Krönikor

Inger Alestig: Utmärkt serie i Kunskapskanalen

Det var underverk och vattenmassor som delades, det var övergivna hittebarn och en stor och stark Gud som ingrep.

Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

När tanterna i söndagsskolan tog fram flanellografen blev det nästan alltid tyst i den annars stojiga­ barngruppen. Berättelserna som växte fram med hjälp av pekande och berättande och flyttande av ­figurer hit och dit var oupphörligen fascinerande. Det var underverk och vattenmassor som delades, det var övergivna hittebarn och en stor och stark Gud som ingrep.

Jag tror att det är fler än jag som fortfarande finner denna gammaltestamentliga värld och dess texter inspirerande och – oftast – vackra, men ibland även skrämmande och kanske märkliga. En som ­ägnar hela sin tid åt dessa texter och deras värld är bibelforskaren Ola Wikander. Han har nyligen skrivit boken ”Gud är ett verb”. I den utmärkta serien ”En bok, en författare” i UR intervjuas han av John Chrispinsson. Programmet har sänts i Kunskapskanalen, men går också att se i efterhand på UR Play.

Boken är en populärvetenskaplig bok, som syftar till att presentera aktuell forskning runt Gamla testamentet och består av tolv essäer. Wikander påpekar hos Chrispinsson att hans forskningsområde är texterna och deras värld – inte religion. Det kan tyckas vara ett märkligt påstående, men med detta vill han vara tydlig med att trosfrågor inte är hans bord.

I det relativt korta programmet på runt 20 minuter hinner vi få en massa intressant kunskap om det som är hans område, nämligen texterna och den värld som växer fram när man studerar dem. Vi får till exempel veta att det finns ganska goda skäl att anta att det hebreiska ordet ”Jahve” kan vara en verbform. Detta pekar på en handlande Gud – till skillnad från andra gudsbilder inom till exempel hinduism, som framhäver Gud som passiv. Wikander påpekar också att Gamla testamentet snarare är ”förlorarlitteratur” än hjältelitteratur. Berättelserna om kungarna skrevs långt efter att kungarna hade funnits, och fungerade som ett sätt att minnas ett mer ärofullt förflutet för det israelitiska folket.

John Chrispinsson är en utmärkt samtalspartner: påläst, intresserad, välformulerad. Det är inte alltid lätt att på ett begripligt sätt presentera aktuell forskning så att det upplevs som relevant och spännande av en publik som kanske inte har specialkunskaper. Men de båda lyckas verkligen få till ett spänstigt samtal. Hela den här litteraturserien förtjänar att lyftas fram. Varje dag får vi möta en aktuell författare – tidigare har bland andra Maria Akraka berättat om sin bok om löpning, och Ethel Forsberg har talat om sin bok "Makt, plast, gift & våra barn". Synd att Kunskapskanalens program inte alltid puffas för i tablåerna, för här finns mycket matnyttigt att se i stället för de eviga tävlingsprogrammen i andra kanaler.

Powered by Labrador CMS