Kultur
Stark kulturvår väntar
Dagens kulturpanel sammanfattar mars och blickar framåt.

Daniel Wistrand:
Läst: "Stefans lilla svarta" av Stefan Sundström
Nästa vecka intervjuar vi artisten och författaren Stefan Sundström hans musik, klimatengagemang och fascination för Jesus. Boken "Stefans lilla svarta" handlar om jorden i bred bemärkelse. Om hur vi kan bli mer varsamma med planeten och hur en ny typ slags kompostering kan bli ett verktyg i klimatkampen. Existentiella och inspirerande perspektiv.
Sett: "Bron" ...igen
Jag var sjuk för några veckor sedan. Låg nedbäddad med SVT-play vid sängkanten. Medan jag bläddrar bland programmen inser jag plötsligt att mästerverket "Bron" bara är tillgängligt några timmar till. Jag sträcker första säsongen och kan bara konstatera att den åldrats med värdighet. Nerven, skådespeleriet och fotot. Fortfarande världsklass.
Hört: Samuel Ljungblahd "Witness"
Efter några singelsläpp är äntligen svenska gospelkungen Samuel Ljungblahds nya album ”Witness” här. Soundet är fräscht och artisten lyckas väl med sin ambition att ta gospelns starka melodier och hoppfulla budskap och förpacka det hela i modernare musikalisk dräkt. Det här är Gospel 2.0!
I april ser jag fram emot: "Så som i himmelen" på Oscarsteatern i Stockholm
Om några veckor kommer jag att sitta bänkad på Oscarsteatern för att se musikalversionen av "Så som i himmelen" med bland andra Malena Erhnman och Anders Ekborg i huvudrollerna. Självklart ser jag framemot att höra klassikern "Gabriellas sång" i delvis ny tappning, men ännu mer nyfiken är jag på den bombastiska superballaden "På grund av dig" och de andra nyskrivna sångerna av Fredrik Kempe.

Malina Abrahamsson:
Läst: ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover
Från en isolerad tillvaro i en strikt mormon- och survivalistfamilj där skolgång och sjukvård ses som närmast demoniska till elituniversiteten Cambridge och Harvard. Tara Westovers livsresa är minst sagt spektakulär. I ”Allt jag fått lära mig” skildrar hon både sin religiösa uppväxt och det smärtsamma uppbrottet från sin familj när hon som 17-åring bestämmer sig för att börja skolan. Boken, som har hyllats av såväl Barack Obama som Bill Gates, väcker frågor om identitet och lojalitet och har så många lager att jag skulle vilja läsa om den genast.
Sett: Dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”
Jag grät hela tiden när jag såg dokumentären om Josefin Nilsson, tidigare sångerska i Ainbursk Singers som tragiskt gick bort 2016. Dokumentären har – med rätta – väckt starka reaktioner kring hur hennes tidigare pojkvän, den uppburna skådespelaren, ödelade hela hennes liv genom den misshandeln han utsatte henne för. Det är så smärtsamt att höra Josefins syster berätta om hur den psykiska och fysiska terrorn stal livsglädjen från Josefin. Extra berörd blev jag av klippet där Josefin, djupt plågad av sjukdom, sjunger ”Min Gud” och frågar ”Jag vill veta, hör du mig nu? Säg att du är där. Om du letar, så finns jag här”.
Hört: Människor och tro: Sexuell avhållsamhet – trend eller tradition?
Fler unga väljer bort sex. I radioprogrammet ”Människor och tro” diskuterar man varför. En analytiker på Kairos Future bekräftar att dagens unga är mer trygghetsorienterade och tar mindre risker, vilket också gör att de inte slänger sig in i lösa sexuella förbindelser i samma utsträckning som förut. En psykoterapeut i samma program menar att lust kräver längtan, men att längtan knappt existerar i ett samhälle där vi är mätta på allting. Tidigare är det främst kyrkan som förordat avhållsamhet, men i dag kan det vara en feministisk handling att säga nej till sex. I programmet medverkar också Dagens relationsexpert Hanna Möllås med intressanta perspektiv.
I april ser jag fram emot: Föreställningen ”Guds olydiga revben” på Dramaten
I boken ”Guds olydiga revben” läser Gunilla Thorgren Bibeln med feministiska glasögon. Nu sätts boken upp som teatercirkus i ett samarbete mellan Dramaten och Cirkus Cirkör. Jag är inte säker på att jag kommer att hålla med i föreställningens bibeltolkning, men jag ser fram emot att både underhållas och få tänka till.

Urban Thoms:
Läst: Brian ”Head” Welch om kristna utseendekrav
Snubblade över en intressant intervju med Korn-gitarristen Brian ”Head” Welch som efter sin omvändelse fortsatt att leva i rockmiljön, fast nu med syftet att berätta om Jesus för alla han möter. I kyrkliga miljöer sticker Welch verkligen ut med sina många tatueringar och sin rastafrisyr, men artisten påtalar att det är insidan Jesus bryr sig om. Och att hans egen uppsyn snarare är en fördel eftersom det gör honom trovärdig. ”Den här generationen kan lukta sig till en bluff på en mils avstånd och därför måste vi vara äkta och oförställda”, säger han till Christian Post. Den 2 juni släpps för övrigt filmen ”Loud crazy love”, en dokumentär som handlar om hur hans galna rockleverne påverkade relationen med hans dotter.
Sett: Jesper Waldenstens utställning på Fotografiska museet
”Waldersten all over” är bildkonstnären Jesper Waldenstens mest omfattande utställning hittills, en rik exposé där han utforskar vad det är att vara människa. Hans svarta humor genomsyrar verken som ofta och på olika sätt innehåller skrivna budskap. Bilderna är nästan uteslutande i svart-vitt men tankefraser som ”Människan borde söka sig inåt i stället för framåt” och ”Everything might not be enough!” får onekligen fantasin att flyga fritt.
Hört: ”Gibraltar” av och med MAI
Matilda Ugand är en relativt ny artist som gör elektronisk pop på svenska i samma musikaliska anda som Veronica Maggio och Oskar Linnros. Artistnamnet är MAI och hennes nya singel ”Gibraltar” handlar om ett gudsmöte som förvandlade hennes liv. Musiken är högst medryckande och texten intagande. Har svårt att sluta lyssna faktiskt.
I april ser jag fram emot: Neal Morse på Cirkus
Den progressive rockaren och multiinstrumentalisten Neal Morse kommer till Sverige i månadsskiftet mars/april. Göteborg och Stockholm har den äran och den här gången tänker jag inte missa honom. Det som gör Neal Morse särskilt intressant är den unika kombinationen av totalt ogenerad kristen bekännelse i en miljö som betraktas som allt annat än from. Vill det sig riktigt väl får Dagen intervjun vi efterfrågat.