Kultur
Nya coronasånger vill sätta ord på vår längtan
I en ny tid behövs nya sånger och psalmer. Det menar åtminstone teamet bakom de fyra avsnitt som spelats in i Mariakyrkan i Gävle under sommaren. Avsnitten innehåller nyskrivet material, till hopp och tröst för alla som kämpar under pandemin.

För vissa tycks pandemitiden väcka en ny slags kreativitet. Åtminstone har coronatiden för många gett mer tid till övers, frivilligt eller ej. Flera kristna kompositörer och musiker har då ägnat sig åt att skriva nytt material. En del av de låtar och nya psalmer som komponerats visas i fyra avsnitt på Svenska kyrkans egen livesida. Programmen spelades in i Mariakyrkan i Gävle under sommaren.
– Vi har velat skapa uppmärksamhet kring den livstolkande sången eller psalmen, med dels en fot långt bak i traditionen, men också genom att presentera något helt nytt, förklarar Helena Andersson Bromander, projektassistent, tonsättare, sångerska och musiker, till Dagen.
– Alla psalmer som någonsin skrivits har till avsikt att tolka vårt liv i relation till framför allt Gud, och det finns många ämnen för psalmerna som kan få plats i vår kyrka i dag.
Läs mer Marie Tonkin: Många poeter vet inte att de ber
När man lyssnar igenom programmen är det inte alla sånger som handlar direkt om vår relation till Gud. Vad är tanken bakom de varierade ämnena?
– Alla handlar om livet. Ett av avsnitten handlar exempelvis om längtan och vad vi saknar. Jag har skrivit "Så jag får vänta", om en väntan som människor kan fylla med många olika saker. Det handlar om det mellanmänskliga som man saknar - det är också en viktig del av livet under pandemin, säger Helena Andersson Bromander.
Läs mer De vill väcka skaparglädje i bibelläsningen
Det var prästen och tonsättaren Leif Nahnfeldt som fick uppdraget att ro i hamn de nyinspelade psalmkonserterna. Eftersom både Almedalen och Bokmässan ställdes in ville Svenska kyrkan nationellt göra en annan typ av kultursatsning. Tillsammans med bland annat tonsättaren Per Harling och Gävleprästen Sven Hillert spånades de fyra programmen fram. Ett av temana blev "Du som sliter", med bland annat Hillerts nyskrivna sång riktad till alla som kämpar med coronapandemins offer, som vårdpersonal, själavårdare och anhöriga.
– Det var mellan 14 000 och 15 000 som såg första programmet och vi har fått mycket reaktioner. Många tycker det är intressant att den här typen av låtar kan ha så olika genrer. Bara för att det är psalmer behöver det inte vara frösiktigt, det kan vara många känslor, stämningar och engagemang. Många tycker också att det är roligt att det skrivs nytt, säger Leif Nahnfeldt.
Läs mer Filadelfiakyrkans "fredagskör" sprider kärlek med stämningsfull psalm
Han hoppas att det inte slutar här utan att det skrivs mer nytt material, som får fylla framtidens psalmböcker. Först ska de fyra programmen från Mariakyrkan mixas om och bli livealbum för Spotify, sedan får kreativiteten gärna fortsätta flöda, menar Leif Nahnfeldt.
– I mitt huvud snurrar frågan "Vad sjunger vi om tjugo år?". Det materialet måste skrivas nu.
Läs mer Gudstjänster i Svt lockar många fler tittare i coronatid