Kultur
Han prisas för forskning om heliga Birgitta
Konsthistorikern Jan Svanberg får årets Birgittapris för sin ”kunskapsrika forskning om den heliga Birgitta”. Priset delas ut i Vadstena den 6 maj.

– Det känns mycket hedersamt och jag ser med stor glädje och förväntan fram mot att motta det, säger Jan Svanberg när Dagen ringer.
Birgittapriset delas årligen ut av den ideella föreningen Birgittastiftelsen, och prissumman är på 20 000 kronor. Prisvinnaren får också en Birgitta-medalj i silver gjord av skulptören Ernst Nordin.
Jan Svanberg har i många år forskat om den heliga Birgitta. Han har bland annat gett ut tvåbandsverket "Images Sanctae Birgittae" (2003) tillsammans med latinisten Hans Aili.
I det verket berättas om hur en bild av den heliga Birgitta byggdes upp och spreds internationellt genom de prakthandskrifter av Birgittas uppenbarelser som framställdes i Neapel på 1370-talet.
Om dessa uppenbarelser och hur de spreds kommer Jan Svanberg också att tala vid prisceremonin på lördag i Vadstena.
– Jag har fördjupat mig i Birgittas uppenbarelser. Det är väldigt spännande – hur hon fick uppenbarelserna, i vilken form, på vilket språk och så vidare. Jag kommer också att visa bilder av de tre prakthandskrifter som finns bevarade, säger Jan Svanberg.
Han har varit professor i Oslo och i Stockholm, och har publicerat en lång rad böcker, artiklar och uppsatser.
Han är specialist på medeltiden, och har också biograferat den legendariske konsthistorikern Johnny Roosval, en förgrundsgestalt inom medeltidsforskningen. I boken "Medeltida byggmästare i Norden" (Atlantis) skriver Jan Svanberg om svenska och nordiska kyrkobyggnader. Han har också bland annat skrivit om Västergötlands medeltida stenskulpturer och om furstebilder från Folkungatid.
I motiveringen till Birgitta-priset talas om att Jan Svanberg har en stor förmåga att förmedla kunskaper till icke-specialister.
– Jag tycker det är en spännande utmaning att skriva för icke-specialister. Jag försöker uttrycka mig klart och tydligt, men jag försöker inte göra det alltför folkligt. Det skulle inte passa till exempel den heliga Birgitta, säger Jan Svanberg lite halvt skämtsamt.
Allmänheten välkomnas att lyssna när Jan Svanberg talar om den heliga Birgitta på lördag eftermiddag i Vadstena.