Kultur
“Kristendomen revolutionerade synen på kvinnan”
Syster Sofie och Charlotte Frycklund i ett samtal om jämställdhet, feminism och kvinnliga präster.

Det finns människor som vill sätta varningstexten “kvinnofientligt innehåll” på Bibeln, men prästen Charlotte Frycklund och dominikansystern Sofie tillhör inte dem. I stället uppmanar de till fördjupad bibelläsning. Då är nämligen chansen stor att man blir positivt överraskad.
Charlotte Frycklund är nätpräst i Svenska kyrkan och syster Sofie är verksam vid dominikanklostret i Rögle. De har aldrig träffats, men båda är aktuella med böcker som sätter fokus på kvinnan. I Bibelns kvinnor (Argument) lever Charlotte Frycklund sig in i kända och okända bibliska systrar – de som finns där, men sällan uppmärksammas. Ibland är de bara omskrivna med en mening, ibland får vi veta mer.
– Att titta specifikt på kvinnorna är oftast inte en del av vår bibelläsning. Även i predikningar handlar det mest om männen. Men när man börjar leta finns det mycket att upptäcka, säger Charlotte.
Upptäckarlusten har också drivit Syster Sofie, även om hennes arbete snarare varit av historisk karaktär. I boken Och där var många kvinnor … (Artos) visar hon att kristendomen är en bortglömd frihetsrörelse.
– Kyrkohistorien är full av exempel på kraftfulla kvinnor, men nästan alla är bortglömda. Och det är få som vet att kristendomen inte alls försämrade för kvinnan, utan tvärtom gav henne värdighet och inflytande, säger hon.
På vilka sätt har kristendomen lett till ökad jämställdhet?
Sr Sofie: Kristendomen har varit helt revolutionerande för kvinnan eftersom den gav henne ett värde i egen rätt. I många antika kulturer behandlades kvinnan som boskap eller sågs som mannens ägodel, men när hon får en personlig relation till Kristus blir hon upprättad som människa. Man erkänner att hon är skapad till Guds avbild, vilket är enormt!
Charlotte: Bland de tidigaste kristna verkar det ha funnits en mycket större jämställdhet än vad vi tror. Paulus säger till exempel: “Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus”. Det är en svindlande tanke som vi fortfarande har svårt att tillämpa. Men tänk vad vackert!
Sr Sofie: Kristendomen bidrog till att flickebarn inte längre mördades och att kvinnor slapp gifta sig om de inte ville. Och kvinnan fick tillgång till lärdom. När Jesus låter Maria sitta vid hans fötter gör han något radikalt eftersom det var en studieplats förbehållen män. Alla kyrkofäder tillskriver kvinnan intellekt, fri vilja, fullkomlig del av frälsningen och samma möjlighet till helighet, vilket är livets högsta mål.
Sr Sofie: Under medeltiden kunde kvinnor utöva makt, vara yrkesverksamma och predika evangeliet. Denna makt förlorade de sedan under renässansen, men det var inte kristendomens fel. Det var snarare sekulariserade typer som Rousseau och Hegel som formade idealet om att kvinnan skulle sitta i hemmet och brodera.

I många antika kulturer behandlades kvinnan som boskap eller sågs som mannens ägodel, men när hon får en personlig relation till Kristus blir hon upprättad som människa.
Syster Sofie
Varför beskrivs den kristna historien ofta som misogyn?
Charlotte: Kristendomen har missbrukats för att förtrycka kvinnor, men det handlar främst om att man har instrumentaliserat tron och velat lyfta fram sig själv och sina egna intressen på bekostnad av andra. Det är inte så konstigt att det blir så, i viss mån tror jag vi alla tänker så, och det är en ständig biktspegel som vi behöver stå inför.
Sr Sofie: Ja, orsaken till att det finns ett kvinnoförtryck, vilket vi inte kan förneka, beror varken på kristendom eller renässans utan på den skada som vi kallar arvsynd. Vi har vänt oss bort från Gud och söker i varandra det som bara Gud kan ge. Det leder till att vi utnyttjar varandra.
Charlotte: En del i detta är också att ingen av Bibelns texter är skriven av kvinnor, så det handlar alltid om manliga perspektiv på kvinnor. Alla översättningar – egentligen all läsning – innehåller också tankar från tiden när översättningen eller läsningen är gjord. Det går inte att frikopplas från det, men man kan med hjälp av kunskap höja sin nivå i hur man ser på bibeltexten.
Sr Sofie: Ofta läser man bibeltexterna ytligt, snabbt och utan kunskap, vilket leder till vantolkningar. Att kvinnan skapades efter mannen har man tolkat som att hon är mindre värd, men i kristen liturgisk kontext kommer den viktigaste personen sist. När Paulus skriver att kvinnan är en avglans av mannen betyder det inte att hon är en mindre snygg upplaga. Grundordet är doxa, vilket betyder härlighet. Kvinnan är alltså mannens härlighet, kronan på verket. Och att mannen ska vara kvinnans huvud, betyder inte att han är den som dominerar. På hebreiska betyder ordet huvud (rosh) också ursprung, princip eller början. Mannen är den som är först ut att älska, precis som Gud älskade oss först. “Ni män älska era hustrur så som Kristus har älskat kyrkan och utlämnat sig själv för den....” (Ef 5:25). Ett lysande exempel är Josef som underordnar sig Maria och barnet. Han ger sitt liv för familjen, och är på så sätt dess huvud.
I flera kristna traditioner har kvinnan inte tillgång till alla religiösa ämbeten. Hur ser ni på det?
Sr Sofie: Den viktigaste symbolen för det kristna mysteriet är bröllopsmetaforen, föreningen mellan Gud och människa, och det är vad som sker i varje mässa, där Kristus ger sig – verkligt närvarande – som en brudgum till kyrkan sin brud. Prästen verkar In persona Christi, han symboliserar brudgummen; det kan bara en man göra. Vi kan inte ändra på sakramentets tecken, lika lite som vi kan ändra på bröd och vin. I Katolska kyrkan är prästvigningen ett sakrament.
Charlotte: Jag kan förstå logiken i syster Sofies resonemang och jag har jag inga problem med att olika kyrkor har olika syn. Jag konfirmerade mig i ett sammanhang där man inte trodde på kvinnliga präster, så när jag upplevde en kallelse till präst blev jag förvånad. Men när jag landade i att kallelsen till präst gällde mig, ändrade det min teologi. Och om kallelsen gäller mig, måste den ju kunna gälla fler kvinnor.

Kallar ni er feminister?
Charlotte: Ja, jag gör det.
Sr Sofie: Nej jag är kristen. Feminism kan rymma vad som helst, så jag undviker en sådan etikett. Jag vill inte sätta några “ismer” på mig själv. Jag identifierar mig med att jag är skapad till Guds avbild och kallad att följa Herren.
Charlotte: Det finns saker som sägs inom feminismen som jag inte kan ställa mig bakom, men samma sak gäller för kristendomen. Jag är kristen först och främst, men också feminist och jag vill gärna förklara vad jag menar med båda orden innan någon dömer mig. För mig är feminismen ett sätt att påpeka att kvinnor, precis som andra marginaliserade grupper, behöver lyftas fram.
Min kristna tro har en avgörande roll för min självkänsla.
Charlotte Frycklund
Vad har tron betytt för er som kvinnor?
Sr Sofie: Många kvinnor försöker finna sitt värde i sin karriär, i sitt utseende, i sitt barnafödande eller i en man och där har jag upplevt tron som oerhört befriande. Den har gett mig en värdighet som person, som Guds avbild.
Charlotte: Min kristna tro har en avgörande roll för min självkänsla. Jag är Guds skapelse, älskad och värdefull. Även om jag är över 50 år måste jag fortfarande påminna mig om det. Min konfirmationspräst uppmanade oss att skriva en text över vår badrumsspegel: “Här ser du en som Jesus älskar”, för att vi inte skulle göra ner oss själva med en kritisk blick. För mig blir det en daglig minimeditation.

