Kultur

”Mamma och pappa sågs som syndare - jag vill ge dem upprättelse”

Roland Nelsson: Mina föräldrar misshandlades av en styrelse och en hel församling på 500 medlemmar

Roland Nelsson vill ge sina föräldrar Bror och Kajsa upprättelse för hur de behandlades när de uteslöts ur Betelförsamlingen i Värnamo.
Roland Nelsson vill ge sina föräldrar Bror och Kajsa upprättelse för hur de behandlades när de uteslöts ur Betelförsamlingen i Värnamo.
Publisert Sist oppdatert

Roland Nelsson har blivit kallad bastard och oäkting, för att han blev till innan föräldrarna var gifta. På grund av graviditeten uteslöts föräldrarna ur Betelförsamlingen de tillhörde. Men de fick komma tillbaka, och sonen imponeras över deras förlåtande sinnelag.

Att utesluta ett förlovat par ur en kristen församling, på grund av att de legat med varandra innan de gift sig, kan i dag kännas som en främmande tanke. Men den 8 augusti 1937 var det just vad som hände i Betelförsamlingen i Värnamo. Det var en vanlig pingstförsamling och uteslutningen var således inget unikt för den tiden. Men för Roland Nelsson är det en händelse som på sätt och vis kommit att påverka hela hans liv. Det var nämligen hans föräldrar, Kajsa och Bror, som uteslöts, och Roland själv var beviset på att de inte hade kunnat hålla sig borta från varandra innan de ingått äktenskap.

“Det hade börjat pratas om att hon inte riktigt var sig lik där hon expedierade kunderna på Wickmans Specerier på Storgatan. Visst syntes det. Hon var ju gravid! Men det var väl inte möjligt? Hon var ju pingstvän och graviditeter utanför äktenskapet förekom väl inte bland pingstvännerna?”

I den självbiografiska boken Trots paragraf 6 utgår Roland Nelsson, mångårig pastor och evangelist, från den uppslitande händelsen, när han berättar om sitt liv. Ett liv som kunde tagit en annan vändning efter det att församlingsstyrelsen skrivit i protokollet: ” … på grund av synd … skildes två medlemmar från församlingen.” I stället blev det ett liv fyllt av iver att få predika evangelium.

– Mina föräldrar hade verkligen upplevt Jesus i sina liv och de nekade inträde till all bitterhet. Så fort jag var född var de välkomna till församlingen igen och gick tillbaka som engagerade medlemmar. Det är ett starkt uttryck för att de inte blev bittra, menar Roland.

Han ville skriva boken just för att visa på att svåra händelser i livet inte nödvändigtvis måste leda till djupa sår, utan att man som kristen kan be om hjälp att överlämna det åt Gud, för att få hjälp med förlåtelsen och kunna gå vidare. Men samtidigt skräder han inte orden när han återkommer till det som hans unga föräldrar utsattes för.

– Jag ville skriva för att någon gång få ge mina föräldrar upprättelse. De misshandlades av en församlingsstyrelse och en församling på 500 medlemmar. Det var ju fruktansvärt. Många andra hade säkert gjort liknande övningar innan äktenskapet, men det var mina föräldrar som utsattes eftersom det uppdagades att magen växte på mamma.

Kajsa och Bror uteslöts ut Betelförsamlingen, nuvarande Arken i Värnamo.
Kajsa och Bror uteslöts ut Betelförsamlingen, nuvarande Arken i Värnamo.

Det är dock ingen bitterhet som skiner igenom här, däremot en stor glimt i ögat hos den numera 84-årige Roland Nelsson. Under vårt samtal flikar han gärna in små anekdoter. Bland annat den om när han besökte en församling nyligen för att berätta om sin senaste bok. Han uttryckte det som att hans föräldrar hade “tjuvstartat”.

– “Hur många av er här inne har tjuvstartat?”, slank det ur mig. Jag hejdade dem innan någon hann svara, men nog fick vi skratta gott tillsammans!

I dag är alla som på något sätt var inblandade i uteslutningen av Kajsa och Bror döda. Roland har heller inte skrivit boken för att “sätta dit” någon. Förutom att visa på kraften i försoningen och att det kan gå väl trots en dålig start, så hoppas han att boken kan vara till upplysning för en yngre generation. Kanske finns det lärdomar att dra av att läsa hur det kunde vara på mor- och farföräldrarnas tid i en församling, menar Roland och tar ytterligare ett exempel på hur det kunde gå till.

Gubbe med horn
Roland Nelsson har skrivit boken "Trots paragraf 6" som tar avstamp i när hans föräldrar, Bror och Kajsa, uteslöts ur Betelförsamlingen i Värnamo.

Tretton år efter att föräldrarna åter välkomnats till församlingen, sitter Roland Nelsson i strängmusikorkestern i samma kyrka. Hans föräldrar har vinnlagt sig om att Roland och hans syster ska vara aktiva medlemmar i församlingen och såg alltid till att de deltog i mötena. Ett par pastorer kommer in i kyrksalen, de är kringresande och besöker församlingar bland annat för att ge profetiska budskap och få människor att bekänna synder.

– “Det är för mycket synd här”, säger den ene av pastorerna och börjar peka ut en del personer som ska resa sig för att bekänna sin synd, berättar Roland, som ju sitter längst fram och kan iaktta vad som händer i salen.

– Så pekar han på min mamma: “Syster, res dig och bekänn din synd”. Jag hinner undra vad min snälla mamma kan ha gjort för något. Då säger hon “Jag har nog inte varit så snäll med min lille son”. Det var chockerande att höra. Jag frågade henne sedan vad det var för dumheter och hon svarade att hon inte hade vetat vad hon skulle säga.

Roland Nelsson kan skratta lätt åt händelsen, som han redan då såg som absurd. Men det är inget han ställer någon till svars för, utan kan konstatera att det helt enkelt var en kultur som levde inom frikyrkligheten under några år. Han berättar att när samme pastor skulle göra en liknande “syndarensning” i Filadelfiakyrkan i Stockholm på 1950-talet, satte dåvarande föreståndaren Lewi Pethrus stopp.

– Det är nästan konstigt att vi överlevt många av oss som var med då, men pingströrelsen var samtidigt många gånger förlåtande. Men när det gällde att bli gravid innan vigseln, då var det uppenbart synd.

I dag hör begreppet “syndakatalog” till en svunnen tid. Samtidigt behöver kristna fortsätta bekänna sina synder och ta emot förlåtelsen. Dock inte nödvändigtvis offentligt. Roland Nelsson menar att det tog ett tag, men att han till slut förstod att det hans föräldrar utsatts för var dogmatik snarare än teologi.

– Som föreståndare och predikant har jag kastat sten, och avkrävt människor syndabekännelser. Men med tilltagande ålder har jag blivit mer förlåtande och insett att jag är full utav brister själv. I dag vill jag säga om församlingen som uteslöt mina föräldrar: “Förlåt för det som varit, de visste inte bättre”.

Fakta: Roland Nelsson

  • Roland Verner Clarence Nelsson, född 19 november 1937 i Värnamo.
  • Hans senaste bok Trots paragraf 6 tar avstamp i den uteslutning från församlingen som hans föräldrar drabbades av på grund av att de blev gravida innan de gift sig.
  • Pastor, missionär, författare och före detta direktor för Erikshjälpen. Han är gift med Gudrun och har barnen Camilla och Putte Nelsson.
  • Församlingen där hans föräldrar uteslöts hette på den tiden Betelförsamlingen, blev senare Filadelfiaförsamlingen och heter numera Arken i Värnamo.
Boken "Trots paragraf 6" av Roland Nelsson. Semnos förlag. (Semnos förlag)
Powered by Labrador CMS