Kultur

Lovsångsdebatt i Ekots nyhetssändning

Musiken i frikyrkan hett debattämne - nu även i Sveriges radio

Nu har även lovsångsdebatten nått Sveriges radio.
Nu har även lovsångsdebatten nått Sveriges radio.
Publisert Sist oppdatert

Det hör inte till vanligheterna att ett ämne som lovsång ingår i Ekots nyhetssändningar. Men efter P4 Jönköpings inslag om huruvida den frikyrkliga musiken splittrar eller förenar, har det hänt.

Lovsång hör till ett av de mest engagerande debattämnena i Dagen. Det konstaterade Dagens opinionsredaktör Frida Park när hon intervjuades av P4 Jönköping nyligen. Nu går lovsångsdebattens vågor höga även i etern.

P4 Jönköping har i två inslag skildrat hur modern lovsång kontra psalmer och läsarsånger rör upp känslor ute i församlingarna. Inslag som under fredagen även plockades upp av Ekots nyhetsredaktion.

Ingemar Derneborg, som under många år var musikledare i pingstkyrkan i Huskvarna, är en av de som tycker att den moderna lovsången tagit över för mycket.

– Det har gått från mångfald till ett mycket smalare utbud kan man väl säga. Jag tycker man ska fråga alla vad man vill ha för musik och för sång, och så ska man blanda, säger Ingemar Derneborg i ett av inslagen.

Även Marina Andersson, skolpastor i Gränna, uttalar sig. Hon ser dock mer positivt på de utbredda lovsångsinslagen och menar att det är viktigt att ha en ”nutidskyrka” där unga har företräde. För framtidens skull.

Frida Park håller med, men kan samtidigt förstå de äldre som saknar de gamla psalmerna och sångerna.

– När det inte känns bekant, när det känns annorlunda – då kan man nästan känna sig fjärmad från Gud i stället för att man får närma sig Gud. Det kan bli väldigt smärtsamt, konstaterar hon i P4 Jönköping.

I en del församlingar har man hittat en lösning i att dela upp söndagens gudstjänst på två olika tider, där man under den ena spelar och sjunger den äldre musiken, och på den andra låter den moderna lovsången ta plats. Marcus Ardenfors, pastor i pingstkyrkan Jönköping, berättar att de testade den lösningen ett tag, men att de gått tillbaka till att fira en gemensam gudstjänst – att fira gudstjänst alla tillsammans kändes viktigare än att tillfredsställa olika musiksmaker.

– Jag hoppas att det ska finnas någon form av andlig mognad i kyrkan och att vi som är äldre fattar att vi får kompromissa lite, för att hålla ihop helheten och för att den unga generationen ska känna att församlingen är en del av deras nutid och framtid, säger Marcus Ardenfors till Sveriges radio.

Fakta: Lovsångsdebatt

  • Debatter om lovsångsmusik och vilken plats den ska ha i gudstjänsten har förekommit med jämna mellanrum i Dagen under många års tid.
  • Nyligen plockade P4 Jönköping upp ämnet och gjorde två inslag med intervjuer av både församlingsrepresentanter och tidningen Dagens opinionsredaktör Frida Park.
  • Under fredagen den 3 mars sände Ekot inslag om lovsångsdebatten i sin nyhetsrapportering.
Powered by Labrador CMS