Kultur
Nu har Karlstad fått ett kristet bokförlag
Den kristna bokförlagsbranschen har fått ett nytt tillskott. Christin S Salander har i dagarna haft premiär för den första boken på sitt förlag Pärlan Förlag.– Det har varit väldigt spännande och lärorikt att lära sig göra en bok och sedan se den i tryck! säger hon.

För en dryg vecka sedan var det releasefest i Karlstad för boken ”Flygande matta”, och en flygande start för det nya enmansförlaget. Christin S Salander, som står bakom förlaget, är översättare och har även studerat teologi. Nu är det alltså premiär för nästa steg, ett förlag med inriktning på kristna böcker.
– Jag har alltid älskat berättelser, säger hon på telefon, när vi når henne efter releasefesten.
Christin S Salander skrev sin första bok när hon bara var 13 år. ”Värre hjältehistoria har världen aldrig skådat!”, tycker hon själv om den i dag. Sedan dess har det blivit mycket skrivande, och hon har gett ut en bok på Gospel Media. Men hon har också en magister i översättning, och till våren kommer hon att ordna skrivarkurser – en del i visionen att vara en länk mellan skrivande personer och förlaget.
Den första boken från förlaget har hon själv skrivit, men hon har förstås haft hjälp med formgivning och allt annat som hör till bokproduktion. "Flygande matta" är en barnbok, tänkt att passa barn mellan 9 och 12 år. Det är en äventyrlig berättelse med allvarliga inslag. I framtiden ska det bli fler barnböcker på Pärlan Förlag, men förläggaren vill även ge ut andra typer av böcker.
– Jag har två visioner med förlaget, berättar hon. Dels vill jag ge verktyg för föräldrar att dela sin tro med sina barn. Den andra visionen är att ge ut skönlitterära böcker som når brett även på den sekulära marknaden. Men de ska fortfarande ha en kristen grund.
Den första boken tillhör kategori två, tror hon själv.
– När jag började skriva ”Flygande matta” var inte avsikten att skriva något kristet. Men ... om Jesus bor i hjärtat så har han en förmåga att dyka upp ändå, säger hon.
Behovet av kristna böcker för barn är stort, tycker hon – böcker som kan vara ett hjälpmedel för föräldrar att tala om sin tro och förmedla den på ett bra sätt. Andra kristna föräldrar har återkommande sagt att de saknar just detta. Hennes egna barn, som är mellan 4 och 12 år gamla, har varit lite av testpanel, erkänner hon:
– Ja, i så mån att man vet vad som funkar och vad som inte funkar!
Christin och hennes man flyttade till Karlstad för runt tio år sedan för att starta en Vineyard-församling. Den lades dock ner så småningom, och numera är familjen aktiva i Korskyrkan.
Förlaget håller – än så länge – till i familjens övervåning.
– Det finns mycket värmländska bokförlag, berättar Christin. Det är roligt, och ger större möjligheter att ha ett förlag, allt finns tillgängligt.
Det svåraste med att starta förlag är marknadsföringen, tycker hon: det är svårt att veta hur man ska tala om att boken finns.
– Jag lär mig hela tiden, och det är roligt! Till exempel så har jag insett att man måste vara ute i väldigt god tid med planeringen, den ska göras minst ett halvår i förväg. Redan nu bör man planera höstens böcker.
Nästa bok blir en bok om kreationism av Laurence O Richards. I framtiden vill hon gärna ge ut fantasy-litteratur.
– Jag har ett gäng fantasyberättelser som jag jättegärna vill ge ut. Drömförfattare? Ja, kanske Karen Hancock, en amerikansk författare. Hon skriver fantastiska böcker som är kristna och har ett stort djup, men de är också jättespännande böcker för vem som helst. De har en sådan kvalitet att de skulle nå utanför kyrkans väggar.