslutning tog livet av både sig själv och övriga i sin församling.
Faktum är att en del tittare blev rädda på riktigt för skådespelaren Per Ragnar.
– Jag mötte en dagisfröken och hennes gäng och hörde henne vråla “Sten Frisk” innan hon drog in alla ungarna i ett buskage, som för att ta skydd”, har han berättat för Expressen.
Otrogen präst i Änglagård
“Du ska inte ha begär till din nästas hustru”, lyder det tionde budordet. Men det är just vad byprästen Henning Colmer (Reine Brynolfsson) har i Colin Nutleys film Änglagård från 1992.

Bakom altaret i kyrkan försöker han förföra Rut, som spelas av Viveka Seldahl, och denna tvingas släta till kläderna innan det är dags för henne att sjunga i gudstjänsten. Det är tydligt att biopubliken finner något kittlande i att en kyrkans man skulle göra något sådant.
Undertryckt sexualitet hos kyrkoherden i Så som i himmelen
I filmen Så som i himmelen från 2004 spelar Niklas Falk kyrkoherden Stig som till en början verkar trevlig, men som ju längre filmen fortgår blir alltmer destruktiv. Han skäms över sin hustru som han finner alltför frigjord eftersom hon dansar i underklänning på en körfest i kyrkan. Han gömmer porrtidningar och blir mer och mer aggressiv mot sin hustru. När de har legat med varandra förnekar han det dagen därpå. Stig går ned sig allt mer och till slut tvingas hustrun Inger flytta hemifrån.

Ritualmord i frikyrkokontext i filmen Solstorm
I filmen Solstorm från 2007 har man tagit ut svängarna rejält – det är extra allt.

Tittarna bjuds på blodiga ritualmord i en religiös frikyrkosekt, heta sexscener i kyrkan med kors i bakgrunden och oväntat många namnkunniga svenska skådespelare i ensemblen (Mikael Persbrandt, Krister Henriksson och Suzanne Reuter för att nämna några).
När en frikyrkopastor mördas reser advokaten Rebecka (Izabella Scorupco) upp till sin barndoms stad Kiruna, där hon tidigare tillhört en sekt. Då väcks gamla, farliga minnen och känslor till liv.
Det är inte konstigt om tankarna leds till händelserna i Knutby och alla avslöjanden om sekten som framkommit några år tidigare – även om boken utkom några månader före Knutbyhändelserna.
Linus Wahlgren spelar skräckpräst i nya filmen Gudstjänst
Filmen Gudstjänst visades på bio i slutet av sommaren 2024, med Linus Wahlgren i huvudrollen som prästen Theodor. När hans hustru Felicia mirakulöst överlever en svår sjukdom blir jakten på nästa mirakel viktigast av allt. Så viktig att Theodor tycks vara beredd att bokstavligt talat gå över lik.
Till sin hjälp har han ytterligare en präst. Det är ockult, det är blod, det är skräckslagna församlingsbor och det är ... ganska uttjatat?

Komiskt men fördomsfullt i Halvvägs till himlen med Johan Glans
Det är trots allt inte bara mörker och elände som präglat bilden av de svenska prästerna på tv-skärmen. I tv4:s humorserie Halvvägs till himlen får tittaren stifta bekantskap med den unge, idealistiske prästen Albin (Johan Glans), som vill liberalisera och modernisera den lilla skånska landsortskyrkan i Östra Nöbberup. Till sin hjälp har han diakonen Fanny (Jenny Skavlan), som gärna skyltar med sin snusdosa.
Albins motsats spelas av Anders Jansson, som framställs som den tråkiga och bakåtsträvande prästen. Med andra ord, en ganska så svartvit framställning av Svenska kyrkan och ett budskap som skriver tittaren på näsan.
