Kultur
Nya lovsånger ska födas när internationella låtskrivare möts i Sverige
Fyllde S:ta Clara kyrka med lovsång på nationaldagen

Ju fler låtskrivare, desto bättre förutsättningar för ett starkt resultat. För första gången samlas lovsångsledare och låtskrivare från ett flertal länder i Stockholm för att tillsammans med dito svenskar mejsla ut nya sånger. Svenska David Media är värd för låtskrivarcampen som är ett samarbete med kristna skivjätten Integrity Music.
Resultatet lär dröja innan de nya låtarna är inspelade och klara att spelas upp för publiken, men de som firade nationaldagen i S:ta Clara kyrka Stockholm fick smaka på vad som händer när svenska lovsångsprofiler som Josefina Gniste, Alfred Nygren, Johan Åsgärde och Sarah Lundbäck Bell musicerade tillsammans med internationella kollegor under en lovsångskväll. En nästan fullsatt kyrka lovsång tillsammans och kvällen spelas in med avsikt att ges ut som en del i Integritys lovsångsserie Revere. Sarah Lundbäck Bell inledde och kvällen avslutades med att hela kyrkan sjöng den svenska nationalsången så att det ekade i den vackra kyrkan.
Vi samlas över nationsgränserna och kanske kan vi hitta lovsånger som får sprida sig över gränserna.
Mia Runeson
David Media och Integrity Music har en mer än 20-årig historia tillsammans, som bland annat inneburit att en rad sånger från Integrity översatts till svenska och sjungits in av svenska artister. Integrity har ett stort stall med välkända lovsångsledare där bland andra Matt Redman, Darlene Zschech, Dwan Hill, Leeland, Mitch Wong och Leslie Jordan ingår. I veckans låtskrivarcamp i Stockholm medverkar dessutom artister från det brasilianska skivbolaget Onimusic.
– Vi håller till i the Kennel där vi har tillgång till flera olika studior under en hel vecka. Det finns producenter på plats och det kommer att skrivas jättemycket musik de här dagarna. Vi upplever att Integrity visar oss ett stort förtroende i och med att de vill göra detta samarbetet med oss, säger Mia Runeson på David Media som alltså innehar värdrollen för evenemanget.
– Det handlar om att samlas och dela berättelser. Att släppa fram liv och spontanitet. Att lovsjunga tillsammans. Vi samlas över nationsgränserna och kanske kan vi hitta lovsånger som får sprida sig över gränserna.

Förutom Sverige kom deltagarna från Brasilien, England, USA, Norge och Finland vilket leder in samtalet på om det verkligen är nödvändigt att resa över halva världen för att skriva musik tillsammans när det finns så stora möjligheter att träffas digitalt. Mia Runeson understryker att det ju också sker i stor utsträckning, men hon understryker samtidigt att det sättet att arbeta har sina begränsningar.
– Man blir totalt dränerad till slut. Det mänskliga mötet kan inte gå genom skärmarna. Inte heller det kulturella mötet, alltså att man äter måltider, delar livet och berättelser tillsammans. Jag tror att vi i Sverige har lite mer miljötänk än i många andra länder, men det går inte att samlas digitalt till en lovsångkväll med människor från en massa olika länder. Det kan man bara göra om man är i rummet, förklarar Mia Runeson.
– Det händer saker i det mänskliga mötet och i det gemensamma gudsmötet. Det är kreativa processer som behöver komma i gång. Få barn leker digitalt och väldigt få församlingar skulle överleva om de bara sågs på nätet. De konstnärliga processerna som vi arbetar med är beroende av det mänskliga mötet. Det digitala tar oss en viss bit, men det går inte hela vägen.
Inför samlingen var förväntan stor på vad det mänskliga mötet mellan låtskrivarna från olika kontinenter skulle ge. De medverkande från Brasilien är okända för de flesta här vilket skapar nyfikenhet. Dessutom, påpekar Mia Runeson, så är en av de svenska låtskrivarna, Markus Botika, flytande på portugisiska.
– Vi tror att vi kommer att göra mycket mer sådana här arrangemang framöver och vi är så tacksamma över att detta händer. Att få svenska lovsångsledare att skriva musik med människor från andra länder är något som vi inte har sett så mycket av hittills. Vi har inte varit i de rummen tidigare, men nu händer det. Gud öppnar nya dörrar för oss som bolag som vi inte själva kan öppna, konstaterar Mia Runeson.
Torsdag 8 juni är det dags för de medverkande att resa hem igen. Men låtskrivarcampen har redan burit frukt. På lovsångskvällen i S:ta Clara kyrka sjöngs minst en sång som var skriven dagen innan. Ibland gror frön ovanligt snabbt.