Kultur
Putte Nelssons sångprogram får uppföljare
Succéprogrammet Allsång på Rörstrand får uppföljare i form av en stor livekonsert den 16 september

Flera hundra tusen har sett allsångsprogrammen från Filadelfiakyrkan i Stockholm där Putte Nelsson och hans gäster sjunger andliga klassiker. Under pandemin sändes de via Youtube och nu aviseras uppföljaren ”Då brister själen ut” – en livekonsert med en rad gästartister en lördag i september.
I fem år var Putte Nelsson lagledare och pianist i SVT:s musikunderhållning Så ska det låta. I snart 20 år har han arbetet med körsång och även medverkat i TV4-tävlingen Körslaget. Den kände musikprofilen har också ett hjärta som klappar ivrigt för musikalisk mångfald i kyrkan och det var det som fick honom att inte tveka när vännen Jonathan sommaren 2020 kastade fram en idé. Pandemin var i full gång och många gudstjänster hade blivit webbaserade.
– Vi satt i ett förtält på Bödagården på Öland och min vän sa: Ska vi inte göra något för alla de äldre som sitter isolerade? Ta in gästartister och sjunga sånger som inte sjungs så ofta i kyrkan längre, berättar Putte Nelsson.
Resultatet blev en serie webb-tv-program som lanserades under rubriken Allsång på Rörstrand. Roland Utbult medverkade i första programmet och därefter har såväl Evelina Gard och Samuel Ljungblahd som Frank Ådahl och Sonja Aldén deltagit. Att kalla allsångsprogrammen för en publiksuccé är nästan att ta i i underkant.
– Vi har fått mycket mer respons än vad vi trodde. Mycket mer! I dag, två år senare, är jag fortfarande fascinerad över responsen. Nästan var jag än befinner mig kommer folk fram och tackar för programmen. Att det dessutom är folk i helt olika åldrar, från 25 och uppåt, gör mig överväldigad.
I höstas var du också med och arrangerade en gospelkryssning med liknande musik. Vad är det som gör att du engagerar dig så djupt i dessa sånger?
– Dels fick jag frågan, men jag vet också att jag saknar den här typen av musik och sånger i gudstjänsten. Jag tycker att det ofta är alltför enahanda. Responsen visar att behovet finns och att folk längtar efter att höra den här musiken, förklarar Putte Nelsson.
Själv är han född på 1970-talet – Putte fyllde 51 i december – och befinner sig därmed i en mellangeneration när det gäller musikaliska influenser från kyrkan. På ett sätt, resonerar han, kan man tänka att repertoaren i kyrkornas gudstjänster är en generationsfråga, men han pekar samtidigt på att det finns fler aspekter på ämnet.
– Om man är 25 år kanske man inte saknat den här musiken, helt enkelt för att man inte vet om den. Men när man så får höra den kanske man upptäcker: ”Oj, vad är det här? Här var det mer än tre ackord.” Jag vill ju inte att varje gudstjänst ska kännas som Minns du sången, men i det här programmet finns en bredd, understryker han och tillägger.
– Det känns som att det finns en generell längtan.
Han syftar på musikalisk mångfald i kyrkan.
Vad är syftet med konserten Då brister själen ut som ni nu planerar att göra?
– Vi tänkte att det skulle vara roligt att göra det här i ett liveformat. Det har ju visat sig att så många tycker det är härligt att se och uppleva på Youtube och därifrån känns inte steget jättelångt till att göra det live. Och nu när vi inte behöver ta hänsyn till pandemin känns det som rätt tid att göra det. Det ska bli jätteroligt att se vad responsen kan bli, säger Putte Nelsson som redan planerar för fullt inför konserten som blir lördag den 16 september.
Han berättar att konserten också kommer att filmas men att det är oklart när och hur den eventuellt kommer att sändas.

Vilkas artister kommer att medverka?
– Några artister är klara, några till är på gång, men jag vågar inte riktigt droppa några namn. Hur som helst blir det artister som man känner igen, varav några från programmen Allsång på Rörstrand.
Vad skulle du säga krävs av en sång för att kvalificera sig att ingå i den kristna musikskatten?
– Personligen gillar jag nästan all typ av musik. En bra låt är en bra låt sedan kan det vara pop, soul, country, dansband, R&B eller något annat. Men oavsett genre skulle jag säga att det är när text och musik, som kockarna brukar säga, gifter sig. När det blir en symbios mellan text och musik och när sången är sprungen ur ett andligt djup. Det är inte bara några ackord man slängt ihop utan man känner att allt verkligen sitter ihop.
– Det behöver inte vara gamla låtar. Det skrivs jättemånga fina låtar i dag som kvalar in i den här kategorin, säger Putte Nelsson och nämner Josefina Gniste och Bengt Johansson som två exempel.
– Det kristna musikskatten fylls på hela tiden. Det finns inga magiska årtionden när den föds. Det kan lika gärna vara en sång som skrivs i dag – eller om ett årtionde.
Det blir du och Filadelfiakyrkans musiker. Vad kan publiken mer förvänta sig?
– Meningen är att det inte ”bara” ska kännas som en konsert utan bli en härlig upplevelse av musiken och de medverkande. Kanske en och annan lite otippad gäst också. Och man får gärna komma lite uppsjungen. Tanken är att man ska sjunga med så mycket man orkar.