Kultur
Glimåkra gospellinje firade 30-årsjubileum

Gospellinjen på Glimåkra folkhögskola firade nyligen 30-årsjubileum i dagarna två.
– Det har varit fantastiska dagar då folk vallfärdat från hela Sverige för att vara med, säger Anton Hermansson, lärare på linjen.
Till jubileumshelgen för Glimåkra folkhögskolas gospellinje kom det närmare 300 personer som alla gått utbildningen genom åren. Gamla lärare var också med, liksom en körledare influgen från USA.
– Alla årskurser var faktiskt representerade tror jag, säger Anton Hermansson.
Firandet började på lördagen som var vigd för de inbjudna gamla deltagarna. En stor del av programmet hölls i Glimåkra kyrka som ligger bredvid skolan för att alla skulle få plats.
Helgen var uppdelad i tre sjok. De inbjudna hade redan fått sig tillskickat material till en 6–7 låtar för att kunna förbereda sig. Den första punkten i programmet var ett pass där man fick öva de här låtarna tillsammans med gamla lärare som dirigenter/ledare, som dagen efter skulle framföras på söndagens gospelmässa i kyrkan.
På lördagskvällen var det dock först dags för en internkonsert där deltagarna fick möjligheten att framföra något.
– Det blev uppemot 20 bidrag till slut, det var en fantastisk tretimmarskonsert där olika körer från olika årskullar gjorde framträdanden. Det blev en helt fantastisk gospelkväll.

Till gospelgudstjänsten i Glimåkra kyrka dagen efter hade en del åkt hem, men ungefär hälften var kvar och gjorde gospelmässan till en fantastisk upplevelse, berättar Anton Hermansson.
Inför de tre sista låtarna ställde sig de 150 deltagarna upp och ställde sig längst fram och längs med kanterna i kyrkan.
– Det var otroligt pampigt!

Gospeln har ju varit väldigt populär i Sverige i ganska många år nu. Så ur det perspektivet – finns det ”svensk” gospel, någonting vi gör som är speciellt härifrån?
– Vi har ju inte afroamerikanernas historia, inte minst hur gospeln uppkom. I USA sjunger folk av en helt annan anledning, de lever musiken på ett helt annat sätt än vad vi gör. Men vi har ju tolkat genren på vårt sätt, så jag skulle verkligen säga att det finns ”svensk” gospel.
– I Sverige är musikstilar som gospel något som alltid finns där på ett eller annat sätt. Men precis som med popmusik, där musiken och modet ändras, så gäller givetvis samma sak för gospelmusiken. Vissa år finns det nästa ingen gospel i församlingarna, utan det kanske är en lovsångsstil som hypas, sedan kommer det en ny trend inom gospel, och då ökar intresset igen här också.
– Men man märker, inte minst efter den här helgen att musiken verkligen för människor samman
Är det mest kristna som går utbildningen?
– Gospellinjen är inte en utbildning med kristen profil, även om skolan har kristen grund. Det är många som inte har en kristen tro som går hos oss.
Vad är den största skillnaden på gospeln nu och för 30 år sedan?
– Den har utvecklats väldigt mycket sedan skolan startade. Som med alla andra musikstilar så har ju även gospeln blivit mer kommersiell. Från att förr mer ha varit rena kyrkokörer är det kanske mer större shower och influenser från andra musikstilar i dag. Och det är nog mer variation nu för tiden, med allt från masskörer till små körer med bara ett par sångare.

Hur ser framtiden ut för Glimåkra Gospellinje?
– Det blir så tydligt efter en sådan här helg hur mycket gospel och gospellinjen betyder och har betytt för människor, så det känns väldigt inspirerande att fortsätta utvecklas som utbildning och köra vidare med nya utmaningar.
– Och just nu finns ganska många nystartade gospelkörer, inte minst av våra gamla deltagare.
– Så jag tror det är tydligt att vi har en framtid och att det bara är att köra på.