Kultur

”Som all bra musik växer skivan ju mer man lyssnar”

Kulturpanelen sammanfattar april och ser framemot höjdpunkter under maj

Daniel Wistrand, Malina Abrahamsson, Urban Thoms.
Kulturpanelen i Dagen: Daniel Wistrand, Malina Abrahamsson, Urban Thoms.
Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Daniel Wistrand

Sett: Fotbollens historia på SVT

Om sportjournalistik vore musik är Jens Lind och Albert Svanberg som två värdigt åldrade soulsångare. Två röster med patina och karaktär. Dessutom besitter duon en varm och analytisk blick på idrotten och en förmåga att hitta de riktigt stora berättelserna bortom rubrikerna. Namnet Fotbollens historia är något missvisande. Snarare handlar programmet om att lyfta fram nya perspektiv ur de gamla arkiven. Det inledande avsnittet handlar om hur Göteborgsikonen Torbjörn Nilsson med hjälp av mental träning och Sven-Göran Erikssons varma ledarskap övervann sitt dåliga självförtroende. Avsnitt två tecknar världsspelaren och landslagstränaren Pia Sundhage som tvingades låtsas att hon hette Pelle för att få chansen att spela. Personligt berättad och journalistik när den är som bäst.

Hört: Kong Jesus av Neteland

Det hör inte till vanligheterna att en lovsång tar sig hela vägen upp på de skandinaviska topplistorna. Men norska paret Karolina och Thomas Netelands Kong Jesus lyckades oväntat bli Norges mest delade låt tidigare under våren. “Folk delar inte musik på sociala medier utan att något berört dem”, konstaterade upphovsmannen Thomas Neteland i tidningen Vårt Land. Och det är bara att hålla med. Kong Jesus berör på djupet.

Hört: P1 Dokumentär Missionärsbarnen

Martin Thurfjell tecknar i denna smärtsamma radiodokumentär ett porträtt över sin mamma Inger och hennes syskons uppväxt som missionärsbarn i Indien. Under tolv år verkade föräldrarna inom EFS Mission och barnen sattes på internatskola. Något som satt djupa spår i både Inger och hennes systrar Astrid och Gunvor som Thurfjell möter i dokumentären. Ett gripande program och välgjort om hur missionärsbarn under 1950-talet påverkades av föräldrarnas kallelse.

I maj ser jag fram emot: Dagens granskning av stress och psykisk ohälsa hos pastorer

Problematiken kring utmattningsdepressioner hos präster är väldokumenterad och har till och med blivit teater. I en unik pastorsenkät har Dagen under våren ställt frågor om arbetsmiljö, stress och psykiskt mående bland frikyrkopastorer. Viktiga frågor att fundera kring – både i samfunden och församlingsstyrelser.

Malina Abrahamsson:

Läst: Sniglar och snö av Agneta Pleijel (Norstedts).

I inledningen av Sniglar och snö – den tredje delen i Agneta Pleijels självbiografiska romansvit – berättar hon att hon skriver “utan någon plan, bara som det faller sig”. Det kan man göra om man har en sådan stark språkkänsla som Agneta Pleijel. Boken är oavbrutet intressant, språket sjunger. Pleijel berättar om tillvaron som Aftonbladets första kvinnliga kulturchef, längtan efter barn – och sedan om oförmågan att vara en god mor för sin dotter. Hon skriver om stormiga kärleksförhållanden, om att bli bedragen och bedra. Och så skriver hon om vänskapen med författaren, akademiledamoten och katoliken Birgitta Trotzig: “Tack vare Birgitta blir hon varse den misstro mot religion som av skilda anledningar genomsyrar Sverige och inte minst vänstern. Själv är hon religiöst okunnig men genom Birgitta uppmärksammas hon på drag i det svenska samhället som är svårförståeliga. En blank yta som har getts namnet framsteg. En tilltro till effektivitet som inte tar hänsyn till människors sårbarhet”.

Hört: Podcasten Expressens bokklubb

Expressens kulturjournalistik är ofta både kul och seriös. Nu har de startat en bokklubb i poddformat. I första avsnittet pratar programledaren Kristin Lundell med kulturchefen Victor Malm och kritikern Gunilla Brodrej om Karl Ove Knausgårds fantastiska roman Nattens skola. Alla tre är kunniga, underhållande och har en entusiasm som smittar.

Hört: Albumet “Rise Up” med CAIN.

Jag är väldigt sen på bollen. Albumet Rise Up med syskontrion CAIN kom 2021. Men nu är jag helt hooked på den glada (ibland glättiga) countrydoftande pop-gospel som pastorsbarnen från Alabama bjuder på. I låten I’m So Blessed sjunger de “On my best day, I’m a child of God and on my worst day I’m a child of God”. En textrad värd att påminna sig om!

I maj ser jag fram emot: Att läsa Sälflickan av Annika Thor (Wahlström & Widstrand)

Mitt livs första stora läsupplevelse var boken En ö i havet, skriven av Annika Thor. Jag var nio år gammal och på djupet berörd av de judiska systrarna Steffi och Nelli som flyr från nazismens Österrike och kommer till Sverige. Åren därpå slukade jag de uppföljande böckerna i serien: Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. Nu återvänder Annika Thor till tidsperioden kring Andra världskriget och berättar om Sälflickan, som ses som ett samhällets olycksbarn och längtar efter att hitta sin plats i tillvaron. Jag ser mycket fram emot att läsa!


Urban Thoms:

Hört: Kaleidoscope med A Treehouse Wait

Jenny Gajicki (tidigare Wahlström) har hållit sin trädkoja på sparlåga de senaste åren. Några enstaka spelningar, och sedan plötsligt den ena singeln efter den andra. Nu en hel platta som heter Kaleidoscope, även den ett singelsläpp från 2023. Musikprojektet A Treehouse Wait skulle kunna beskrivas som ett suggestivt drömmande. Jenny Gajicki har en ton och ett tilltal i sitt musikskapande som väcker känslor och jag tänker att om hon bara ägnat sig åt musiken så hade hon kunnat nå lika stora artistiska framgångar som exempelvis Maia Hirasawa och Jennie Abrahamsson. Som all bra musik växer skivan ju mer man lyssnar. A Treehouse Wait är inget effektsökeri, snarare en studie i äkthet.

Hört: Lisa Ekdahl på Cirkus i Stockholm

Artisten med den evigt flickiga rösten firar 30 år sedan genombrottet som kom när hon som 22-åring slog igenom med dunder och brak med låten Vem vet? Det skulle vara intressant, tänker jag när jag sitter nedsjunken i ett av salongens röda plyschsäten, att diskutera existentiella frågor med Lisa Ekdahl. För även om ingen av hennes sånger varken nämner Gud eller Jesus så känns det som att någon slags andlighet ändå rör sig mellan textraderna. Vi bjuds på ett pärlband av sånger som genom åren spelats flitigt i radion. Lisa Ekdahl verkar vara både klok och rolig och humörkurvan pekar rakt upp i himlen när det slutligen är dags att gå hem.

Hört: Albumet Allt till Dig med Robin Castañeda Segerström

Skivbolaget Adora Records trummar vidare på konceptet enkel lovsång som känns både nära och innerlig. Skivserien kallas kort och gott för Gemenskap och denna platta är nummer tolv i raden. Robin Castañeda Segerström sjunger nedtonat till eget gitarrackomanjemang. Han har en egen ton som jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag kan omfamna fullt ut. Men i längden är den en vinnare. Speciellt som tanken är att man ska kunna sjunga med, kanske med sin lilla bönegrupp eller i andra sammanhang. Och till det gör sig repertoaren, som spänner över flera hundra år, alldeles utmärkt. Många av sångerna är välkända, men inte alla.

I maj ser jag fram emot: Poddfest – Dagens människa tio år

Det har redan omnämnts i spalterna att kollegornas eminenta podd Dagens människa firar stort. Det sker i Centrumkyrkan i Sundbyberg kvällen den 13 maj. Jag tror inte gemene man förstår vilket fokus det krävs för att hålla i ett sådant här projekt över tid – och dessutom få det att växa i både angelägenhet och kvalitet. Omåttligt stolt att få spela i samma lag som det eminenta poddradarparet Malin Aronsson och Daniel Wistrand. Nu ska de firas och det rejält!

Powered by Labrador CMS