Kultur

Prepperprästen: En kristen utgångspunkt är att inte sticka

Jonas Ahlforn tror att församlingar kan spela en avgörande roll i krisberedskapen

Jonas Ahlforn är präst och författare till boken 'Prepperprästens beredskapsbok'.
Jonas Ahlforn är präst och författare till boken "Prepperprästens beredskapsbok".
Publisert Sist oppdatert

Om det blir kris i Sverige, vill prästen Jonas Ahlforn att individer och församlingar ska vara så förberedda det går. För honom är “prepping” ett sätt att leva ut det kristna kärleksbudskapet. Nu är han aktuell med boken Prepperprästens beredskapsbok – Så överlever du, gör gott och sprider hopp.

När Jonas Ahlforn för nio år sedan började tala om “prepping” möttes han av nedlåtande leenden och antydningar om att han nog befann sig i en begynnande fyrtioårskris. De flesta tyckte att hela grejen med att förbereda sig inför kris och katastrof genom att skaffa vattendunkar och ett extra matförråd kändes överdriven.

Men Jonas Ahlforn var övertygad om att det var nödvändigt. Efter att Svenska Dagbladet avslöjat att Ryssland övat kärnvapenangrepp mot Sverige påsken 2013, började han undersöka Sveriges krisberedskap. Resultatet var nedslående.

– Beredskapen var häpnadsväckande låg, vilket väckte en besvikelse i mig: Hur hade vi kunnat låta det gå så här långt?

– Jag kände också oro för hur min familj skulle kunna klara sig i händelse av kris. Att börja förbereda mig praktiskt och mentalt gjorde att jag tog udden av krisen redan på förhand, vilket gav mig hopp, berättar Jonas Ahlforn.

Rent konkret förberedde han sig genom att läsa på: Hur kan människans grundbehov av information, vatten, mat, värme och sömn tillgodoses om samhället oväntat drabbas av en kris? Därefter inventerade han vad som redan fanns i hemmet: En grill skulle kunna fungera att laga mat på, så länge han hade ved. Och vatten kunde lagras i petflaskor i frysen. Därefter upprättade han ett källarförråd med mat som familjen vanligtvis äter och tycker om, och som han nu köpte extra av.

Han utbildade sig också till instruktör inom Civilförsvarsförbundet och började samtala om beredskapsfrågor i Sörbykyrkan i Örebro – kyrkan där han är präst.

Kyrkan är duktig på att organisera och på att välkomna och samla människor, vilket kan komma väl till pass i en kris.

Jonas Ahlforn

Sedan dess har intresset för de här frågorna ökat, inte minst efter Rysslands invasion av Ukraina. Under några intensiva februaridagar tömdes butikerna på konserver, jodtabletter tog slut och människor rusade till bankomaterna för att ta ut kontanter. Hamstringsbeteendet var ett tecken på att människor agerade i affekt – precis det vi bör undvika i en krissituation, enligt Jonas Ahlforn.

– Prepping handlar om att varje hushåll ska klara sig på egen hand i två veckor. Två veckor är nämligen den tiden det oftast tar att ställa om i en kris.

– Efter två veckor har tillräckligt många accepterat den nya situationen och börjat anpassa sig efter det. Då kan man agera i lugn och ro, vilket vi alla vinner på.

Jonas Ahlforn är präst och författare till boken 'Prepperprästens beredskapsbok'.
"Tron ger inriktning för hur jag bör agera i en kris" säger Jonas Ahlforn.

Jonas Ahlforns utgångspunkt är att han vill kunna fortsätta leva sina värderingar och fortsätta verka som präst, även i ett kris – eller krigstillstånd. Vissheten om att hans familj skulle klara sig bra hemma gör honom fri att hjälpa andra. På så sätt är inte hans engagemang drivet av ångest, utan av kärlek, förklarar han.

– Som kristna har vi en skyldighet att älska vår nästa, även när det kostar på. I en kris- eller krigssituation kan utgångspunkten därför inte vara att sticka för att rädda sig själv.

Jonas Ahlforn påpekar att den svenska krisberedskapen bygger på principer av ansvar, likhet och närhet, vilket betyder att livet ska fortsätta så normalt som möjligt även under en samhällskris. Den som har ansvar för något i vanliga fall har även ansvar för det i kris. Dessutom ska allt skötas så lokalt som möjligt. Där kan kyrkan spela en avgörande roll, tror Jonas Ahlforn.

– Kyrkan är duktig på att organisera och på att välkomna och samla människor, vilket kan komma väl till pass i en kris. Dessutom är vi vana att hantera ovisshet och oro.

– Jag märker att tanken på kris väcker en sorts livsångest hos människor; världen som vi känner den förändras. När priserna stiger och elen är opålitlig kan vi inte konsumera som förut. Jag tror att det är hög tid för kyrkan att visa på en alternativ världsbild: Livet är inte bara det vi ser, utan en gåva från Gud. Vårt uppdrag är att leva i gemenskap med honom och varandra.

'Prepperprästens beredskapsbok' av Jonas Ahlforn.
"Prepperprästens beredskapsbok" av Jonas Ahlforn.

När Jonas Ahlforn talar om “prepping” och krisberedskap i dag är det ingen som fnyser åt honom. I stället vill de gärna ta del av den kunskapsbank som han byggt upp under de senaste åren. För att kunskapen ska komma fler till del och vara en hjälp för lokala församlingar att kunna hjälpa sitt område i en kris, har han nu skrivit “Prepperprästens beredskapsbok” – en handbok i hur man kan förbereda sig praktiskt och mentalt.

Delar av innehållet i boken skulle för bara några generationer sedan ha klassats som “sunt förnuft”, men i takt med att människor blivit vana vid att samhället bistår oss med allt vi behöver dygnet runt, har viktiga förmågor fallit i glömska, menar Jonas Ahlforn. Dessa vill han nu påminna om. Men framför allt vill han lyfta fram kraften i gemenskapen.

– I en kris behöver vi varandra mer än någonsin och det är avgörande att vi samarbetar. Det kan vi börja med redan innan krisen kommer.

Vilken roll kan en kristen tro spela i en kris?

– För mig betyder den allt! Den ger inriktning för hur jag ska agera och ger mig visshet att även om jag går igenom lidanden, har Jesus lidit före mig. Han känner med mig och hör min bön.

– Och om det värsta skulle hända kan jag lita på att det finns ett liv efter detta och att jag då får vila hos Gud.

Fakta: Jonas Ahlforn

Ålder: 40 år.

Bor: Örebro.

Familj: Fru och tre barn.

Gör: Präst.

Aktuell: Med boken Prepperprästens beredskapsbok (Libris).

Jonas Ahlforn fem preppingtips

1. Inventera vilka “bra att ha”-grejer du har hemma som kan hjälpa i en kris.

2. Se till att du har lite extra mat, vatten och kontanter hemma.

3. Hälsa på grannen i trappuppgången.

4. Samtala med bekanta och i kyrkan om er beredskap.

5. Kom ihåg hoppet. Tillsammans är vi starkare.

Powered by Labrador CMS