Kultur
Ingamay Hörnberg: Så kom sången ”Tänk att få vakna” till
För 45 år sedan skrev Ingamay Hörnberg en svensk text till Cat Stevens världshit ”Morning has broken” på en parkeringsplats i Småland. Den stunden har kommit att göra avtryck på resten av hennes liv.

Både Carola och Pernilla Wahlgren har sjungit in “Tänk att få vakna” som sången heter i Ingamay Hörnbergs svenska översättning. Den engelska originaltexten skrevs 1931 av Eleanor Farjeon och då som en psalm. Cat Stevens sjöng in en popversion av sången på sitt album “Teaser and the firecat” och sången nådde 1972 sjätte plats på den amerikanska Billboardlistan över singlar. Överraskande, inte minst med tanke på att texten var gammal och melodin ännu äldre.
– Det är ju en gammal gaelisk folkmelodi, berättar Ingamay Hörnberg när vi träffas för att prata om hur hon skrev texten till ”Tänk att få vakna”.
Minnet är i högsta grad levande.
– Jag lyssnade på radio och hörde en alldeles ny inspelning med Cat Stevens som sjöng ”Morning has broken” och jag tyckte att den var så fin. Allting bara stämde med den, tyckte jag. En jättefin melodi, hans sätt att sjunga, arrangemanget och innehållet. Jag kände att den här skulle jag vilja göra en svensk text till.
Sagt och gjort. De tre första verserna kom nästan som av sig självt.
– Jag skrev dem när jag satt på en parkeringsplats och tittade ut över vägen mellan Huskvarna och Gränna. Den kallades då för Sveriges vackraste väg, åtminstone av människor som bodde där.
Du satt alltså och tittade ut över Vättern?
– Ja, och solen sken och fåglarna kvittrade. Det var väldigt enkelt att få till de där tre verserna. Jag kände: Wow, det här funkar! Jag fick så tydligt fram känslan av glädje och tacksamhet. Men den fjärde versen skrev jag inte då.
Den kom till först flera månader senare, men för Ingamay kändes det som en nödvändig komplettering av de tre inledande, mer glada verserna. Första versen lyder:
Tänk att få vakna tidigt en morgon,
höra en koltrast sjunga sin sång.
Jag älskar sången koltrasten sjunger,
tack käre far för sången du gav.
Den andra inleds med Tänk att få vakna tidigt en morgon, höra ett vårregn sjunga sin sång och den tredje versen börjar: Tänk att få vakna tidigt en morgon, se hur vår sol gör allting så skönt.
– Men det är ju också så för oss alla att i livet möter vi motgångar, svårigheter, sorger, besvikelser. Ibland så tycker man när det är morgon: ”Usch, är det redan morgon? Måste jag gå upp nu och ta tag i det här som jag ändå har fått vila ifrån på natten?”.
– Jag kände att jag ville ha en vers som också handlade om att få vakna och tycka att det är något fint och positivt även när solen inte lyser och koltrasten inte sjunger. Då skrev jag en vers som blev lite annorlunda.
Till slut kände hon att orden landade rätt, i en känsla av eftertänksamhet och förnöjsamhet. Det blev en fjärde vers som lyder:
Tänk att få vakna tidigt en morgon
Utan att sakna natten som var
Jag älskar livet som du har skapat
Tack käre far för allt som du gav!
Var befann du dig någonstans i livet när du skrev din text?
– Jag var ganska nygift och hade inte fått barn då. Jag var pastorsfru och sjöng. Jag hade gjort en LP-skiva och innan dess hade jag gjort ett antal singlar som man gjorde på den tiden. Det här är ju länge sedan, konstaterar Ingamay.
På den tiden fick hon en hel del förfrågningar att sjunga i kyrkor, både i Sverige och i Norge.
– Jag var ute och turnerade en hel del med Jan Sparring. Han var den som från allra första början tipsade sin inspelningschef, som hette Egon Zandelin, om att jag borde få göra en skiva. Så det var Jan som satte igång mig i de lite större sammanhangen. Annars hade jag ju sjungit ända sedan jag var barn. Jag var pastorsbarn och fick sjunga i pappas möten. Mamma lärde mig att spela gitarr.
Ingamay är inte den enda som gjort en svensk text till "Morning has broken". 1976 gjorde Anders Frostenson en version som heter "Nu är det morgon" och som hamnade i psalmboken. Även en person vid namn Hawkey Franzén gjorde tidigt en version kallad "Likt denna morgon, den första dagen", men den tycks aldrig ha fått något genomslag. Varken Ingamay eller jag har hört den, konstaterar vi.
”Tänk att få vakna” fick däremot stor spridning.
– Det är många som har sjungit in den, säger Ingamay. Det är så med vissa sånger, att de tar tag i en. Och det här var en sång som gjorde det, både med melodin och texten och Lennart Sjöholms fina arrangemang på den.
I många år höll sig Ingamay Hörnberg borta från musiken. Hon hade fullt upp med att vara mamma åt dockan Skurt med vilken hon spelade in ofattbara 3 000 program för TV3 under en period av 18 år. Men nu är hon ute och sjunger igen sedan några år tillbaka. Oavsett var och i vilka sammanhang så får hon reaktioner på just ”Tänk att få vakna”. Och den står alltid högst upp på publikens önskelista.
– Du sjunger väl ”Tänk att få vakna” säger människor när jag möter dem före en konsert.
Den gamla engelska psalmen är utan tvivel Ingamay Hörnbergs största låtsuccé. Sången omgärdas av många berättelser, däribland en dam som Ingamay mötte som hade gått igenom många svåra saker i livet.
– Hon hade blivit änka och hon hade tyckt: ”Vad ska jag vakna för? Det är bara jobbigt.” Hon hade tappat livslusten och tyckte allt var besvärligt. Men vaknade gjorde hon ändå och en morgon när hon satte på radion så spelades den här sången precis. Hon sa att hon aldrig hade upplevt något så starkt någon gång. Hon kände en gudsnärvaro, att Gud kom till henne och ville tala om att livet inte är slut. Det var väldigt gripande att höra.
”Tänk att få vakna” finns även med i ”Prinsessan Estelles bönbok”, en förfrågan som kom sig av att Ingamay ofta träffade drottningen när hon gjorde tv med Skurt. Men kungligheterna ville göra en ändring i texten.
– I stället för ”Tack käre far” så ville de ha ”Tack käre Gud” och det hade jag inte något emot.
Ingamay visar stolt upp sitt exemplar av bönboken.
Det verkar som den här sången kommer att följa dig hela livet?
– Ja, jag tror det. Och det gör ingenting.