Kultur

“Migrationsverket har blod på sina händer”

Micael Grenholm har skrivit den skönlitterära boken “Konvertiten” inspirerad av ett flertal fall hämtade från verkligheten.

Micael Grenholm har skrivit den skönlitterära boken “Konvertiten” inspirerad av ett flertal fall hämtade från verkligheten.
Publicerad Senast uppdaterad

Pastorn och människorättsaktivisten Micael Grenholm har länge engagerat sig för flyktingar, i synnerhet afghaner som lämnat islam och blivit kristna. Med romanen “Konvertiten” hoppas han kunna väcka förståelse och empati hos läsaren.

Hossein är en ung man som lyckas med det livsfarliga projektet att ta sig hela vägen, från ett konflikthärjat Afghanistan, till Europa och till Sverige – ett land han hoppas ska kunna ge honom en framtid. I Sverige får han möta kristna människor som berättar för honom om Jesus och till slut tar Hossein beslutet att lämna islam, bli en kristen och låta döpa sig. Hossein blir också förälskad i en svensk tjej och känslorna besvaras. Nu börjar deras gemensamma kamp för att få myndigheterna att förstå att Hosseins kristna tro är genuin och att han därmed inte kan åka tillbaka till Afghanistan där kristna förföljs och riskerar att dödas.

Micael Grenholm har träffat flera personer med liknande erfarenheter som Hosseins genom åren, både som pastor och som privatperson. Nu har han vävt ihop deras berättelser om flykt och lidande, men också om hopp och längtan, till en fiktiv berättelse. Syftet är att få fler att förstå vilken kamp på liv och död som ett till synes enkelt myndighetsbeslut kan förorsaka.

– Skönlitteraturens styrka är att förmedla empati och känslomässig förståelse till läsaren, säger Micael Grenholm, som tidigare bland annat gett ut boken “Dokumenterade mirakler”.

– Visst har det varit en utmaning att skriva eftersom jag själv aldrig har flytt för mitt liv, men jag har pratat med många som har erfarenheter av detta. Jag har läst mycket, både böcker, och även reportage och intervjuer med konvertiter, och försökt sätta mig in i deras situation. Det har varit en väldigt känslomässig process.

Att säga att Micael Grenholm brinner för att få till en förändring när det gäller Migrationsverkets behandling av kristna konvertiter är nästan en underdrift. I en rad olika aktioner, varav ett varit det uppmärksammade testet “Är jag kristen nu?”, som grundar sig på Migrationsverkets frågor till asylsökande, har han försökt peka på det han menar är ett rättsosäkert system som leder till felaktigt fattade beslut. Boken är ännu ett försök att förändra den rådande situationen.

– Det är ett utbrett problem att tjänstemän på Migrationsverket ger avslag till människor som är genuint kristna, fastän Sverige inte ska utvisa människor till förföljelse, menar Micael Grenholm.

– Och mycket av det grundar sig i oförståelse för vad kristen tro innebär, men också för hur situationen ser ut i Afghanistan. Det visar inte minst den felbedömning som gjordes inför talibanernas maktövertagande i landet. Med den här berättelsen vill jag visa på exempel från verkligheten.

Micael Grenholm
Micael Grenholm

Han berättar hur en av testläsarna av boken uttryckte en viss skepsis till beskrivningen av Hosseins flykt till Sverige. Det var för överdrivet, ansåg testläsaren – så många absurda och farliga situationer kan inte hända under en och samma resa. Men faktum är att de situationer som målas upp i boken, till exempel hur ett barn plötsligt kastas av smugglarnas lastbil medan bilen fortsätter, eller att gruppen av flyktingar tvingas vada i timmar genom kallt vatten in i Turkiet, är berättelser som Micael själv tagit del av.

– Anledningen till att jag vill röra upp och väcka känslor är att jag tror att en känslomässig reaktion på det som Sverige ägnat sig åt behövs för att förändra situationen. Migrationsverket har blod på sina händer. Det är flera personer som har utvisats där vi inte vet om de är vid liv eller inte.

– Med de godtyckliga metoder som Migrationsverket grundar sina beslut på, bland annat frågorna om kristen tro som kan vara för svåra för teologer att svara på, är det den asylsökandes förmåga att formulera sig som avgör om den får asyl eller inte, säger Micael och hänvisar till Konvertitutredningen från 2019.

– Myndigheten har en bisarr uppfattning om kristen tro som inte stämmer för fem öre!

Kan du se en risk att personer, utan genuin tro, vill döpa sig, om ett dopbevis blir en fribiljett till asyl?

– Det finns inga bevis för att det skulle vara en stor risk. De allra flesta präster och pastorer har ju integritet och döper inte en person om man inte ser att tron är genuin. Det konstaterar ju också Konvertitutredningen. Det är så frustrerande, att man inte lyssnar på oss pastorer och präster som följt en person fram till dopet utan i stället gör sina egna bedömningar!

Micael börjar i rask takt nämna exempel på anledningar till avslag som asylsökande konvertiter fått, bland annat en person som gått till två olika kyrkor, något som ansetts som “två olika sekter” av Migrationsverket, eller för att man inte kunnat förklara treenigheten, teodicéproblemet eller räkna upp antalet böcker i Bibeln.

– Men vad letar talibanerna efter när de ska hitta kristna i landet? Inte någon som kan förklara treenigheten i alla fall. Det räcker med att ha en bibelapp i din telefon så riskerar du att klassas som förrädare och bli dödad.

Debutromanen “Konvertiten” har lovordats från både etablerade författare, som Vibeke Olsson, och samhällsdebattörer, som Ulf Bjereld, statsvetare, och Stefan Swärd, pastor, både för dess skönlitterära kvaliteter, men också för att den lyfter ett viktigt ämne. Ylva Eggehorn, en person som Micael Grenholm ser upp till, har också bett att få recensera den. Hyllningar i de egna leden saknas alltså inte, men hur har det låtit från den andra sidan – har exempelvis någon representant för Migrationsverket hört av sig? Grenholm berättar att man startat en insamling för att kunna dela ut boken till chefer inom den berörda myndigheten.

– Jag hoppas först och främst att boken ska bli välläst för att vanligt folk ska få upp ögonen. Men jag hoppas absolut att den också får göra avtryck hos de som är ansvariga för frågan, inte minst hos politikerna.

boksläpp
Tillsammans med Andreas Lundström skapade Micael Grenholm testet "Är jag kristen nu?", som baserades på Migrationsverkets frågor till asylsökande. Bilden från boksläppet i Korskyrkan, Uppsala nyligen.

Vad hoppas du uppnå med ditt starka engagemang i den här frågan?

– Först och främst att alla afghaner ges amnesti. Och att Migrationsverket börjar lyssna in teologiska experter i stället för att använda sig av påhittade metoder för att avgöra om någon är kristen eller inte. Som det är nu utvisas genuint kristna till länder där kristna förföljs.

Om det nu är som du hävdar, att Sverige gjort fel, tror du i så fall att man kommer erkänna det?

– Absolut, men det finns en risk att det kommer för sent. Jag tror vi kommer titta tillbaka på det som händer nu, att vi skickar tillbaka människor dit de torteras och förföljs, på samma sätt som vi ser på slaveriet i dag. Det finns ingen chans i världen att vi tittar tillbaka på detta med stolthet. Vi kommer se det som något som utan tvekan var en synd och en orättfärdighet.

Micael Grenholm

  • Pastor för den fristående församlingen Mosaik i Uppsala, debattör och författare.
  • Aktuell med boken Konvertiten (Sjöbergs förlag) – en spänningsroman inspirerad av verkliga händelser om en ung kristen kille som hotas att bli utvisad till Afghanistan.
  • Har tidigare tillsammans med Andreas Lundström gjort testet “Är jag kristen nu?” – en nätbaserad frågesport som baseras på de kunskapsfrågor Migrationsverket bland annat använt sig av i bedömningen av om en person är genuint kristen eller inte. Testet fick stor spridning och har hittills gjorts av 270 000 människor.