Kultur
Nya dokumentären om Knutby får kritik
Brottsoffer känner sig uthängda efter uppspelande av larmsamtal och visande av röntgenbilder

HBO:s nya dokumentärserie om Knutby har mött hård kritik. Det är brottsoffer som rasar mot att de figurerat i programmen mot sin vilja.
I sex avsnitt går journalisterna Anton Berg och Martin Johnson igenom det drama som utspelade sig i församlingen i Knutby, med skottdramat vintern 2004 som en central punkt. Serien Knutby: I blind tro, som Dagen tidigare skrivit om, finns att se på HBO.
Men nu får den skarp kritik för att vara oetisk i sin framställning. Två av de personer som utsattes för brott i samband med händelserna riktar hård kritik mot journalisterna. Den ena av dem var den som skottskadades i sitt hem i samband med mordet på Helge Fossmos hustru Alexandra. I dokumentären visas hans riktiga namn och även en bild på honom och hans skador, trots att han själv har vädjat om att få vara anonym.
– Jag är helt förtvivlad över att de hängde ut mig. Jag har i två år bett och begärt att de inte skulle göra det, och förklarat vilket övergrepp det skulle vara, säger han till SVT:s Kulturnyheterna.
I dokumentären spelas det larmsamtal upp som han ringde just efter att han träffats av pistolskotten. Som överlevande har han genom åren fått stor medieuppmärksamhet och mått väldigt dåligt över den, något han förgäves försökt förklara för dokumentärmakarna.

Den andra personen som riktar kritik mot serien är en kvinna som menar att det är “oerhört traumatiserande” att hennes och de andras vittnesmål dras upp “om och om igen”.
– Det blir som ett övergrepp när HBO tar med ljudupptagningar från rättegången. Det var en av de värsta dagarna i mitt liv och jag bröt ihop inför rätten, säger hon till SVT:s reporter.
Hon tycker också att det blir märkligt när hon och andra som figurerar i serien inte fått frågan om att medverka. Då finns ingen förståelse för vad det är man gått igenom, menar hon.
Journalisterna själva svarar på kritiken i samma inslag och hänvisar dels till att HBO inte är anslutna till det pressetiska systemet, dels till det stora allmänintresset.
– Ett godkännande är bra, men ingen förutsättning för publicering. Och i det här fallet har vi bedömt att allmänintresset är så pass stort att vi behöver publicera, säger Anton Berg, en av de två journalisterna bakom serien.
De menar också att det var viktigt att ha med just larmsamtalet, eftersom polisen gjorde ett misstag när de dokumenterade vad som sas i det – något som journalisterna ville redovisa i dokumentären. De menar också att de haft en så god kommunikation som möjligt i de här läget, med de två aktuella brottsoffren.