Kultur
Klassisk tavla av troendedop återinvigd
1800-talsmålningen “Baptisterna” har restaurerats: En unik gåva in i framtiden.

Den klassiska målningen “Baptisterna” hänger åter i kapellet på Teologiska högskolan i Stockholm.
– Om vi inte låtit restaurera den hade den inte hållit ihop, säger projektledaren Sören Carlsvärd.
“Baptisterna” målades av Gustaf Cederström, som var en av Sveriges mest populära historiemålare under 1800-talet. I många år hängde den på Svenska baptistsamfundets skola Betelseminariet i Bromma, som numera är Teologiska högskolan/Enskilda högskolan i Stockholm.
Högtidlig återinvigning
I fredags återinvigdes den 134 år gamla målningen i kapellet på Campus Bromma vid Teologiska högskolan och Bromma folkhögskola, som båda drivs av Equmeniakyrkan. Medverkade gjorde bland andra kyrkoledaren Lasse Svensson och konservatorn Ewa Björdell.
– Det kändes högtidligt och nu hänger tavlan på en långvägg i kapellet. Den har fått en ny lyster och kommer nog att hålla i hundra år ytterligare, berättar en glad Sören Carlsvärd, ansvarig från Equmeniakyrkans Sida för projektet.
– Att låta restaurera den var nödvändigt. Duken som den är målad på, är fäst på en ram som hade spruckit. Dessutom var det fläckar, fett och damm på själva målningen som behövde tas bort. Nu är den lagad, rengjord och på plats igen.
Vittne till baptistdop
Motivet är inte, som många tror, av det första baptistiska dopet i Vallersvik 1848. Midsommarnatten 1886 vandrade Gustaf Cederström vid sjön Ekoln i Uppland. Där blev han vittne till ett baptistdop.
Läs också Efter 42 år – nu tar Immanuelskyrkan ner konstverket
Händelsen gjorde ett så starkt intryck på honom att han bestämde sig för att måla den. Han kontaktade pastorn i Uppsala baptistförsamling och de diskuterade tillsammans några skisser han gjort.
– Konstnären kände inte till att man kunde bli troendedöpt och han ville veta allt om hur det gick till och varför de gjorde så. Detta var vid en tid då frikyrkornas framväxt sågs med misstänksamhet av många. Baptister och andra “läsare” riskerade att bli landsförvisade.
– Cederström imponerades av det mod baptisterna uppvisade. De hade modet att följa sin inre övertygelse, förklarar Sören Carlsvärd för Dagen.
Vad säger målningen oss i dag?
– Den är en historisk beskrivning av människor som vågade gå mot strömmen. Jag tänker att den kan uppmuntra oss som kristna i dag att vara mer modiga och frimodiga med vår kristna övertygelse i en tid när det inte alltid är populärt att stå för en sådan övertygelse.
– Målningen är en unik gåva in i framtiden, säger Sören Carlsvärd som bor i Örebro och har sin bakgrund inom Svenska baptistsamfundet, som sedan 2011 är en del av Equmeniakyrkan.