Kultur
Kristna kultursnackisar under året som gick
Lisa Nilsson blev putt på Hillsong, uppskattad bokhandel gick i graven och 40 kristna artister drog västerut.

Minns du att både körsång och festmingel räknades som otillbörliga aktiviteter i början av 2022? Visst känns det avlägset? För att fräscha upp minnet av olika händelser från året har Dagens kulturredaktion plockat några russin ur årets kulturella kaka.
Restriktioner slopas och kulturprofiler jublar
Putte Nelssons många körer var bara ett av åtskilliga kulturinslag i människors vardag som fick stryka på foten under pandemin. I början av februari slopades äntligen alla restriktioner, men en viss tvekan dröjde sig kvar, vilket märktes inte minst gällande körsången. ”Min melodi är nog att ‘nu kör vi’, men jag har förstått att det tar längre tid för vissa. Ängsligheten och rädslan försvinner liksom inte på en kvart, det får jag ha respekt för”, sa den något frustrerade körnestorn Putte Nelsson då.
SVT-serien ”Gud som haver barnen kär” blottlägger sår
I serien ”Gud som haver barnen kär” intervjuade programledaren och journalisten Anna Lindman i fem avsnitt unga människor som farit illa under sin uppväxt i kyrkan. Några vittnade om rädsla för helvetet, andra om hur deras homosexualitet lett till utfrysning. Programmet manade kyrkan till självkritik och väckte starka reaktioner: pingstpastorn Sam Wohlin uttryckte sin bestörtning i radioprogrammet Karlavagnen och Frälsningsarméns högste ledare Bo Jeppson bad om ursäkt.
Jonas Gardell och Lisa Nilsson kritiserade Hillsongs val av lokal
När Hillsong Church Stockholm hyrde in sig på Maximteatern för att fira gudstjänst, rasade Jonas Gardell och Lisa Nilsson både i Expressen och på sociala medier. De såg församlingens intåg som ett tecken på ”teaterdöden”. ”Orimligt! Oacceptabelt! Förtvivlat!”, skrev Lisa Nilsson. Hillsong-pastorn Andreas Nielsen å sin sida tillbakavisade kritiken med att kändisduon inte tyckte ha lagt ”fem minuter på att kolla fakta” gällande församlingen.
Will Smith gick till attack på Oscarsgalan, och hamnade i bönestund
När komikern Chris Rock skämtade om Will Smiths fru, Jada Pinkett Smith på Oscarsgalan, rusade Will Smith upp på scenen, och gav komikern en rejäl lavett. I pausen efteråt var skådespelaren Denzel Washington en av dem som fick lugna ner slagskämpen och även be tillsammans med honom. ”Jag känner inte till alla detaljer om händelsen, men jag vet att den enda lösningen var bön”, konstaterade Washington i en intervju efteråt.
Din Bok i Göteborg lade ner
Efter 23 år tvingades ägaren Per Bodemar lägga ner den uppskattade bokhandeln i centrala Göteborg. ”Det är vårt livsverk som lägger ner”, konstaterade han i sorgen. Den växande näthandeln och en hyreshöjning var två av orsakerna till att alltså ännu en kristen boklåda gick ur tiden.
Tomas Sjödin berättade om sin sjukdom
Författaren Tomas Sjödin återvände under året som krönikör i Dagen. I samband med det berättade han i en stor intervju om sjukdomen som gör att han i perioder har så ont att han inte kan prata alls.
Sara Parkman rosades för album om den gudomliga kärleken
I början av hösten släppte folkmusikern Sara Parkman albumet Eros, Agape Philia, som hyllades unisont av kritikerna och utsågs till årets bästa album av Dagens Nyheter. Prästdottern Sara Parkman gjorde också ett bejublat framträdande på Pilgrims höstmöte och för Dagen berättade hon i samband med albumsläppet om längtan och kallelsen att älska.
Ny version av älskad psalmbok
Revideringen av Den svenska psalmboken har rönt ett enormt engagemang under året, det vittnar inte minst de över 4 000 inskickade förslagen på nya psalmer om. Omgörningen har bland annat diskuterats i det snart nedlagda radioprogrammet Nordegren & Epstein. Under 2023 ska en ny version av psalmboken provsjungas, innan den sedan kan godtas.
Gräddan av kristna musiker reste till Nashville
Under några intensiva novemberdagar samlades ett 40-tal musiker i den amerikanska södern för att spela in en uppdaterad version av tv-succén Minns du sången. Michael Jeff Johnson, Gladys del Pilar, Emilia Lindberg och Peter Hallström var bara några av de medverkande. Dagens reporter Urban Thoms var på plats för att skildra inspelningen. Var och när de TBN-producerade programmen kommer att sändas återstår att se.
Uppmärksammade poddar
En ny Dagenpodd fick under året se dagens ljus när Felicia Ferreira, chefredaktör, och Frida Park, opinionsredaktör, startade ”Snacksaligt” där de pratar om vad som står på agendan just nu – i kristenheten i stort, på tidningen och i den egna vardagen.
Podden Vinhaggornas hämnd rörde upp känslor efter sina fem avsnitt om församlingen Karisma Centers uppgång och fall.
Gå med Gud, en bönepodd med ett avsnitt om dagen, släpptes, som en svensk version av Pray as you go.
Podden ”Psykologer läser Bibeln” prisades med Frälsarkransstipendiet, för sitt sätt att göra kristen tro begriplig för hjärta och hjärna.
För att inte tala om podden Dagens människa som i år intervjuade allt från Lena Andersson och Sofia Dalén, till Niklas Strömstedt och Dick Harrison.
Namnkunniga journalister skrev om sin längtan efter tro
I somras rapporterade SVT om “den kristna trenden” – att frågor om tro får allt större utrymme på tidningarnas kultursidor. Joel Halldorf och Josefin de Gregorio uttalade sig i Dagen om att det sekulära inte längre verkar vara norm, och att trenden främst växer bland unga.
Under december var det inte mindre än tre profilerade journalister som på olika sätt uttryckte en längtan efter att ha en tro på Gud att luta sig mot. Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman berättade i en krönika att han numera kan bära ett kors om halsen, och läsa med i Fader vår när han besöker en kyrka. Han skrev om ”Tron som tillhörighet, snarare än övertygelse. Förtröstan snarare än förvissning.”
Kristina Lindquist skrev i samma tidning om hur hon inte fick ihop den intellektuella friheten med att underkasta sig Gud. ”Jag känner ett styng av avund. Varför är det som var så svårt för mig så lätt för andra? Det finns tydligen de som lyckas kombinera värmen i den himmelska famnen med att vara ett fritt tänkande subjekt som talar på eget mandat”, skrev Lindquist och fick svar av bland andra Elisabeth Sandlund.
Även radioprofilen, författaren och journalisten Hanna Hellquist berörde temat när hon på Luciadagen skrev om saknaden efter en plats som kyrkan. ”Vi slängde ut ritualerna med religionen och jag saknar dem. En vacker dag ska jag våga mig in i värmen igen”, skrev Hellquist.
I våra spalter berättade Svd-journalisten Essy Klingberg tidigare under året om sin tro, och programledaren och kulturskribenten Eric Schüldt beskrev hur hans ångest försvann när han på påsknatten upptogs i Katolska kyrkan. Erik Helmerson, ledarskribent på DN, blev också ny kulturkrönikör på Dagen och inledde med att skriva om hobbyteologerna.
Patrik Hagman kommenterade den kristna trenden och uppmanade präster och pastorer att ge sig in i samtalet. “Kristen tro och tvivel beskrivs bättre av sekulära skribenter på kultursidorna, än av kyrkans företrädare”, menade han.
Finns det en kristen klädstil?
Modefantasten Ebba Kleberg von Sydow spekulerade i hur en kristen klädstil skulle kunna se ut i tv-programmet Cyklopernas land. Hon landade i fönade lockar, mysiga, bylsiga tjocktröjor, men ändå glamouröst. ”Det är en rätt töntig och ”svennig” stil”, sa hon i programmet, men också ”jag fattar verkligen att den här klicken av framgångsrika tjejer inspirerar”. Huruvida denna klädstil anammas under 2023 återstår att se.