Kultur

Stark skildring av skandalerna kring megakyrkan Mars Hill

Christianity Todays podd om församlingen Mars Hill och dess omstridde pastor Mark Driscoll skapar starka reaktioner i USA

Många kom till tro och många kördes över i megakyrkan Mars Hill.
Många kom till tro och många kördes över i megakyrkan Mars Hill.
Publisert Sist oppdatert

Framgången förstärkte problematiken kring församlingen Mars Hill. Det skriver pastorn och bibelläraren Henrik Steen i sin analys av den uppmärksammade podcasten “The rise and fall of Mars Hill”.


“Det finns en hög av döda kroppar bakom bussen som är Mars Hill, och med Guds nåd kommer det vara ett berg innan vi är färdiga. Antingen hoppar du på bussen eller så blir du överkörd av bussen, men bussen stannar inte.” På detta sätt beskrev pastor Mark Driscoll sin attityd i det som blev megakyrkan Mars Hill Church i Seattle i nordvästra USA.

Den stora evangelikala tidskriften Christianity Today släpper just nu en podcast som granskar berättelsen om Mars Hill. I timslånga dokumentära avsnitt berättas historien om en församling som startade 1996, växte kraftigt och blev alltmer omtalad innan den abrupt lades ner i slutet av 2014. I centrum av berättelsen finns den karismatiske och kontroversielle pastorn Mark Driscoll. Podcasten intervjuar teologer, terapeuter och tidigare medarbetare, och fram kommer en berättelse om snabb församlingstillväxt, kreativitet och nytänkande men också ett ursinnigt tempo, mängder av sårade människor och en alltmer maktfullkomlig ledare.

Mars Hill hade efter knappt tjugo år omkring 14 000 mötesbesökare och ett femtontal satellitförsamlingar trots att konflikter präglade församlingen under alla år. Många drogs in i den nästan magnetiske Driscolls sfär, fascinerade av hans energi, intelligens och banbrytande tankar om vad en församling kan bli. Hans förkunnelse och personlighet tilltalade en vilsen generation unga amerikaner som sökte en inriktning för sina liv. Driscoll utmanade dem att ta ansvar och satsa det på något som verkligen gör skillnad, Guds rike.

Eller var det egentligen Guds rike de skulle satsa på? Under åren förändras Driscolls teologi och syn på församlingsbygge. Efter ett eget sökande landar Driscoll i en reformert teologi med en tydligt komplementär syn på manligt och kvinnligt ledarskap. Mannens uppgift är att leda och beskydda sin hustru och familj medan kvinnans välmående kommer av att underordna sig sin man och ta hand om sin familj. Församlingslivet blir också allt mer hierarkiskt och kontrollerat av Driscoll som huvudpastor.

Mars Hill var kreativa och var en av de första församlingarna att publicera predikningar på internet. Detta gav omedelbar respons i form av siffror på antal nedladdningar och spridning, och belöningen i dopamin, hjärnans belöningssystem, är omedelbar när man ser siffror på sin framgång i den digitala världen. En teknikansvarig som lade ut den första predikan som mp3 på internet funderar högt i podden: “Gav jag Mark (Driscoll) hans första rus som av heroin?”

Efter ett tiotal år skrevs församlingens stadgar om så att en mindre grupp pastorer med Driscoll i spetsen fick så gott som all makt samlad till sig. När församlingens personal på ett möte pratade om vilken strategi man ska utforma för att nå ut med sitt budskap utbrast Driscoll: “Det är jag som är varumärket!” Eftersom han var den talare som drog mest folk fick inget hindra hans dominans av församlingens talarstol. Han talade, han syntes, han bestämde.

En kvinna berättar om hur hon blev anställd som administrativ chef nära Driscoll. Efter en gudstjänst pratade hon med två av församlingens äldste, vilka frågade om hur det var att jobba med pastor Mark. Hon svarade att hon ibland önskade att några äldre ledare kunde ge Driscoll lite vägledning och tuggmotstånd, att han inte bara skulle vara omgiven av ja-sägare. Ett par dagar senare kallades hon in på ett möte med Driscoll och en annan ledare. Driscoll förklarade att hon blivit anklagad för heresi, villolära, och hon förlorade sitt jobb. “Jag har aldrig upplevt ett sådant ursinne i mitt liv”, beskriver kvinnan. Podcasten förklarar att ordet heresi historiskt använts om teologi som ifrågasatt läror som treenigheten eller Jesu gudom, inte att vid fikabord ha åsikter om att pastorn kanske behöver lite coachning från äldre bröder. Snart lämnade kvinnan och hennes man församlingen, kvar fanns deras vuxne son som kommit tillbaka till tron i Mars Hill.

Den andra sidan av berättelsen visar nämligen att många människor kom till tro på evangelium och kom i funktion i församlingen, samtidigt som konflikterna jäste i bakgrunden. Även när medlemmar och medarbetare upplevde sig överkörda eller verbalt misshandlade var det inte lätt att inte se nyktert på Driscolls ledarskap. Från församlingens tidiga år kommer många berättelser om pastorns omsorg fram, om hur han köpt matkassar till ensamstående mammor, om hur unga ledarkandidater fick bo i hans källare, om hur han trodde på deras potential. En terapeut kommenterar i podcasten att när verbala övergrepp blandas med varm omsorg knyts en person allt närmare den som står för övergreppen, eftersom man blir så desperat efter att åtminstone få någon form av bekräftelse.

Framgången förstärkte problematiken. Resultaten av församlingsbygget var spektakulära. Tusentals samlades, många döptes och fler satellitförsamlingar planterades. Driscolls predikningar toppade under lång tid de mest nedladdade på digitala tjänster i USA, och han flög landet runt och talade på ledarkonferenser. Det verkade uppenbart att Gud var med Mars Hill. Hur skulle annars resultaten kunna vara så fantastiska? Eller med Driscolls ord, “bussen stannar inte”, oavsett hur många som blev överkörda.

Vad gjorde det möjligt för Driscoll och Mars Hill att nå sådan synbar framgång trots en uppenbart dysfunktionell församlingskultur? Podden ger flera försök till svar. En vilsen generation i sökande efter tydlig ledning, en ny tid av teknik med sociala medier och global spridning av medier, och en kultur där vi vill ha och beundra kändisar. Detta kan vara några svar.

2014 nådde berättelserna om maktmissbruk en sådan uppmärksamhet att de inte gick att ignorera längre. De blev också kopplade till anklagelser om att Driscoll använt församlingens pengar för att höja försäljningssiffrorna på sin egen bok. Detta ledde till att Driscoll plötsligt avgick som pastor. Några månader senare bröts Mars Hills nätverk upp och satellitförsamlingarna blev fristående eller lades ned.

Men Mars Hills berättelse är inte unik. Det finns många uppburna ledare för inflytelserika församlingar som fått avgå efter skandaler och maktmissbruk. Podcasten ställer inte frågan varför så många lyfte fram en ledare som Mark Driscoll trots alla kontroverser, utan varför vi fortsätter göra det. Varför blir vi så charmade och berusade av smarta kommunikatörers talanger när det är uppenbart att det vare sig finns karaktär eller korrigerande nätverk runt talangerna för att bära upp framgången?

De senaste veckorna har podcasten “The rise and fall of Mars Hill” diskuterats ivrigt på amerikanska bloggar och hemsidor. Många känner igen sig i berättelserna om andliga ledare som utövar makt på ett skadligt sätt, men också om hur svårt det kan vara att ta klivet ut ur osunda sammanhang.

Vad hände med Mark Driscoll? Två år efter att ha lämnat Mars Hill grundade han en ny församling och han predikar lika mycket som någonsin tidigare.


Powered by Labrador CMS