Krönikor
Inger Alestig: Intressant om religion i radion
Frågan är bara, om nu så många tänker och lever helt fel, vilka ska då rösta på partiet?
Den som tröttnar på den massiva anstormningen just nu av serier vi redan har sett en gång för mycket i tv, kan rekommenderas att i stället sätta på radion. I radioprogrammet Människor och tro (P1) bjuds lyssnarna på många intressanta och relevanta reportage och intervjuer från religionernas stora värld.
I senaste programmet från 19 juni ägnades en stor del av programmet åt den allt våldsammare konflikten i Mellanöstern. Den sunnimuslimska jihadistgruppen Isis sprider skräck i Irak, och många fruktar nu ett fullskaligt inbördeskrig. Konflikten presenteras som en religiös konflikt mellan shiamuslimer och sunnimuslimer. Jag tror att jag inte är ensam om att känna mig dåligt informerad om var skiljelinjerna egentligen går mellan grupperna. Därför var det med stort intresse jag lyssnade på Alexandra Sandels reportage från Beirut, där hon bland annat talade med flyktingar från Syrien.
Till att börja med var jag dock något konfunderad: varför Syrien – skulle det inte handla om Irak? Men i en efterföljande intervju med Leif Stenberg, professor i islamologi, kom förklaringen: den syriska konflikten och den irakiska har nu, säger han, flutit samman. Det han fruktar mest av allt är att konflikten också ska utvidgas till Libanon. Då är stabiliteten i hela regionen i fara.
Men är detta verkligen en religiöst motiverad konflikt? Nja – som så ofta är det snarare så att tillhörigheten motiverar deltagandet i konflikten, menar Stenberg. Men kanske orsakar den inte själva konflikten. Leif Stenberg påpekade att många människor på gatan inte känner igen sig i den ofta radikala retoriken, och att shia och sunni tidigare har levt fredligt sida vid sida. Förvånande och också något hoppfullt beskrev han att alawiter, druser och kristna i nuläget kan fungera som garanter för individens rätt. Dessa minoriteter kan liera sig med olika grupper och därmed, tänker jag när jag hör detta, kanske också bidra till att minska spänningarna.
Leif Stenberg lyckades göra den här konflikten begriplig för mig, och programledaren Peter Sandberg var kunnig, insatt och engagerad. I programmet fick vi till sist en rapport från Kristna Värdepartiets kongress. Partiprogrammet denna lilla grupp går till val på i höst handlar mest om att de vill förbjuda abort och samkönade äktenskap, och om att återinföra sambeskattning. Men det är inte bara homosexuella som gifter sig som lever fel, poängterade talespersonen Mats Selander. Alla som skiljer sig, alla som är otrogna, alla som har relationer utanför ett heterosexuellt äktenskap lever också fel.
– Nittio till nittiofem procent av alla svenskar lever antagligen fel eller tänker helt fel, sade han.
Frågan är bara, om nu så många tänker och lever helt fel, vilka ska då rösta på partiet?