Kultur

“Popgrupper som skapats genom frikyrkan borde bli egen dokumentär”

Kulturpanelen sammanfattar maj månad och blickar längre fram i sommaren

Kulturpanelen 4x3
Kulturpanelen: Daniel Wistrand, Malina Abrahamsson, Urban Thoms.
Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Daniel Wistrand

Läst: Martin Röshammars bok Att intervjua – Att fråga är att lyssna

Just nu är vi några på redaktionen som tillsammans går en workshop för att bli bättre intervjuare. Som journalist har jag genom åren funderat mycket på intervjuteknik. Vad skiljer en intervju från ett samtal och hur skiljer sig förberedelserna beroende på vilken typ av intervju man vill göra? I sin bok Att intervjua svarar frilansjournalisten på dessa frågor genom att, just det, intervjua journalistkollegor om hur de ser på intervjuformen. Resultatet är en spretig men samtidigt god översikt som kan hjälpa journalister, men också moderatorer, poddare och andra som då och då ställs inför uppdraget att göra intervjuer.

Sett: Dokumentärserien Världen efter Trump på SVT-play

I denna välgjorda brittiska dokumentär redogörs i tre delar för hur Donald Trumps America first-strategi påverkade de globala relationerna. Dokumentären skildrar hur världsledare och representanter för Nato, FN, G7 chockades över Trumps drastiska krav. Samtidigt blundar inte filmarna för att presidenten faktiskt också lyckades med flera av sina föresatser, även om desto fler misslyckades. Extra intressant blir det att följa turerna mellan 2017-2020 med vetskapen om hur Rysslands anfallskrig i Ukraina skulle komma att förändra de internationella relationerna bara ett par år senare.

Hört: Karakous debutskiva Via Dolorosa

Någon gång i framtiden borde en dokumentär göras om det popunder som inte skapats i men åtminstone genom frikyrkan. De musiker som lämnat kyrkan, men vars musik ändå bär på en djup existentiell ton. När Sveriges bäst bevarade indiepop-hemlighet, Karakou, släpper sitt efterlängtade debutalbum Via Dolorosa är det just den där tonen som drabbar mig starkast. Det finns en hudlös sårbarhet i Sebastian Järpehags sång och de oförställda texterna som tillsammans med skoningslöst direkta melodier gör Via Dolorosa omöjlig att värja sig emot.

I juni ser jag fram emot: Laleh live på Ullevi den 10 juni

Det är speciellt med konserter som varit inbokade sedan länge. I snart ett års tid har Laleh-spelningen i juni 2022 legat som en löftesrik påminnelse i iphone-kalendern. Sedan dess har restriktioner kommit och gått och sångerskan själv har släppt urstarka albumet Vatten. När nu konsertdatumet, som dessutom sammanfaller med Lalehs egen 40-årsdag, närmar sig är peppen total. Vilken nåd att åter få uppleva en livekonsert med en fantastisk artist en sommarkväll på ett fullsatt Ullevi.

Laleh uppträder på Allsång på Skansen.

Malina Abrahamsson

Läst: Greta Thurfjells krönika “Som förälder måste man skydda sina barn – även om man ångrar dem” i DN

Det har pågått en debatt på flera kultursidor om mammor som ångrar sina barn (och berättar om det offentligt). Greta Thurfjell skriver alltid skarpt och i den här debatten har hon blivit the voice of reason som påminner om det grundläggande, som vi verkar ha glömt: empatin! Hon synar vår tids främsta dygd: det egna jagets välbefinnande och visar på det vackra i att leva för och i gemenskap med andra människor. “Det är inte bara kvinnor som borde ‘stiga in i ett drömlikt tillstånd av universal empati’. Men nog kan jag komma på några stycken som kanske skulle prova”.

Sett: SVT-serien Gina Dirawi lever och dör

Utåt sett har Gina Dirawi lyckats med allt hon företagit sig, men i sin nya serie Gina Dirawi lever och dör berättar hon att framgångarna hjälper föga mot den existentiella ångest som hon känner. Inför varje år funderar hon på om det är värt att leva ett år till. I sin programserie besöker hon buddistiska kloster, dansar med sufiska derwisher och besöker traumaforskare på jakt efter ett svar om hur hon kan finna mening och frid.

Hört: Luchs album Från dagar av vila

Varje gång jag har känt stressen krypa i kroppen denna hektiska maj månad har jag tagit min tillflykt till Luchs senaste album Från dagar av vila. Med sina nio finstämda instrumentala stycken lyckas kompositören Patrik Berg Almkvisth hjälpa mig att hitta tillbaka till lugnet – till det inre rum där jag kan vara närvarande inför mig själv, och inför Gud.

I juni ser jag fram emot: Sommarläsningen

Inför sommaren varje år gör jag en lång lista på alla böcker jag vill läsa. Oftast hinner jag bara läsa en bråkdel av dem, men det spelar ingen roll. Jag njuter av själva processen att gå igenom bokhyllan och fundera på vilka böcker jag helst vill läsa under ledigheten. En bok som jag redan nu bestämt att läsa är Birgitta Trotzigs Dykungens dotter. Längtar!

Urban Thoms

Konsert med Jonathan Johansson på Stockholms Stadsteater stora scenen, 16 maj 2022.
Konsert med Jonathan Johansson på Stockholms stadsteater.

Hört: Jonathan Johansson på Stockholms stadsteater

Efter att i många veckor ha haft Jonathan Johanssons senaste album Om vi får leva snurrande i huvudet morgon, middag, kväll blev det äntligen dags att uppleva musiken live. Lyckades fånga en biljett till den absolut sista konserten på vårens releaseturné och det blev inte oväntat en upplevelse att minnas. Den suggestiva ljudbilden frammanad av Jonathans minimalistiska tremannaorkester, ljussättningen som så elegant fångade konsertens olika stämningslägen och – inte att förglömma – Jonathans träffsäkra röst som inte missar en ton ens i de svåra partierna. Imponerande!

Hört: Podden Hundåren med Tomas Ledin som gäst

Favoritintervjuaren Tomas Andersson Wijs podd Hundåren levererar ett dubbelavsnitt med slitstarke artistprofilen Tomas Ledin som är en berättare av rang. Det blir en underhållande exposé över svenskt musikliv från tidigt 1970-tal fram tills i dag. Extra krydda på moset är avslöjandet om att José Felecianos manager valde bort Tomas Ledin som förband till förmån för det populära kristna bandet Bröderna Samuelson.

Sett: Uppdrag granskning om sexköp i Allahs namn

Journalisterna på SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i början av maj hur shiamuslimska imamer i Sverige viger kvinnor som köps för pengar, så kallade “njutningsäktenskap”. Programmakarna sätter betet på kroken och de misstänkta går i fällan. Med klassisk Wallraff-journalistik gör SVT-programmet ett av årets viktigaste avslöjanden. Återstår bara att se vilka följdverkningar det får rent rättsligt. Människohandel med religion som täckmantel stinker verkligen.

I juni ser jag fram emot: Korn på Grönan

Korn-sångaren Brian “Head” Welchs andliga resa har haft några tvära kast. Sedan en tid är han tillbaka i metalbandet Korn som han lämnade ett tag efter sitt omtumlande Jesusmöte. Hur har han det med tron i dag egentligen? Kanske bandets spelning den 15 juni på Gröna Lund kan ge några svar.

Powered by Labrador CMS