Kultur

Hans alter ego håller koll på folks semmelätande

Stefan Olsson skämtar om kyrkliga traditioner genom sina rigida “generaldirektörer”

Stefan Olsson, statsvetare, Uppsala.
Stefan Olsson började skämta om traditioner runt advent och fettisdagen för flera år sedan. Hans uppdateringar på Facebook, från påhittade myndigheter, har blivit mycket uppskattade och efterfrågade.
Publisert Sist oppdatert

Exakt när på året ska man börja äta semla? När bör man sluta och hur ska en godkänd semla egentligen se ut? Vill du ha tydliga svar får du vända dig till Fastlagsbulleinspektionen (FBI). Där vet man vilka regler som gäller, intill minsta gräddklick.

Om det började med upphängandet av adventsstjärnor eller med fettisdagen låter vi vara osagt, men i flera år har statsvetaren Stefan Olsson postat uppmanande inlägg på Facebook om vad som gäller med våra vanligaste traditioner. En adventsstjärna får exempelvis, under inga omständigheter, tändas innan klockan 18 kvällen före första söndagen i advent. Inte heller får det finnas några semlor kvar på Ica Maxi efter att festtisdagen övergått till askonsdag.

– Det är skoj att driva med den typen av regelpersoner, som måste följa regelboken till punkt och pricka, säger Stefan Olsson, som bor i Uppsala och är statsvetare och engagerad politiker för Moderaterna i regionen.

Han är också kristen och det är med kyrkans traditioner som han skämtar mest.

– Religion har ju en massa regler och att då ta ytterligheterna, som till exempel exakt vid vilken tidpunkt advent börjar, eller hur man äter semlor, och skoja om det – det är roligt. Jag har dragit samma skämt i flera år nu.

På Facebook har Stefan Olssons återkommande inlägg runt jul och fettisdagen blivit så uppskattade att människor kommit att fråga efter dem. I höstas fick han ett meddelande av en körkompis som skickade en bild på adventsstjärnan och undrade vad han tyckte om att hon hängde upp den redan i november.

– Då kom jag på att jag borde inrätta en påstådd myndighet, vilket jag gjorde. Nu inför fastan blev det Fastlagsbulleinspektionen.

statsvetare
Stefan Olsson, statsvetare i Uppsala, gör humor av våra regler kring traditioner.

Och myndigheten FBI har varit aktiv den senaste tiden. I ett av inläggen meddelas att den planerade app som tagits fram inför årets semmelätande, har stoppats:

“Idén var även att var och en skulle kunna rapportera in sina ätna semlor, bakom inloggning med mobilt bank-id. Myndigheten skulle då kunna kontrollera varje enskild medborgares semmelkonsumtion i realtid. Planen var att Tierp skulle vara försökskommun, men kommunstyrelsen hade en massa larviga synpunkter om integritet och sådant löjl, så nu blir det inget.”

Du får många kommentarer på dina inlägg och även frågor om vad som är “tillåtet” eller inte. Finns det de som tror att du är rigid på riktigt?

– Jag gillar ju traditioner, men tycker inte att det är viktigt med detaljer på det sättet. En del kan ha svårt att skilja på när jag spelar min roll och när jag är mig själv. Jag noterade att det fanns de som trodde att jag var så nitisk som jag skrev.

Lagom till fettisdagen byttes “generaldirektören för julmyndigheten” ut mot en annan rigid myndighetsperson. I ett av de ironiska inläggen på byråkratsvenska visas en “betongsemla” upp; två betongblock med ihopknycklat hushållspapper emellan. Fastlagsbulleinspektionen delger att det kommit in en ansökan om att få betongsemlan godkänd:

“De sökande menar att det inte finns något krav på att en semla måste vara ätlig. Myndigheten har beslutat att godkänna ansökan. Vi vill inte framstå som onödigt rigida”, skriver Stefan Olsson, tillika generaldirektör för Fastlagsbulleinspektionen.

– Men man ska också sluta efter ett tag, det kan bli för mycket skämt, man blir för starkt förknippad med leken, så att människor till slut har svårt att skilja på mig och mitt alter ego, konstaterar Stefan Olsson.

– Nu blir det en paus på obestämd tid. Jag kan inte se att det ligger något lika roligt framöver. Påsken är tyngre teologiskt till sitt innehåll och där blir det nog inte samma gensvar. Jag tror det blir svårare att få folk att tycka att det är kul med skämt om påskens traditioner.


Powered by Labrador CMS