Jakob Forssmed: Jag ångrar att jag inte spelade in pappas röst
Riksdagsledamoten om att möta Gud i nattvarden och varför en rulle i plast är hans käraste ägodel

Sedan 2014 har han varit tjänstgörande riksdagsledamot för KD. Trebarnspappan Jakob Forssmed längtar efter fler tillfällen att få gå till kyrkan framöver och skulle gärna återuppleva VM-sommaren 1994.
Med hjälp av 20 frågor försöker Dagens Josefin Lilja lära känna kristna profiler på ett nytt sätt. I serien “På djupet med ...” möter vi i dag riksdagsledamoten Jakob Forssmed (KD).
1. Vad går du runt och tänker på just nu?
– Det är en blandning av vardagens uppgifter som ska slutföras inför sommaren och tankar på de stora problem som Sverige och världen har att tampas med och vad vi kan göra åt dem. Bland annat den ökade fattigdomen i världen, i spåren av pandemin. Där måste vi försöka lyfta blicken och se bortom vår egen tillvaro, även när vi själva har det lite besvärligt.
2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?
– Olika personer i olika situationer, som med Petrus, när han misslyckats så kapitalt med vad han lovat, men där den uppståndne Jesus säger till kvinnorna som besöker graven att de ska hälsa särskilt till Petrus. Den situationen, både med misslyckandet och med hälsningen, kan jag känna igen mig i.
3. Vilken är din största skräck?
– En återkommande mardröm som jag har handlar om att jag är fast på en liten, liten klippavsats med en djup avgrund under mig. Det är en oerhört obehaglig dröm att tänka på.
4. När brukar du en lögn?
– Jag får erkänna att jag gör det ibland i relation till mina barn, för att underlätta tillvaron. Till exempel är det lättare att säga “Det finns ingen glass” än “Du får ingen glass” eller hävda att klockan är lite senare än vad den är för att motivera läggningen.
5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?
– Att jag inte är tillräckligt effektiv och proaktiv, det kan vara lite störande. Jag brottas även med en viss cynism och likgiltighet.

6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?
– Likgiltighet och förakt för svaghet och för den som försöker göra gott. Det bidrar till kyla i samhället.
7. Vilken nu levande person beundrar du mest?
– Angela Merkel, både för att hon har varit oerhört uthållig i sitt värv, men också lyckats bevara integritet och ideologisk hållning under så lång tid. Andra förebilder jag haft har tyvärr fått lämna alldeles för tidigt, som Hans Johansson, pastor och bibellärare – han var väldigt betydelsefull för mig. Så även Oswaldo Payá, som var ledare för Kubas förföljda kristdemokrater.
8. Vilken är din käraste ägodel?
– Min fru påstår att jag är en samlare, men en viktig ägodel är min “foam roller”. Det är en rulle i hård skumplast som jag använder för att bearbeta muskler och senor och för att hålla skador i schack. Som en brödkavel för ben! Både plågsam och hjälpsam. Den använder jag dagligdags och har den alltid med mig på resor.
9. När upplever du djupast glädje?
– I stunder med familjen förstås, men på senare år har jag upptäckt hur betydelsefull min relation till naturen är. Att få se blomningen, ljuset, djur i det fria … Det har också alltid ett mörkt drag med sig, att man vet att med årstidernas förändringar är det flyktigt och kort. Man vet att fågelsången tystnar.
10. Vad ångrar du mest?
– Jag förlorade min pappa ganska nyss och saknar honom, hans röst, saker han sa. Jag kan ångra att jag inte spelade in mer och skrev ner saker. Jag är rädd att minnena ska blekna.

11. Vad tar du med dig från tiden med coronapandemin?
– Jag tror att många har fått upp ögonen för hur ensamhet och isolering påverkar människor på djupet. Det kan förhoppningsvis leda till positiva förändringar i samhället i synen på relationer och gemenskap, men just nu är jag bekymrad över att många i olika åldrar tappat sina gemenskaper och sammanhang under den här tiden och att det kan vara svårt att hitta tillbaka. Här måste vi jobba för att se till att det finns så många utsträckta armar som möjligt, annars blir det skadligt för samhället.
12. Vad skulle du säga till ditt 14-åriga jag om du fick chansen?
– “De närmaste åren kommer inte vara vanvettigt roliga, men håll ut, snart kommer några av de bästa åren i ditt liv, med vänner, gemenskap i kyrkan och samtal som öppnar nya världar.”
13. När möter du Gud?
– I nattvarden. Det är en stark gemenskap med andra och vi får vara med om något som är svårt att beskriva. En djup glädje, en tillhörighet, förundran och bekräftelse av nåd och kärlek.
14. Vad vill du viska i statsministerns öra?
– “Du lånar ett viktigt uppdrag för en kort tid – gör vad du kan för att göra livet lite lättare att leva för människor.”
15. Svenska språkets vackraste ord?
– Förlåtelse.
16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?
– Jag önskar att jag hade några! Jag behöver nog skaffa mig fler drömmar.
17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?
– Eftersom det är EM-sommar tänker jag på VM-sommaren 1994 – den skulle jag gärna återuppleva. Det var varmt, det var delad glädje, det var bara fantastiskt som jag minns det – en sommar som aldrig tog slut.
18. Vad vill du ska spelas på din begravning?
– “Jag håller hans hand”, med Pelle Karlsson.
19. Vilken är din favoritsysselsättning?
– Att springa på daggstänkta skogsstigar eller cykla på solvarma landsvägar. Ibland känner jag att jag kan fortsätta cykla och aldrig sluta. Det får gärna vara i Skåne eller vid vårt torp i Roslagen.
20. När och var du som lyckligast?
– Det var nog när jag gifte mig, när vi sa ja till varandra, var tillsammans med våra vänner och våra familjer i Hakarp i Huskvarna. Jag minns att jag tänkte att den här kvällen får aldrig ta slut. Det var på vintern för 18 år sedan nu.