Krönikor

Inger Alestig: Ljus framtidstro i en fin tv-serie

Det är modigt att berätta, och jag tror att berättelser som Svantes behöver höras inte minst i kristna sammanhang.

Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Den som tror på livet och känner att livet har en mening, lever längre än den som upplever livet som meningslöst. Det kunde man läsa i en artikel signerad TT häromdagen. Slutsatsen bygger på material från forskare i Kanada.

Det kan låta som en simpel sak att säga, ungefär­ som att det är bättre att vara rik och frisk än fattig­ och sjuk. Men att hitta en mening i tillvaron är­ ­ibland allt annat än lätt. De männi­skor som vi har fått förmånen att lära känna lite grand i tv-serien ”När livet vänder” (SVT2) har alla fått känna på livets hårda sidor. Anja Kontor har i åtta avsnitt intervjuat människor som varit med om omvälvande och hemska saker. Olyckor, våld, missbruk, sjukdomar och dödsfall har i ett slag förändrat allt och kastat dem ut i otryggheten. Men de har också det gemensamt, att de har hittat en väg ut och framåt.

Hur bär man sig åt för att klara kriserna? Är det en särskild sorts människor som kommer ut starkare på andra sidan? Det är frågor som väcks under de halvtimmeslånga intervjuerna. Jag har sett ett par av programmen, och tycker att Anja Kontor gör ett bra jobb: hon vågar ställa svåra frågor, men utan att det går över integritetsgränsen. Tonen i programmen är stillsam, med vackra naturbilder som övergångar mellan de olika delarna i intervjun. Det ger en känsla av rymd över samtal som annars skulle kunna bli tunga, på gränsen till övermäktiga för tittarna. Jag tänker till exempel på när musikern Johan Alander berättar om sin barndom, fylld av blod och våld.

Alla livsöden är inte lika dramatiska. Svante Zettergrens berättelse förra veckan om när han drabbades av passionen och samtidigt hamnade i en depression rörde sig mer på det inre planet – vilket för den som befinner sig mitt i stormen säkert också kan upplevas som dramatiskt. Svante är en välkänd profil i kristna sammanhang. Här berättar han ­öppenhjärtigt om hur han upplevde att han svek sina barn när han skilde sig. Det är modigt att berätta, och jag tror att berättelser som Svantes behöver höras inte minst i kristna sammanhang. ”Folk skiljer sig så lätt”, säger en del. Jag säger: se programmet om Svante.

Flera kristna profiler har blivit intervjuade i serien. Det är kanske inte en slump. Jag tror inte att de människor som blivit intervjuade är några slags övermänniskor. Däremot tror jag att de har förmågan att våga tro på livet igen. Det behöver man inte vara kristen för att göra, men det kan underlätta. Johan, som hade en trasig barndom, säger i slutet av programmet: "Jag ser ljust på framtiden". Den ljusa framtidstron sprider han också till oss tittare. Tack till Anja Kontor och SVT för denna fina serie, där hopp och framtid har haft huvudrollen.

Powered by Labrador CMS